Opiskelu

Viimeksi päivitetty 2.3.2012 klo 11:15

Lähiruoka nähdään mahdollisuutena

Teksti: Anne Aho Kuva: Shutterstock

Lähiruoan suosio on kasvanut viime vuosina Suomessa. Kiinnostus lähiruokaa kohtaan on herännyt myös Liiketalouden ja Luonnonvara-alan yksiköissä. Tämä asia selvisi maaseutuelinkeinojen koulutusohjelman opiskelijoiden, Heini Rautiolan ja Tuula Törmän, lähiruoka-aiheisessa kyselyssä.

Lähiruoan suosio on kasvanut viime vuosina Suomessa. Kiinnostus lähiruokaa kohtaan on herännyt myös Liiketalouden ja Luonnonvara-alan yksiköissä.

– Jaoimme ennen kyselyn lähettämistä Liiketalouden ja Luonnonvara-alan yksikön ruokaloihin esitteitä, joihin oli koottu tiivis tietopaketti lähiruoasta ja ruokapiiritoiminnasta, Heini Rautiola ja Tuula Törmä kertovat.

Ruokapiirillä tarkoitetaan ihmisiä, jotka toimivat ryhmässä ja ostavat ruokansa yhdessä lähialueen tuottajilta. Ruokapiirin kautta ostetusta ruoasta tiedetään varmasti, mistä se on peräisin, mitä tuotteet sisältävät ja miten ne on tuotettu.

– Ruokapiiristä on mahdollista ostaa esimerkiksi kasviksia, viljatuotteita sekä liha- ja maitotuotteita. Kyselyn perusteella vastaajat haluaisivat ostaa mieluiten kurkkuja, tomaatteja ja kananmunia.

Helppo saatavuus ja laatu tärkeitä

Tulosten perusteella Liiketalouden ja Luonnonvara-alan yksiköstä löytyy ruokapiiri- ja tuottajatoritoiminnasta kiinnostuneita kuluttajia. Tuottajien saaminen mukaan toimintaan voi olla kuitenkin haasteellisempaa.

– Vastaajat olisivat valmiita ostamaan lähiruokaa, jos sen varma ja helppo saatavuus sekä tuotteiden laatu voitaisiin taata. Lisäksi etenkin opiskelijat kokivat, että tuotteen hinnalla on merkitystä lähiruoan ostoedellytyksiin, sillä tiukan budjetin takia tuotteiden tulisi olla edullisia, Heini ja Tuula sanovat.

Oamkin ruokapiiriä perustettaessa voitaisiin hakea mallia Oulun yliopistolla toimivasta luomuruokapiiristä.

– Jatkossa olisi hyvä miettiä, missä ruokapiiri ja tuottajatori kannattaisi järjestää, ja voisiko Luonnonvara-alan yksikkö toimia näiden toimintojen virittäjänä. Innokkaiden henkilöiden avulla on varmasti mahdollista saada Oamkille oma ruokapiiri, kaksikko miettii.

Lataa opinnäytetyö PDF-muodossa
Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook