Opiskelu

Viimeksi päivitetty 2.3.2012 klo 11:14

Tipatonta opiskelijaelämää

Teksti: Emmi Klapuri Kuva: Greta Virranniemi

"Se ei ole alkoholismia ennen kuin valmistut." Näin kuuluu lentävä lause, jonka moni lienee kuullut opiskeluaikanaan ainakin kertaalleen. Onko opiskelijaelämää edes mahdollista viettää selvin päin.

Laura Tolonen (neljäs oikealta) ottaa osaa opiskelijatapahtumiin ilman alkoholia. Kuva Kultti ry:n Paskiaisrieha-tapahtumasta.

Oamkin journalismin suuntautumisvaihtoehdossa toista vuotta opiskeleva Laura Tolonen todistaa, että opiskelija voi viettää myös tipatonta elämää.

– Tammikuussa 2010 päätin lopettaa alkoholin juomisen, koska tulin siihen tulokseen, että en tarvitse viinaa mihinkään. Pystyn selvin päin pitämään samalla tavalla hauskaa kuin kaikki muutkin, Laura kertoo.

Juomattomuutensa suhteen Laura ei kuitenkaan ole tiukka. Hän kertoo jättäneensä itselleen vapauden valita, juoko alkoholia vai ei. Raivoabsolutistiksi hän ei ilmoittaudu.

Jos tuntuu, että haluan juoda, voin juoda.
– Jos tuntuu, että haluan juoda, voin juoda – mutta tätä tapahtuu hyvin harvoin. Ei vaan ole halua kallistaa kuppia, ellei siinä ole kahvia tai kokista.

Hauskaa ilman viinaa

Vaikka Laura ei juo alkoholia, se ei tarkoita, että hän jäisi sivuun opiskelijabileistä. Hän kertoo käyvänsä usein kaikenlaisissa opiskelijariennoissa ja myös saavansa niistä paljon irti selvänäkin.

– Meno on aina mielestäni hauskaa. Kuitenkin kyseessä on sosiaalinen tapahtuma, jossa on tarkoitus viettää aikaa kavereiden kanssa ja tutustua uusiin ihmisiin. En tarvitse viinaa ollakseni sosiaalinen.

Hänen mielestään karu totuus on se, että opiskelijatapahtumat pyörivät usein alkoholin ympärillä.

– Toki aina on alkoholittomiakin tapahtumia, mutta jos vertaa kävijämääriä alkoholillisiin tapahtumiin, huomaa kyllä selvästi, kumpi vetää enemmän porukkaa.

Hän toteaa opiskelijaelämän kannustavan alkoholinkäyttöön, koska se mahdollistaa juomisen paremmin kuin työelämä. Opiskelijatapahtumia riittää useita kertoja kuukaudessa, joten tilaisuuksista ei ole puutetta.

– Opiskelijana ei tarvitse välittää viikolla juomisesta, sillä seuraavana päivänä voi aina olla pois koulusta saamatta sen kummempia sanktioita, Laura huomauttaa.

Juomattomuus hyväksytään

Laura ei koe jääneensä mistään paitsi raittiutensa vuoksi. Asia on pikemminkin päinvastoin.

– Koen käyttäneeni aikaani paremmin, sillä seuraavana päivänä minua ei vaivaa kuin väsymys korkeintaan. Ei mene yhtä tai useampaa päivää kosteasta illasta selviämiseen, vaan olen heti seuraavana aamuna täysin toimintakykyinen.

Hän on myös tyytyväinen siitä, ettei hän koe kenenkään painostaneen itseään alkoholinkäytön suhteen. Tuntemattomat ihmiset saattavat kuitenkin katsoa pitkään ja ihmetellä Lauran valintaa. Ystävät ovat kuitenkin täysin sinut asian kanssa.

– Omat kaverini hyväksyivät asian mukisematta. Minut otetaan mukaan erilaisiin juttuihin eikä juomattomuudestani tehdä suurta numeroa.Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook