Opiskelu

Viimeksi päivitetty 2.3.2012 klo 11:15

KOLUMNI
Näin aloitat opiskelusi

Teksti: Vesa-Ville Väänänen Kuva: Shutterstock

Jos tiedät kristallinkirkkaasti haluavasi opiskelemaan viestinnän koulutusohjelmaan, on tämä teksti tarkoitettu juuri sinulle.

Opiskelijahaku on käynnissä ja valintakokeet vasta edessäpäin. Epävarmoja korkeakouluun hakijoita varmasti riittää, ja myönnän itsekin olleeni sellainen lukion jälkeen parikin vuotta. Oma ala on hukassa ja hakuja laitetaan osittain satunnaisestikin minne milloinkin. Mutta on myös niitä, joille opiskelupaikka on piirtynyt kristallinkirkkaana mielikuviin. Tämä teksti on omistettu heille.

Olet koko elämäsi ollut aivan varma, että kuulut Oamkin viestinnän koulutusohjelmaan. Tai jos et ihan koko elämääsi, niin ainakin pari edellistä kuukautta. Tiedät vieläpä suuntautumisvaihtoehdonkin. Olet synnynnäinen journalisti. Kävelevä tietopaketti ja kiinnostunut kaikesta. Ennen kaikkea olet maailman paras kirjoittaja. Valintakokeet ovat sinulle läpihuutojuttu, pakollinen etappi matkalla medianomiksi ja journalismin uranuurtajaksi.

Jäät valintakokeiden jälkeen itsevarmana odottelemaan haun tulosta. Heinäkuun alussa postista pätkähtääkin paksu Oamkin kirjekuori. Sinut on valittu opiskelemaan journalismia täysillä valintakoepisteillä. Juhlit hillitysti. Minimitavoite on nyt saavutettu. On aika ruveta miettimään opiskelujen alkua. Juuri alku onkin se ensimmäinen vaikea osa matkalla kohti ammattia. Varsinkin ensimmäiseen viikkoon kannattaa panostaa. Paljastankin sinulle muutamia hyviä vinkkejä opiskeluajan haastavimman osan ylittämiseen.

Ensimmäisellä viikolla tutustut suureen määrään uusia ihmisiä. Osa saattaa olla tuttuja naamoja valintakokeesta, mutta sen hermostuneessa ilmapiirissä et ole kunnolla ehtinyt paneutua keneenkään. Mikään ei ole niin tärkeää kuin ensivaikutelman tekeminen. Siihen kannattaa satsata kunnolla. Mieti siis, miten esittelet itsesi.

Ei ole yhdentekevää, millä tavoin kerrot muille omat perustietosi. Ensimmäinen viikko on käytännössä pelkkää taustojen selvittämistä muille. Koska olet vielä journalismin suuntautumisvaihtoehdossa, voit olla varma, että luokkakavereilta tulee tarkentavia kysymyksiä. Jos ei heiltä, niin ainakin tuutoreilta.

Vähintäänkin kotipaikkakunta, harrastukset, syy miksi on hakenut alalle ja unelma-ammatti on hyvä olla tiedossa. Kannattaa myös yrittää keksiä muutamia älykkäitä, huumorilla höystettyjä juttuja omista vahvuuksista. Ja heikkouksistakin, jos niitä sattuu olemaan.

Tärkeintä on oppia tuntemaan oman suuntautumisvaihtoehtosi eli journalistiryhmäsi jäsenet. Muihin viestinnän opiskelijoihin tutustuminen on kaksipiippuinen juttu. Kuvallisia ja mediatuottajia kannattaa tuntea sen verran, että heitä voi käyttää hyväksi projekteissa tai myöhemmin tulevaisuudessa työelämässä. Suosittelen viekasta soluttautumista ja tietojen hankkimista silloin, kun on vapaa-aikaa omista esittelykierroksista.

Esittelemällä itsesi hyvin, hauskasti ja perusteellisesti olet jo voittanut opiskelukavereidesi arvostuksen ja tasoitat tietäsi kohti unelmiasi. On paljon helpompi haalia porukkaa kasaan harjoitustöitä ja projekteja varten, kun olet hyvän tyypin maineessa. Olet se, johon voi luottaa.

avain Avainsanat: opiskelu, viestintäViimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook