Opiskelu

Viimeksi päivitetty 2.3.2012 klo 11:14

Tähtien opissa

Teksti ja kuva: Daniel Wallenius

Oamkin Kulttuurialan yksikön tanssin ja musiikin opiskelijat pääsevät työskentelemään alansa huippujen kanssa.

Suvi Yliluoma pääsi soittamaan rumpusooloa yhdessä maan kärkinimiin kuuluvan Kai Hahdon kanssa.

Viikko intensiiviharjoittelua vierailevan opettajan johdolla ja keikka siihen päälle ei ole uusi toimintatapa pop- ja jazzmusiikkia opiskelevalle Suvi Yliluomalle.

Tällä kertaa kuitenkin kaksi asiaa olivat toisin kuin ennen. Loppukeikka oli tanssin ja livemusiikin yhdistävä Kuolema tekee taiteilijan -spektaakkeli, ja opettajana oli rumpuvirtuoosi Kai Hahto.

– Vaikka bändijuttuja on ollut, en ole ennen ollut missään näin isossa mukana, itsekin rumpuja soittava Suvi kertoo.

Ensimmäisen vuoden showtanssinopiskelijoilla talvi on ollut vielä enemmän tavallisesta poikkeava. Heidän aikansa on kulunut Oulun kaupunginteatterin Viulunsoittaja katolla -musikaalissa. Tuotannon koreografina on häärinyt Jorma Uotinen.

Molemmat ovat kokeilevaa ja molemmissa mennään tunteella, mutta teatterissa haetaan sitä tunnetta vähän eri tavalla kuin tanssissa.
– On aina hienoa sanoa tehneensä töitä sellaisen kanssa, jonka ihmiset tuntevat, sanoo Emma Laari, yksi tanssijoista.

Uusia puolia

Tanssijat pääsevät lisäksi kokeilemaan laulajan ja näyttelijän lahjojaan tuotannossa. Emman mukaan vaihtelu on virkistänyt.

– On tämä ollut aika erilainen talvi, hän sanoo.

Vaikka näytteleminen ja tanssi ovat kaksi eri taiteenlajia, löytää Emma niistä myös yhtäläisyyksiä.

– Molemmat ovat kokeilevaa ja molemmissa mennään tunteella, mutta teatterissa haetaan sitä tunnetta vähän eri tavalla kuin tanssissa.

Eniten uutta on ollut itse musikaalissa. Tanssijat ovat vain osa kokonaisuutta yhdessä näyttelijöiden kanssa.

– On hieman vaikeaa repiä tanssin maailmasta mitään uutta, kun siellä on tanssijoita ja näyttelijöitä sekaisin ja kaikkien pitää pysyä mukana siinä, mitä tapahtuu, hän sanoo.

Myös Suvi on joutunut uuteen paikkaan, sillä hän ei aiemmin ole ollut tekemässä yhteistä tuotantoa tanssijoiden kanssa. Normaalilla keikalla muusikot saavat kaiken huomion, mutta Kuolema tekee taiteilija -esityksessä päätähtiä on kahdenlaisia.

– Aluksi kaikki tuntui uudelta ja tuli vain katsottua ja ihailtua tanssijoita. Sitten siihen alkoi tottua, Suvi kertaa.

Näyttelijäntaitojen kokeileminen oli Emma Laarin mielestä mielenkiintoista, mutta ikävä kouluun ehti iskeä.

Pieniä vinkkejä

Suvi pitää Kai Hahtoa yhtenä maan parhaista rumpaleista. Tähden mukanaolo on tuonut paitsi lisämotivaatiota harjoitteluun myös käytännön pieniä neuvoja oman tekemisen parantamiseen.

– Hän on tuonut rentoutta ja kannustanut paljon. Varsinkin meille rumpaleille on sadellut yhden- jos toisenlaisia neuvoja, ja hän on näyttänyt juttuja, joista voi oppia. Keikkojen jälkeen hän myös piti meille vapaaehtoisen klinikan, Suvi kertoo.

Emma puolestaan kertoo oppineensa yhtä sun toista sovellettavaksi myös näyttämön ulkopuolella.

– Hyödyllisiä vinkkejä on tullut. Esimerkiksi se, että ei pidä miettiä liikaa, vaan tehdä tunteella. Silloin se menee oikein, hän sanoo.

Paluu arkeen

Kuolema tekee taiteilijan -esitystä on jäljellä vielä yksi näytös. Sen jälkeen orkesterin on aika jatkaa kohti uusia haasteita.

– Tämä on ollut iso ja jännittävä spektaakkeli tehdä, Suvi hehkuttaa.

Tanssijatkin ovat palanneet takaisin opintojen pitkän teatterirupeaman jälkeen. Näytöksiä on tosin edelleen, mutta opiskelu muistuttaa jo normaalia.

– Ehtihän sitä jo tulla ikävä oikeaa koulua, Emma naurahtaa.
avain Avainsanat: musiikki, tanssiViimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook