Opiskelu

Viimeksi päivitetty 31.8.2012 klo 15:24

Kaksoistutkinnosta valttikortti työmarkkinoille

Teksti: Heidi Papinaho Kuva: Petteri Löppönen

Taru Väätäinen lähtee syksyllä ensimmäisenä opiskelijana Liiketalouden yksiköstä suorittamaan kaksoistutkintoa Neu-Ulmin ammattikorkeakouluun Saksaan.

Kaksoistutkintoa Saksan Neu-Ulmin ammattikorkeakouluun opiskelemaan lähtevän Taru Väätäisen haaveena on myöhemmin myös työllistyä Saksaan.

Sopimus kansainvälisestä kaksoistutkintoyhteistyöstä Oamkin ja Neu-Ulmin ammattikorkeakoulun välillä solmittiin vuosi sitten. Opiskelija- ja opettajavaihtoyhteistyötä korkeakoulut ovat tehneet jo muutaman vuoden. Tietojenkäsittelyn opiskelijoilla mahdollisuus kaksoistutkintoon on ollut jo pidempään, kun liiketalouden opiskelijoilla se on ollut vasta pari kuukautta. Heistä Taru Väätäinen on ensimmäinen, joka aikoo suorittaa kaksoistutkinnon.

– Uskon, että tulevat työnantajat katsovat paremmalla silmällä, kun on suorittanut kaksoistutkinnon. Se näyttää hyvältä ansioluettelossa, ja sen avulla saattaisi erottua muista työnhakijoista, Taru pohtii.

Taru opiskelee englanninkielisessä International Business -koulutusohjelmassa toista vuotta. Kaksoistutkinto-ohjelman suorittamalla hän saa kaksi tutkintotodistusta: Neu-Ulmista Bachelor of Arts -tutkinnon ja Oamkista Bachelor of Business Administration -tutkinnon.

Taru kaavailee omaksi valttikortikseen työmarkkinoille kaksoistutkintoa ja monipuolista kielitaitoaan. Hän puhuu sujuvasti suomen lisäksi englantia, ruotsia ja saksaa. Lisäksi hän puhuu jonkin verran neljää muuta kieltä.

– Saksan kieli on vähän ruosteessa, mutta parin kuukauden jälkeen se alkaa taas sujua.

90 opintopistettä Saksasta

Taru suorittaa 120 opintopistettä ennen Saksaan lähtöä ja Neu-Ulmissa tulee hankkia vähintään 80 opintopistettä. Taru on suunnitellut koulutusohjelmavastaavan kanssa 90 opintopisteen kokonaisuutta, jonka hän suorittaa puolentoista vuoden aikana.

Opinnäytetyön Taru aikoo tehdä Saksassa. Neu-Ulmissa opinnäytteestä vaaditaan 14 opintopisteen kokoista työtä, kun Oamkissa siitä täytyy tehdä yhtä opintopistettä isompi kokonaisuus. Saksan opintojen jälkeen Taru suorittaa vielä harjoittelun joko Suomessa tai ulkomailla.

Saksa on tuttu paikka entuudestaan Tarulle. Hänen isänsä on Saksan kansalainen, ja Taru on käynyt ennenkin maassa. Taru paljastaa, ettei Saksaan lähtö jännitä niin paljoa kuin meno Keniaan vaihto-opiskelemaan. Nyt samaan paikkaan on lähdössä muutama oamkilainen opiskelijavaihtoon, kun Keniaan hän lähti yksin.

– Uskon, että Saksassa on tiukempi systeemi, koska maa on tunnettu byrokratiastaan. Opintojaksot ovat varmaan samanlaisia kuin Oulussa, kun Keniassakin olivat, miksei siis myös Saksassa, Taru miettii.

Taru kehuu Oamkin olleen hyvänä tukena suunnittelemassa kaksoistutkinnon suorittamista. Erasmus tarjoaa stipendin vuoden opiskeluihin, ja Oamk tukee opintoja lopun eli puoli vuotta. Taru kokee ensimmäisenä kaksoistutkinnon suorittajana olevansa vähän kuin soihdunkantaja, joka jakaa omat kokemuksensa eteenpäin.

Yksi Tarun haave on, että hän myöhemmin työllistyisi Saksassa. Hän ei tunnustaudu suureksi Suomi-faniksi, vaan haluaa muuttaa ainakin joksikin aikaa toisaalle.

– Äiti on asunut 18 vuotta ulkomailla, joten olen kasvanut siihen, että pitää matkustella ja nähdä muutakin maailmaa, Taru kertoo.Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook