Opiskelu

Viimeksi päivitetty 2.3.2012 klo 11:16

Avoimen ammattikorkeakoulun opinnoista itsevarmuutta

Teksti: Heidi Papinaho Kuva: Katri Isopahkala

Oamkin avoin ammattikorkeakoulu on vastaus moneen tilanteeseen. Sen tarjoama koulutus antaa mahdollisuuden kehittää omia taitoja ja päivittää tietoja. Lisäksi sen kautta voi suorittaa tutkintoon johtavan koulutuksen opintoja jo ennakkoon, jos opiskelupaikkaa ei vielä ole.

Oamkin tarjoamat avoimen ammattikorkeakoulun opinnot olivat vastaus siihen tiedonjanoon, joka oli vaivannut Sari Junnonahoa jo vuosia.

– Avoimessa ammattikorkeakoulussa kehitin taitojani, mikä ei työssä käydessä ole ollut mahdollista, vaikka petrattavaa on ollut, kertoo Siikajokilaakso-lehdessä toimittajana työskentelevä Sari Junnonaho.

Viime talvena hän suoritti 15 opintopisteen verran opintojaksoja taitosta, kuvajournalismista ja kuvankäsittelystä sekä asiakirjoittamisesta ja kielenhuollosta. Oamkin tarjoamat opintokokonaisuudet vastasivat juuri sitä, mitä Sari halusi oppia.

Sari työskenteli opintojen ohessa osa-aikaisesti hyödyntäen kertyneitä ylityötuntejaan ja vapaapäiviään. Lisäksi hän teki tunteja sisään uurastamalla pidempiä työpäiviä, jotta pääsi osallistumaan luennoille usein.

– Se vaati itseltä ja työyhteisöltä pitkää pinnaa, mutta kaikki kannustivat, että kesken ei saa jättää.

Sari on käynyt kauppaopiston ylioppilaaksi kirjoittamisen jälkeen. Toimittajaksi hän päätyi toimitusharjoittelijan tehtävien kautta. 15 vuoden työskentelyn tuloksena Sari halusi päivittää taitojaan ja päästä jyvälle uusista tietokoneohjelmista.

– Avoimen opinnot olivat vastaus siihen kaipuuseen, joka minulla on ollut monta vuotta, Sari toteaa.
En vain vielä tiedä, miksi haluan isona.

Odotukset täyttyivät

Sarin valitsemat opintojaksot vaativat osallistumista lähiopetustunneille. Hän asuu Rantsilassa, joten matkaa Ouluun kertyy vajaat 70 kilometriä. Se ei kuitenkaan Saria haitannut, sillä hän on tottunut olemaan tien päällä.

– Opiskelu vaati hyvää ajankäytön suunnittelua. Aina ei kerinnyt kaikkialle. Vuorotteluvapaalla opiskelu olisi sujunut helpommin.

Sari kehuu Oamkin opettajia ja lähettää heille suuret kiitokset pitkäpinnaisuudesta ja kannustavuudesta. Hänellä ei ole mitään negatiivista sanottavaa, päinvastoin.

– Opinnot vastasivat odotuksia. Sain juuri sellaista tietoa ja osaamista, mitä tulin hakemaan. Nyt opittuja taitoja hyödynnetään työelämässä, ja uusi päätoimittaja patistaa välillä taittamaan.

Avoimen ammattikorkeakoulun opinnot herättivät Sarissa kipinän, että ehkäpä hän voisi opiskella lisää – jopa jotain täysin uutta alaa. Hän kertoo saaneensa oppimisvarmuutta siihen, että kyllä 40 vuoden rajapyykin ylittäneenäkin oppii uusia asioita.

– En vain vielä tiedä, miksi haluan isona, hän naurahtaa.

Sari kokee, että hänen ammattitaitonsa on parantunut opintojen myötä. Työelämä on kehittänyt niitä taitoja, joita hän kävi Oamkissa opiskelemassa. Lisäksi hän kertoo saaneensa lisää rohkeutta ja paremman itsetunnon.

– Oli hieno hetki, kun postissa tuli todistus, jossa oli yhteenveto opintojaksoista. Se ei ole mikään tyhjänpäiväinen paperi. Vaikka ei lähtisikään opiskelemaan, se osoittaa työnantajille, että on halua kehittää itseään, Sari kiteyttää.Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook