Opiskelu

Viimeksi päivitetty 2.3.2012 klo 11:14

Yrittäjä toteuttaa itseään

Teksti: Niko Peltokangas Kuva: Shutterstock

Oamkissa haudotaan yrittäjiä osakkeenomistajista freelancereihin.

Yrityshautomossa voi oman yrityksen alkutaipaleen saada nousujohteiseksi.

Viimeistä vuotta kone- ja tuotantotekniikkaa opiskeleva Niko Karsikas toimii jo oman yrityksensä toimitusjohtajana. Lasermerkkauspalveluja liikkuvalla kalustolla tuottava Mobilemarking Oy sai potkua sekä liikeideakilpailusta että Oamkin yrityshautomosta.

– Osallistuin miettimälläni liikeidealla Kickstart-liikeideakilpailuun vuonna 2009, ja ideani voitti sen, Niko kertoo.

Kilpailun jälkeen idean kypsyttely jatkui yrityshautomossa, jossa tehdyt opinnot hyväksiluettiin kokonaisuudessaan Nikon insinööritutkintoon.

Yrittäjänä saa toteuttaa itseään ja viedä yritystä eteenpäin parhaaksi katsomallaan tavalla. Kaikki on itsestä kiinni.
– Yrityshautomon henkilöstöllä oli todella vankka asiantuntemus yrityksen perustamiseen liittyvistä seikoista. Lisäksi hautomo oli ratkaisevassa roolissa siinä, että saimme hankkeelle Tekesiltä rahoitusta, Niko kehuu.

Neljän veljeksen Mobilemarking-idea on peruja Nikon työhistoriasta nosturiasentajana. Keikkaluonteisessa työssä hän näki erilaisia teollisuusympäristöjä ympäri Suomea. Kesätöissä lasermerkkaajana mies vertaili lasermerkkausta opiskeluissa saamiinsa oppeihin.

– Yrittäjänä saa toteuttaa itseään ja viedä yritystä eteenpäin parhaaksi katsomallaan tavalla. Kaikki on itsestä kiinni, Niko summaa motiivejaan itsensä työllistämiseen.

Vapaus kiehtoo vapaata toimittajaa

Ilman työnantajaa töitä tekee myös medianomi (AMK) Sabina Mäki, joka hankkii elantonsa vapaana toimittajana eli freelancerina.

– Olen kirjoittanut viimeisen neljän vuoden aikana noin 40 eri julkaisuun. Ei siis liene liioiteltua sanoa, että freelancerina työskentely on ollut valtavan monipuolinen, rikastuttava ja opettavainen kokemus, Sabina kuvailee.

Itsenäisessä työskentelyssä kiehtoo vapaus ja omilla ehdoilla eläminen, vaikka ei pitäisi yrittäjyyttä erityisenä arvona. Freelancerina Sabinalla on aikaa jatkaa myös yliopisto-opintojaan eikä pätkätyöstä toiseen pomppiminen häntä kiinnosta.

Varsinaista yrittäjäoppia Sabina ei koe viestinnän koulutusohjelmassa saaneensa. Käytännön opintojen itsenäisyys valmensi kuitenkin freelancerin työhön, ja alalla työskentelevä kävi kertomassa työstään työelämän opintojaksolla.

– Epäilenkin, että harvat toimittajat harkitsevat yrittäjyyttä heti opintojen jälkeen ja hyvä niin. Freelancer tarvitsee joko laajat verkostot tai hyvät myyntitaidot, Sabina viestittää.

Opiskelijayrityksestä kontakteja työelämään

Hautomotoiminnan lisäksi yritystoimintaa voi harjoitella Oamkissa ainakin Trapesti Oy:ssä (http://www.trapesti.fi/), joka toimii Liiketalouden yksikössä. Opiskelijayritys tarjoaa liiketalouden ja informaatioalan palveluja opiskelijatöinä.

Opiskelijoiden aikanaan perustama yritys työllistää toimitusjohtaja Maija Pohjolaisen mukaan pääasiassa liiketalouden ja tietojenkäsittelyn koulutusohjelmien opiskelijoita. Toimintamallin laajentamista on suunniteltu muihinkin yksiköihin.

– Ideaalitilanteessa projekteissa olisi myös muiden yksiköiden opiskelijoita, kuten esimerkiksi graafisia suunnittelijoita Kulttuurialan yksiköstä. Tähän olisi tulevaisuudessa pyrkimys, Maija valottaa suunnitelmia.

Toimitusjohtajan mielestä Trapestilta saadusta työkokemuksesta on hyötyä harjoittelu- ja työpaikkoja hakiessa. Oikeat työt tuottavat myös oikeita kontakteja.

– Käytännön osaamisen lisäksi mukana oleminen osoittaa myös oma-aloitteisuutta ja innokkuutta. Itse pääsin juuri siihen harjoittelupaikkaan, johon halusinkin, vaikka kyseiseen paikkaan on vuosittain paljon hakijoita, Maija kertoo toiminnan hyödyistä.Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook