Opiskelu

Viimeksi päivitetty 5.3.2012 klo 09:32

FolkJam lähtee valloittamaan maailmaa

Teksti: Daniel Wallenius Kuva: Marjo T. Väisänen

Oamkissa kehitetty tanssiliikuntamuoto FolkJam on saavuttanut nopeasti huippusuosion.

Kansantanssinopettajaksi opiskevan Hanna Poikelan mukaan opiskelijat ovat innoissaan tunneilla soivasta musiikista.

FolkJamia alettiin kehittää Oamkin Kulttuurialan yksikössä vuonna 2007. Idean keksi tanssin koulutusohjelmavastaava Niina Susan Vahtola, ja se herätti innostusta välittömästi. Kehitystyötä alkoi vetää tuntiopettaja Milla Korja yhdessä kansantanssinopettajaopiskelijoiden kanssa.

– Ajatuksena oli, että tanssia voisi myös silloin, kun oma pari tai osa ryhmästä puuttuu. Opiskelijoiden kanssa lähdimme miettimään, mitä FolkJam voisi olla ja minkälaisia liikkeitä siinä voisi käyttää, Milla kertoo.

Siinä on tavoiteltu tanssillisuutta, liikunnan iloa ja yhdessäoloa.

Tarvitsee vain osata kävellä

FolkJamin suosion salaisuus on helppo lähestyttävyys. Lajia voi alkaa harrastaa kuka tahansa iästä riippumatta. Tärkeintä ei ole se, miltä tanssi ulospäin näyttää vaan se, miten ihminen sen kokee. Jokainen tanssija voi tehdä liikkeet omalla tavallaan. Riittää, että tunneille tullessa osaa kävellä.

– Siinä on tavoiteltu tanssillisuutta, liikunnan iloa ja yhdessäoloa, Milla sanoo.

FolkJam on koostettu erilaisista suomalaisista tanssityyleistä. Musiikki on kotimaista kansanmusiikkia. Tämä on neljättä vuotta kansantanssinopettajaksi opiskelevan Hanna Poikelan mukaan lajin harrastajien mieleen.

– Ihmiset ovat aivan liekeissä siitä musiikista, joka tunneilla soi, hän sanoo.

Millakin iloitsee siitä, että suomalainen uusi kansanmusiikki on saanut liikuntakipinän syttymään suomalaisissa.

– On aikakin, että meillä aletaan röyhistämään rintaa omien juurien edessä. Ei kaikessa aina tarvitse matkia amerikkalaisia, se on jo vanhanaikaista, hän heittää.

Zumban haastaja

Milla uskoo, että FolkJam voisi olla seuraava suomalainen hittituote maailmalla. Hän ei halua verrata liikuntamuotoa suoraan maailmalla huippusuosion saavuttaneeseen Zumbaan, mutta uskoo, että aineksia sen haastamiseen on.

– Mahdollista kansainvälistä levitystä on mietitty jo nimenkin valinnassa. Tästä on liikkeellisesti mahdollista tulla samanlainen ilmiö kuin Zumbasta. Suomalainen musiikki on toki paljon tuntemattomampaa kuin latinalainen, mutta ainesta tässä on, hän sanoo.

Suomessa laji on jo lyönyt läpi. FolkJam-tunteja pyörii Oamkin lisäksi tanssikouluissa ja kuntosaleilla ympäri maata. FolkJam-emäntiä ja -isäntiä on koulutettu jo yli sata. Seuraava aluevaltaus ovat peruskoulut ja toisen asteen oppilaitokset.

– Liikunnanopettajat ovat kaipailleet jonkinlaista valmista pakettia. Niitä on tällä hetkellä kehitteillä kaksi. Yksi alakoulu- ja toinen yläkoulu- sekä lukioikäisille, Milla kertoo.

Hanna on ehtinyt ohjata FolkJam-tunteja jo vuodesta 2011. Hän on vetänyt paitsi yhtä vakituista ryhmää, myös pitänyt tunteja kouluilla ja työpaikoilla sekä erilaisissa tanssitapahtumissa. FolkJam-emännät saavat Hannan mukaan seurata aitiopaikalta, millaista riemua laji sen harrastajissa herättää.

– Hienoimpia hetkiä on ollut se, kun tunnin viimeisen loppurutistuksen ja sykkeennostatuksen aikana on menty parin kanssa vastakkain, ja koko ryhmä on spontaanisti alkanut laulaa Jätkänhumppaa mukana, hän kertoo.Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook