Opiskelu

Viimeksi päivitetty 2.3.2012 klo 11:15

Suomalaisten jää sulaa australialaisella lämmöllä

Teksti ja kuvat: Hanna Poropudas

Australialainen Jussi Schultink on valmistunut Oamkin Degree Programme in International Business -koulutusohjelmasta ja on päässyt nopeasti osaksi suomalaista yhteisöä. Jussi muutti Suomeen entisen vaimonsa mukana vuonna 2005 ja päätyi Oamkin työharjoittelun kautta luksuspuhelimia valmistavalle Navicronille markkinointivastaavaksi.

Tietotekniikka ja erityisesti Linux-pohjaiset järjestelmät ovat Jussille erittäin tuttuja.

Suomalaisessa työnhaussa kehotetaan perinteisesti ensin ottamaan yhteyttä sähköpostitse ja joskus jopa välttämään puheluita suoraan työpaikalle. Markkinoinnin ammattilaisena Jussi kuitenkin ymmärtää, miten tärkeä henkilökohtainen kontakti on: erityisesti tulevaan työnantajaan.

– Opiskeluaikana käytiin paljon yritysvierailuilla, mutta nämä suuret yhtiöt tuntuivat vielä liian etäisiltä omaksi työpaikaksi. Harjoittelun ajankohtaistuttua katselin Internetistä, mitä yrityksiä Technopoliksella majaili ja soitin suoraan yhteen niistä. Puhelun jälkeen lähetin heille ansioluetteloni ja pääsin haastatteluun Navicronille.
– Satuin soittamaan oikeaan aikaan, sillä minut otettiin työharjoitteluun ja nykyisin minulla on vakituinen työsuhde, Jussi summaa nykyisen työpaikkansa ensikontaktia.

Jussi suosittelee suoraa yhteydenottoa myös heille, jotka vielä tällä hetkellä opiskelevat ja hakevat töitä.

– Soittele rohkeasti ja puhu kaikille ihmisille, joita tapaat. On hyvä tavata paljon ihmisiä. Kaikenlaisien yhteistyömahdollisuuksien saamisessa on yksinkertaisimmillaan kyse vain ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta, hän neuvoo.

Opitut asiat syventyneet työelämässä

Oamkin opinnoista Jussi kiittelee joustavuutta. Kehitysehdotuksista otettiin vinkit talteen ja pian kurssitarjontaan olikin lisätty ohjelmoinnin kurssi, jota Jussi oli pitkään toivonut mukaan opetukseen. Opinnoista saa Jussin mielestä silti vain hyvän pohjan, jonka jälkeen asioihin syvennytään lisää työelämässä.

– Harjoittelu-ajoista työtehtävät ovat muuttuneet Internet-sivujen päivityksestä ja perus markkinoinnista vaativimpiin, mutta myös kiinnostavampiin verkkohallinnointiin, suunnitteluun ja testaukseen liittyviin työtehtäviin. Mukana on edelleen paljon markkinointia sekä asiakas- ja alihankkijayhteistyötä.

Opintojen aloitusinfossa suomalaista alkukankeutta ilmassa

- Kaikki istuivat hiljaa ja peloissaan, jopa me ulkomaalaiset. Esittelyvuoron tullessa minun kohdalle, iloinen KV-tuutori Aija Pohjanen pomppasi ylös ja innostui kotimaastani, sillä hänkin oli asunut Australiassa. Samasta joukosta löytyi sitten muitakin suomalaisia, jotka olivat kiinnostuneet Australiasta ja eräs nykyinen ystäväni tästä joukosta oli siellä asunutkin.
– Myöhemmin lähdimme viiden hengen porukalla Kuusamon karhunkierrokselle vaeltamaan. Kuusamon reissu oli yksi opiskeluaikojen mieleenpainuvimmista.

Jussin lähdettyä rohkeasti suomalaisten matkaan, hän tutustui reissulla yhteen pitkäaikaisimmista suomalais-ystävistään. Nykyisin hän on myös naimisissa suomalaisen naisen kanssa.

Kun alkukankeudesta hieman vetreydytään, voi yhteistyö olla hedelmällinen kieli- ja kulttuurierosta huolimatta: suomalaisesta voi saada tosiystävän ja ulospäin suuntautuneesta ulkomaalaisesta hyvän työntekijän!
Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook