Opiskelu

Viimeksi päivitetty 31.8.2012 klo 15:24

Opiskeltava ala löytyi harrastuksen parista

Teksti ja kuva: Olli Oilinki

Heikki Holman tie tietojenkäsittelyn koulutusohjelmaan kulki raksahommien kautta. Kiinnostus alaan syttyi seitsemänvuotiaana tuhotusta tietokoneesta.

Tietojenkäsittelyä opiskeleva Heikki Holma haluaa työskennellä valmistumisen jälkeen järjestelmäasiantuntijana tai tukihenkilönä. Oman yrityksen perustaminenkaan ei ole poissuljettu vaihtoehto.

Tietojenkäsittelyn koulutusohjelmassa opiskeleva Heikki Holma päätyi alalle harrastuksen kautta, kuten moni muukin. Ensisysäyksen antoi perheeseen hankittu MikroMikko, jonka Heikki omien sanojensa mukaan tuhosi. Kun toinenkin kone pari vuotta myöhemmin koki saman kohtalon, alkoi Heikin koulu.

– Isä sanoi, että enää en korjaa, joten siitä lähtien omin, pienin kätösin olen korjannut kaikki koneet.

Ennen kuin harrastus alkoi muuttua ammatiksi kävi Heikki hakemassa suuntaa ja motivaatiota pariinkin otteeseen: ensin kymppiluokalta ja sitten rakennustyömaalta.

Tulisin ihan höperöksi, jos vaan yksinään hakkaisin koodia.
– Siellä kattovilloja laittaessa totesin, että ei tämä ehkä ole minun hommaani.

Opinnoissakin oma suunta löytyi vasta muutaman vuoden jälkeen. Aluksi Heikki keskittyi ohjelmointiin, nyt omaksi alaksi on valikoitunut järjestelmäasiantuntijan työ. Sosiaaliselle miehelle suurin houkutus alalla on ihmiskontakti sekä sen mukana tuoma ennalta-arvaamattomuus.

– Tulisin ihan höperöksi, jos vaan yksinään hakkaisin koodia. Tässä hommassa pääsee vuorovaikutukseen asiakkaiden kanssa eikä kahta samanlaista päivää ole tosiaankaan olemassa.

Heikin mukaan liiketalouden ja tietojenkäsittelyn koulutusohjelmien välinen yhteistyö ja yhteiset opintojaksot tuovat osaltaan opiskeluun kaivattua sosiaalista kanssakäymistä.

– Liiketalouden puolelta tulee se sosialisoituminen porukan kanssa, jolloin taidot vaihtuvat emmekä me jää vain omiin nurkkiimme.

Opiskelu jatkuu valmistumisenkin jälkeen

Yhden osan harjoittelustaan Heikki tekee Net Man Oy:ssä. Heikki kiittelee harjoittelupaikkaansa monipuolisuudesta, hyvästä ryhmähengestä ja avoimuudesta. Yritys tarjoaa kattavasti erilaisia tehtäviä, vaikka kaikkein vastuullisimpiin tehtäviin ei harjoittelijaa voida Heikin harmiksi päästää.

Heikki kehottaa aktiivisuuteen harjoittelupaikkaa hakiessa. Hän itse lykkäsi hakemista pitkään, kunnes sai itseään niskasta kiinni ja lähetti sähköpostia kolmeen eri yritykseen. Kirjaimellisesti kymmenen minuuttia myöhemmin puhelin soi, ja Heikki pyydettiin haastatteluun. Harjoittelu alkoi seuraavana maanantaina. Harjoittelulta Heikki odottaa ennen kaikkea kokemusta siitä, millaista IT-alan päivätyö on.

– Koulutusohjelmassa opiskellaan, mitä kaikkea alalla voidaan tehdä ja saadaan siitä yleiskuva. Harjoittelussa näkee suoraan, millaista järjestelmäasiantuntijan työ on ja millaisiin asioihin joutuu paneutumaan.

Heikki suosittelee tietojenkäsittelyn opiskelua kaikille, joita tietokoneiden kanssa työskentely kiinnostaa. Hän kuitenkin muistuttaa, että alalla on omat vaatimuksensa.

– Moni kuvittelee, että opiskelu loppuu valmistumisen jälkeen. Tietojenkäsittelyalalla ei ole näin, vaan valmistumisenkin jälkeen on opiskeltava jatkuvasti, että pysyy nopeasti kehittyvän alan mukana.

Oman tulevaisuutensa Heikki näkee suuressa tai keskisuuressa yrityksessä järjestelmäasiantuntijana tai tukihenkilönä tai mahdollisesti omassa yrityksessä. Muuten suunnitelmat ovat perinteiset.

– Kunhan olisi sellainen mukavapalkkainen työpaikka, onnellinen perhe-elämä ja oma mökki. Suomalaisen miehen haaveet. Ei kuitenkaan Volvoa pihassa, Heikki naurahtaa.Kommentit

19.9.2011 klo 00:49
MikroMikko täyttää 30v. Lisätietoja: www.tietokonemuseo.fi
Tiedetilallinen

11.3.2013 klo 12:54
My companys' computerguy
T2X

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook