Opiskelu

Viimeksi päivitetty 2.3.2012 klo 11:16

Tuskasta ja ahdistuksesta syntyy dokumentti

Teksti ja kuva: Johanna Rytkönen

Oamkin journalistiopiskelijat Anna-Tuulia Hautala, Reetta Järvenpää ja Camilla Perttula tarttuivat tänä syksynä isoon haasteeseen. He kuvaavat opinnäytetyönsä produktio-osana televisiodokumentin oululaisesta hevikulttuurista. Dokumentille annettiin kuvaava nimi – Tuska ja Ahistus.

Journalistiopiskelijat Reetta Järvenpää (vas.), Camilla Perttula ja Anna-Tuulia Hautala palaveeraavat produktion tiimoilta ympäristössä, joka inspiroi heitä.

Tuska ja ahdistus

Tuskasta ja ahdistuksesta syntyy dokumentti
Osa 2: Hevidokumentti etenee raivolla ja päättäväisyydellä

Camilla Perttula kertoo, että ajatus dokumentista kiehtoi, koska sen kaltaisia on tehty Suomessa hyvin vähän.

– Varsinkaan kaupunkikohtaisia hevidokumentteja ei juuri ole tehty. Ouluahan pidetään yleisesti Suomen hevikaupunkina, ja haluamme dokumentissamme selvittää, miksi näin on, hän kertoo.

Anna-Tuulia Hautalan mukaan hevikulttuuri on myös lähellä dokumentin tekijöiden sydäntä.

– Dokkari vaikutti loistavalta tavalta päästä tapaamaan hevi- ja metallimuusikoita, hän naurahtaa.

Hevidokkari-idean äiti on Reetta Järvenpää, joka sai kipinän dokumentin tekemiseen jo projektiopintojensa aikana.

– Meillä oli jo silloin innokkaita tyyppejä, jotka halusivat toteuttaa tämän idean, mutta valitettavasti homma kuivui sillä kertaa kasaan muutaman vastoinkäymisen takia. Pidin kuitenkin ideaa niin hyvänä, että päätin toteuttaa sen myöhemmin produktiona – hinnalla millä hyvänsä, Reetta kertoo.

Koululta tukea ja apua

Pidin kuitenkin ideaa niin hyvänä, että päätin toteuttaa sen myöhemmin produktiona – hinnalla millä hyvänsä.

Ryhmän mukaan Oamkin kulttuuripuolen assareilta saatu tuki on ollut korvaamattoman arvokasta.

– Ilman heitä olisimme kyllä pulassa. Onneksi myös opettajat ovat tukeneet meitä hyvin varsinkin nyt, kun olemme osoittaneet, että tästä hommasta todella tulee jotakin, Camilla sanoo.

Kolmikon mielestä dokumentin tekemisestä on myös hyötyä tulevaisuudessa, kun he siirtyvät työelämään. Reetta uskoo produktion kehittävän hänen organisointi- ja päätöksentekokykyään, Camilla taas toivoo saavansa lisäkokemusta tuottamisesta, ja Anna-Tuulia pitää tärkeänä käytännön kokemusta toimitustyöstä, joka on hänen vastuualueensa produktiossa.

– Kyllähän tällainen dokumentti näyttää CV:ssäkin hyvältä, he komppaavat toisiaan.

Alku aina hankalaa

Vaikka televisiodokumentin tekeminenkin onkin ryhmälle melko uusi juttu, ovat vastoinkäymiset ja ongelmat onneksi olleet vähäisiä.

– Näitä perinteisiä on ollut, että koko homman aloittamisessa kesti vähän turhan kauan, joitakin haastateltavia ei meinattu saada millään kiinni enkä minä käsikirjoittajana ole ehkä ihan aina kartalla siitä, mitä pitäisi tehdä, Reetta nauraa.

Camillan mukaan dokumentti saatiin polkaistua alkuun kuitenkin yksinkertaisesti niin, että ryhmä vain tarttui hommiin.

– Aloitushan se on aina vaikeinta, hän toteaa.

Reettan mukaan työryhmän yhteistyö sekä sisäinen kommunikaatio ovat sujuneet hyvin, vaikka Camillalla onkin asiasta vähän eri näkemys.

– No, ei meidän kommunikointimme välttämättä aina ole ihan samalla aaltopituudella, mutta onneksi olemme tosi suvaitsevaisia toisiamme kohtaan, joten hommat kyllä sujuvat.

Dokumentin tekoon ryhtyminen jännitti kaikista eniten Reettaa, koska hänelle lankesi produktion ehkä vaativin osa eli käsikirjoittaminen.

– Käsikirjoittaminen on minulle ihan uusi juttu, mutta onneksi olen saanut siihen muulta ryhmältä paljon tukea, ja he ovat suhtautuneet yllättävän hyvin minun ajoittaisiin itkupotkuraivareihini, Reetta kiittelee.

Kolmikon hevidokumentti on vielä alkutekijöissään, vaikka se hyvällä mallilla jo onkin. Extra seuraa produktion edistymistä vielä kahden muun jutun verran.
Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook