Opiskelu

Viimeksi päivitetty 31.8.2012 klo 15:23

Tietohallinnon osaajaksi verkossa opiskellen

Teksti ja kuva: Heidi Papinaho

Tammikuussa 2012 starttaa uusi aikuiskoulutuksena järjestettävä tietojenkäsittelyn koulutusohjelma, jossa suuntaudutaan tietohallintoon ja verkkopalveluihin. Koulutus vastaa yritysmaailman tarpeeseen saada uusia osaajia.

Tarmo Marttila suosittelee verkko- ja monimuoto-opiskelua, kun tunneille voi osallistua kotikoneelta eikä tarvitse lähteä minnekään.

Tietojenkäsittelyn koulutusohjelman koulutusohjelmavastaava Marja-Leena Korva kertoo yritysten IT-osastojen tehtäväkentän olevan kasvamassa. Perinteisesti ne ovat vastanneet tietokoneista ja ohjelmistoista sekä päivittäisestä IT-palvelusta. Nyt tulossa on uutta teknologiaa, johon kuuluu kaikki yrityksen digitaalinen data, jota hankitaan liiketoiminnasta esimerkiksi sosiaalisen median avulla.

– Lisäksi yrityksiin on tulossa pilvipalveluja, jotka tarkoittavat internetin kautta tarjottavia hajautettavia palveluja. Uusia teknologioita otetaan käyttöön, joten tämän alan ammattilaisia tarvitaan enemmän. Ammattikorkeakoulutasoista tietohallinnon koulutusta ei ole aiemmin ollut Pohjois-Suomessa, Marja-Leena sanoo.

Tietohallinnon ja verkkopalveluiden suuntautumisvaihtoehdossa opiskellaan pakollisten perus- ja ammattiopintojen lisäksi suuntaavina opintoina muun muassa tietojärjestelmien kehittämistä, liiketoiminnan tietojärjestelmiä, tietokantoja, verkkopalveluja sekä projektinhallintaa. Valmistuneet voivat työllistyä monenlaisiin tehtäviin aina yrityksen tietohallintopäälliköstä ohjelmisto- tai käyttöliittymäsuunnittelijaksi.

Opiskelua missä vain

Liiketalouden yksikössä alkava tietojenkäsittelyn koulutusohjelma järjestetään verkko- ja monimuoto-opetuksena. Kolme neljäsosaa opinnoista toteutetaan verkon kautta ja loput lähiopetuksena. Verkon kautta pidettävää opetusta on kahtena iltana viikossa ja lähiopetusta kolmen viikon välein perjantai-iltapäivisin Oulussa.

Verkko-opinnot nauhoitetaan, jolloin opiskelija voi katsoa ne itselleen sopivaan aikaan.

Tarmo Marttila opiskelee kolmatta vuottaan verkko- ja monimuoto-opetuksena järjestettävässä tietojenkäsittelyn koulutusohjelmassa suuntautumisvaihtoehtonaan Internet-palvelut ja digitaalinen media. Tarmo on ollut tyytyväinen opetusmuotoon.

– En halunnut enää lähteä viettämään opiskelijaelämää täysipäiväisesti. Tämä on loistava vaihtoehto, kun kotikoneelta pystyy osallistumaan tunneille eikä tarvitse lähteä minnekään. Työpäivän jälkeen ei huvita välttämättä lähteä fyysisesti minnekään, hän kertoo.
– Opiskelu on erilaista, kun sitä ei ole sidottu aikaan eikä paikkaan. Verkko-opinnot nauhoitetaan, jolloin opiskelija voi katsoa ne itselleen sopivaan aikaan. Tämä vaatii opiskelijalta kykyä itsenäiseen työskentelyyn, omaa aktiivisuutta ja vastuunkantamista omista opinnoista, Marja-Leena kuvailee.

Tarmo sanoo verkko- ja monimuoto-opiskelun vaativan suunnitelmallista ajankäyttöä, määrätietoisuutta ja oma-aloitteisuutta. Opiskelukavereiden kanssa kannattaa verkostoitua, jotta voi pyytää apua tarvittaessa. Monista asioista joutuu itse ottamaan selvää.

– On etu, jos tykkää itsenäisestä työskentelystä. Tämä ei sovellu sellaisella, joka kaipaa sosiaalista opiskelua. Tästä voi herkästi saada kuvan, että on läpihuutojuttu, mutta ei, pitää olla valmis tekemään paljon hommia. Opiskelumuoto on vastannut odotuksiani ja voin suositella sitä muillekin, Tarmo toteaa.Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook