Opiskelu

Viimeksi päivitetty 2.3.2012 klo 11:15

Hyviä kokemuksia vaihdosta

Teksti: Jaana Skyttä Kuvat: Marjut Mäkelä ja Michal Petras

Liiketalouden opiskelijat Annaliina Lehtonen ja Marjut Mäkelä olivat keväällä vaihdossa Slovakiassa. Kokemus maan pääkaupungissa Bratislavassa jäi ikimuistoisena mieleen. Kielitaito kehittyi, ja paljon muutakin opittiin.

Annaliina ja Marjut suosittelevat Slovakiaa vaihtomaaksi muillekin, sillä erilaisen kulttuurin näkeminen on hyvin palkitsevaa ja opettavaista. Kuvassa vasemmalta lapsia Detský Domov Piestanyn lastenkodista sekä Annaliina Lehtonen, Marjut Mäkelä ja Viktor Kubica.

Marjut Mäkelä ja Annaliina Lehtonen palasivat Ouluun kesäkuun puolessa välin.

– Vaihtoaika eli 2,5 kuukautta tuntui sopivalta, vaikka vaihdon lopussa lähtö tuntuikin haikealta, he kertovat.

Bratislavassa Marjut ja Annaliina opiskelivat Effective Organization -kurssilla, jossa he olivat osallisina Community Service -projektissa. Projektiin kuului heidän lisäkseen kaksi slovakialaista opiskelijaa, Viktor Kubica ja Michal Petras.

– Pojat pyysivät meitä mukaan suunnittelemaansa projektiin, jonka tavoitteena oli kerätä vaatteita ja muuta materiaalia hylätyille lapsille ja kodittomille aikuisille koulumme eli City University of Seattlen opiskelijoilta. Viktor ja Michal halusivat uutta näkökulmaa tutustumalla suomalaiseen tapaan tehdä ryhmätyötä.

Avustuskohteena oli poikien kotikaupungin Piestanyn vähäosaiset. Kiinnostavaa Marjutista ja Annaliinasta oli sekin, kun kaksi kansallisuutta työskenteli yhdessä hyvän asian puolesta.

Ryhmä tiedotti keräysprojektista Facebookissa, ja koulun kirjastoon vietiin laatikko lahjoituksia varten.

– Tuntien jälkeen pidimme poikien kanssa palavereja. Otimme yhteyttä paikallisiin sanomalehtiin, ja Piestanyn alueella ilmestyvä paikallislehti tekikin projektistamme jutun. Raportoimme myös opettajallemme tehtävämme kulkua säännöllisin väliajoin.

Lahjoituksia kaksi autolastillista

Keräys päättyi toukokuun lopussa ja lahjoituksia, kuten vaatteita, leluja, peittoja ja tyynyjä, kenkiä, laukkuja kertyi peräti kaksi autolastillista.

– Veimme lahjoitukset henkilökohtaisesti Piestanyyn. Vierailimme lastenkodissa, jossa asui 3–22-vuotiaita perheettömiä lapsia ja nuoria. Meidät otettiin ihanasti vastaan, ja lasten silmät loistivat ilosta, kun toimme säkkikaupalla tavaraa. Vaikka talossa kukaan ei puhunut englantia, ilmapiiri oli aivan mahtava.

Lisäksi ryhmä vei tavaraa kodittomien aikuisten ja perheiden taloon. Siellä he eivät päässeet porttia pidemmälle, joten tavarat jätettiin vahtimestarille.

– Slovakiassa yhteiskunta auttaa hylättyjä lapsia rakentamalla muun muassa taloja, joissa he voivat asua 18-vuotiaiksi saakka. Joissain taloissa saa asua jopa 25-vuotiaaksi, jos opiskelee. Työttömiä ja opiskelijoita autetaan myös taloudellisesti, mutta avustukset ovat hyvin niukkoja.

Ankara työttömyys aiheuttaakin paljon ahdinkoa.

– Suurimmat ongelmat liittyvät romaneihin eli gypseihin, jotka elävät lähes kokonaan avustusten varassa. Toivomme, että avustusprojektimme lisäsi tietoisuutta ongelmista edes vähän, ja ihmiset avustaisivat vähäosaisia entistä enemmän.

Yhteistyö palkitsevaa

Vaihtoon Marjut ja Annaliina lähtivät saadakseen uusia kokemuksia ja voidakseen opiskella englanninkielellä. City University of Seattle on amerikkalainen yksityiskoulu.

Meidät otettiin ihanasti vastaan, ja lasten silmät loistivat ilosta, kun toimme säkkikaupalla tavaraa.
– Koulussa kaikki puhuivat todella hyvää englantia, ja osa opettajista on amerikkalaisia, kuten kurssimme opettajakin. Koulu on laadukas, ja niin opettajat kuin opetus ovat hyvät. Englannin taitomme kehittyi ja nyt uskallamme käyttää sitä rohkeammin kuin aiemmin.

Yhteistyö Viktorin ja Michalin kanssa oli hedelmällistä ja palkitsevaa.

– Ryhmätyö englanninkielellä oli jo haaste itsessään. Halusimme myös tutustua uusiin ihmisiin, ja siinä pojat olivat suureksi avuksemme.

Slovakia oli Marjutista ja Annaliinasta hyvä valinta, sillä maa on hyvin erilainen Suomeen verrattuna.

– Bratislava on keskieurooppalainen, kaunis kaupunki. Kieli on eksoottista, ja hintataso suomalaiselle edullinen. Ihmiset ovat todella ystävällisiä ja miehet todellisia herrasmiehiä. Suurin haaste on kieli, sillä juuri kukaan ei puhunut englantia koulun ulkopuolella. Kaduilla oli vaikea saada neuvoa, vaikka kaikki yrittivätkin auttaa parhaansa mukaan.

Marjut ja Annaliina opiskelevat kolmatta lukuvuotta Oamkissa. Vaihdon jälkeen katseet suuntautuvat tulevaan. Salibandyliigaa pelaava ja Ouluseutu Urheiluakatemiaan kuuluva Marjut toivoo, että tulevaisuuden työ liittyisi jollain tavoin markkinointiin ja urheiluun. Annaliinan suunnitelmissa on suorittaa ekonomin tutkinto yliopistossa.

– Unelmanani on työ markkinoinnin ja tapahtumien järjestämisien parissa.Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook