Opiskelu

Viimeksi päivitetty 5.3.2012 klo 09:18

Hevidokumentti etenee raivolla ja päättäväisyydellä

Teksti: Johanna Rytkönen Kuva: Camilla Perttula

Edellisessä jutussa Extra kertoi journalistiopiskelijaporukasta eli Reetta Järvenpäästä, Camilla Perttulasta ja Anna-Tuulia Hautalasta, jotka kuvaavat opinnäytetyönsä produktio-osana hevidokumenttia. Tässä jutussa palaamme seuraamaan, miten kolmikon dokumentti on lähtenyt liikkeelle.

Toimittaja Anna-Tuulia Hautala haastatteli muun muassa Eternal Tears of Sorrow -yhtyettä Koitelissa..

Tuska ja ahdistus

Tuskasta ja ahdistuksesta syntyy dokumentti
Osa 2: Hevidokumentti etenee raivolla ja päättäväisyydellä

Kun dokumentin tekoa varten vaadittava paperisota oli saatu päätökseen, ryhmä aloitti kuvaukset. Tulikasteen tuotantoryhmä sai elokuussa Oulun Teatrialla järjestetyillä Jalometalli-festareilla.

– Me olimme kyllä aivan pihalla vielä siinä vaiheessa kaikesta, Anna-Tuulia nauraa.

Anna-Tuulia on myös vastannut produktiossa haastattelujen sopimisesta sekä kuvausaikataulujen järjestämisestä.

– Välillä on ollut vaikea sovitella yhteen meidän ja bändien aikatauluja. Sain kuitenkin vapaat kädet siihen, milloin ja minne haastattelut sovin, ja muut ovat järjestäneet omat aikataulunsa sitten sen mukaisesti.

Dokumentti löytää muotonsa

Dokumentin raakaversio on nyt valmis. Vielä pitää äänittää spiikkejä ja tehdä esimerkiksi tunnarit dokkarille.

Tällä hetkellä kolmikko istuu tiiviisti koululla editoimassa dokumenttia kasaan. Useista tunneista materiaalia olisi tarkoitus kasata 30-minuuttinen kokonaisuus. Homma ei ole helppo, mutta intoa ja yritystä ei tekijöiltä puutu.

– Dokumentin raakaversio on nyt valmis. Vielä pitää äänittää spiikkejä ja tehdä esimerkiksi tunnarit dokkarille, Camilla kertoo.

Editointi, kuten moni muukin dokumenttiin liittyvä asia on ollut ryhmälle uusi juttu. Vaikka editointiohjelmaan on jonkin verran tutustuttu opintojen aikana, puoli tuntia kestävän videon saattaminen valmiiksi vaatii paljon aikaa ja rautaisia hermoja.

– Olemme oppineet paljon asioita ihan käytännössä. Tietenkin esimerkiksi tv- ja radiotyön sekä esituotannon opintojaksoista on ollut apua perusasioiden hallitsemisessa samoin kuin siitä, että taustalla on kolmantena vuonna tehty projekti, Reetta pohtii.

Deadline häämöttää horisontissa

Vaikka televisiodokumentin tekeminen kuulostaa kalliilta hankkeelta, on Tuskan ja Ahistuksen tuotantoryhmä onnistunut pysymään suhteellisen vaatimattomassa budjetissaan hyvin.

– Teemme tuotannon koulun resursseilla, joten saamme sieltä tarvittavan kaluston ilmaiseksi käyttöön. Tämä tosin tarkoittaa sitä, että koulu myös omistaa tuotantomme. Jos siis haluamme joskus myydä dokumentin johonkin, ostaja joutuu hankkimaan siihen oikeudet koululta, Camilla selittää.

Tyttöjen mielestä parasta dokumentin tekemisessä tähän mennessä ovat olleet kaikki erilaiset ihmiset, joihin he ovat päässeet tutustumaan.

– Haastateltavat ovat olleet ihania. Hevikulttuuria edustavat tyypit ovat ihan loistavia, Reetta hehkuttaa.

Iltaisin baaritöitä tekevä Reetta tunteekin Oulussa paljon hevi- ja metallikansaa. Hänen mukaansa suhteista on ollut paljon hyötyä dokumentin käytännön asioissa.

– Esimerkiksi kuvauslupien saaminen Jalometalliin oli paljon helpompaa, kun tunsi Teatrialta väkeä jo valmiiksi.

Tuska ja Ahistus -dokumentti valmistuu joulukuussa Oamkin viestinnän osaston järjestämään Showtime-tapahtumaan. Extra kertoo vielä myöhemmin ryhmän tunnelmista dokumentin valmistumisen jälkeen.
Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook