Opiskelu

Viimeksi päivitetty 2.3.2012 klo 11:16

Mediatuottajan matkassa: Kylästä kaupunkiin

Teksti ja kuva: Jussi Kotila

Extran Mediatuottajan matkassa -juttusarjassa seurataan tuoreen mediatuottajaopiskelija Elina Alaniskan elämää niin opiskelumaailmassa kuin sen ulkopuolellakin. Ensimmäisessä osassa Tervolan kylästä kotoisin oleva Elina kertoo muutostaan uuteen kaupunkiin.

Elina Alaniska odottaa mielenkiinnolla, mitä tuleva vuosi tuo tullessaan. – Jospa sitä ei vuoden päästä ainakaan enää eksyisi matkalla opiskelemaan, hän nauraa

Mediatuottajan matkassa

Osa 1: Kylästä kaupunkiin
Osa 2: Alan salat selville

Elina Alaniska sai heinäkuun alussa iloisen uutisen, joka kertoi hänen läpäisseen Oamkin mediatuottamisen valintakokeen. Opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeen seuraavana tervolalaistytön ohjelmassa oli omatoiminen asunnon etsiminen Oulusta.

– Halusin saada itselleni kämpän heti elokuun alkuun mennessä. Koska opiskelija-asuntosäätiöiden toiminta tuntui liian hitaalta, aloin selata netistä kaikkia mahdollisia vuokrailmoituksia.

Lopulta Elina löysi itselleen mieluisan asunnon Välivainiolta. Asunnon hankkiminen paperisotineen onnistui sulavasti verkossa, joten Elina näki uuden kotinsa ensimmäistä kertaa vasta muuttaessa.

– Olin nähnyt kämpästäni vain kuvia netissä, joten astellessani ensimmäistä kertaa portaita ylös asuntooni rukoilin mielessäni: "Älä ole huono, älä ole huono." Onneksi sain mitä odotinkin, Elina nauraa.
– Kyllähän tämä sijainti tosin voisi näin jälkikäteen ajateltuna olla parempi, sillä nyt matka Kaukovainiolle on vähän turhankin pitkä.

Uusia ystäviä

Siinä sitten tuumin, että mahtava paikka tämä Oulu, kun heti on hukassa.

Pitkät koulumatkat ovat tuoneet omat haasteensa tuoreen oululaisen elämään. Uudessa kaupungissa on ehditty jo muutaman kerran eksyä.

– Ensimmäisen opiskelupäiväni jälkeen kotia tullessani harhailin pyörällä kymmenen kilometrin lenkin kaatosateessa. Siinä sitten tuumin, että mahtava paikka tämä Oulu, kun heti on hukassa, Elina muistelee.

Muuten elämä Oulussa on kuitenkin maistunut pikkukylän tytölle. Toisinaan tulee toki kaivattua kotopuolen kaveriporukkaa, mutta muutamassa viikossa Elina on kuitenkin onnistunut löytämään jo uusiakin ystäviä.

– Muuttaessani Ouluun täältä entuudestaan tuntemani ihmiset pystyi laskemaan yhden käden sormilla. Opiskeluiden alettua rupesin kuitenkin heti rohkeasti tekemään tuttavuutta opiskelijatovereitteni kanssa ja lähdin ennakkoluulottomasti mukaan kaikennäköisiin opiskelijatapahtumiin. Nyt jo parissa viikossa olenkin saanut täältä paljon uusia kavereita.

Elina uskookin uusien ystävien helpottavan suuresti uuteen kaupunkiin sopeutumista. Toisena sopeutumiseen auttavana tekijänä Elina näkee mahdollisuuden jatkaa taekwondo-harrastustaan.

– Olen harrastanut taekwondoa kolme vuotta ja jatkan harrastustani myös Oulussa. Taekwondo-leireillä olen myös tutustunut jo aiemmin lajin oululaisiin harrastajiin, joten porukasta löytyi jo etukäteen tuttuja naamoja.

Kendoa ja kiireellistä elämää

Taekwondon lisäksi Elina on ilmoittautunut Oulun korkeakoululiikunnan järjestämälle kendokurssille. Reilun kolmen tuhannen asukkaan Tervolassa ei moisesta harrastuksesta voinut kuin haaveilla.

– Oulun kokoiseen kaupunkiin muuttaessa harrastusmahdollisuudet paranevat todella paljon, mikä on hienoa. Lisäksi Sporttipassi on hyvä tapa päästä kokeilemaan uusia lajeja halvalla.

Harrastusmahdollisuuksien lisäksi Elinalla tulee mieleen muitakin merkittäviä eroja Oulun ja Tervolan välillä.

– Kyllähän täällä Oulussa kaikki on paljon lähempänä. Vaikka opiskelumatka tuntuu edelleen vähän liian pitkältä, oli se Tervolassa kuitenkin 27 kilometriä. Pienessä kylässä on myös tapana olla melko tietyt jengit, joissa liikutaan. Näin uusiin ihmisiin ei juuri tutustu. Oulussa ihmiset ovat tuntuneet olevan ehkä vähän sosiaalisempia, Elina listaa uuden kotikaupunkinsa hyviä puolia.
– Toisaalta nyt kämppä on pienentynyt sen 200 neliötä ja kyllähän syrjässä asuessa oli sitä omaa tilaa ja rauhaa. Kaupunkiin muuttaessa elämäntyyli tuntuu heti paljon vauhdikkaammalta ja kiireellisemmältä. Tosin se ei ole pelkästään huono asia, varsinkin kun olen itse aika aktiivinen ihminen.Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook