Opiskelu

Viimeksi päivitetty 13.3.2012 klo 16:23

Energia- ja laboratorio-ala uudeksi koulutusohjelmaksi

Teksti: Riikka Vuorijärvi Kuva: Shutterstock

Hybridienergiatekniikka on uusi ala, jonka osaajat revitään tulevaisuudessa käsistä. Myös ympäristö- ja laboratoriotekniikkaan suuntautuville on töitä tiedossa, kun laaduntarkkailu on yhä tärkeämpää.

Energiatekniikkaan suuntautuvat oppivat suunnittelemaan, toteuttamaan ja käyttämään eri energiamuotoja yhdistäviä ratkaisuja.

Oamkissa alkaa ensi syksynä uusi energiatekniikan koulutusohjelma, josta valmistuu joko energia- tai laboratorioalan insinööriksi. Koulutusohjelmavastaava Veli-Matti Mäkelä on mielissään uusista näkökulmista, joita eri alojen yhdistäminen tuo mukanaan.

- Laboratorioalan asiantuntemusta tullaan hyödyntämään myös energiatekniikassa. Ympäristö- ja laboratoriotekniikkaan suuntautuvat saavat käsityksen kokonaisuuksien hallinnasta ja voivat sijoittua alan esimiestehtäviin, Veli-Matti sanoo.

Energiatekniikkaan suuntautuvat oppivat suunnittelemaan, toteuttamaan ja käyttämään eri energiamuotoja yhdistäviä ratkaisuja. Tuleva koulutus painottuu pieniin kirkonkylän ja maatilan kokoisiin sähkön ja lämmön tuotantoratkaisuihin. Koulutukseen hakeutuvan ei tarvitse tyytyä pyörittelemään asioita vain paperilla.

- Meillä on vahvasti käytäntö kaikessa mukana ja esimerkiksi laboratorio-opintojaksot alkavat heti. Pyrimme siihen, että insinöörin pätevyyden lisäksi opiskelija saa valmiudet joihinkin käytännön tehtäviin, esimerkiksi sähkötöihin ja paineastian valvontaan.

Omaa suuntautumista ei tarvitse valita hakuvaiheessa, vaan valinta tehdään ensimmäisen opiskelusyksyn kuluessa.

Kokonaisuus ratkaisee

Pyrkimys energian säästämiseen on lisännyt paineita hyödyntää uusiutuvia energianlähteitä. Alan ongelmana on kuitenkin se, ettei kukaan neuvo, miten vaikkapa tuuli- ja aurinkosähkö kannattaa yhdistää perinteisiin energiamuotoihin. Palapelin ratkominen saattaa olla yhtä monimutkaista kuin astianpesukoneen rakentaminen osista.

Täytyy olla Pelle Peloton, jos aikoo tehdä itse sähköä talossaan.
- Täytyy olla Pelle Peloton, jos aikoo tehdä itse sähköä talossaan. Erilaisia värkkejä on, mutta kokonaisuuksien hallinta puuttuu. Näennäisesti ekologisilla ratkaisuilla saattaa pahimmillaan tuhlata energiaa, jos järjestelmä on viritetty väärin, Veli-Matti sanoo.

Veli-Matin mukaan mielikuvat siitä, mikä on vihreää, saattavat poiketa todellisuudesta. Vanhoihin järjestelmiin ei kaikissa tapauksissa kannata ympätä muodissa olevaa tekniikkaa. Sähkölämmitystalossa lämpöpumppu vähentää aina käytettyä kokonaisenergiamäärää, mutta esimerkiksi kaukolämpötalossa yhteiskunnan kannalta tilanne voi huonontua. Veli-Matti kannustaa katsomaan asiaa kokonaisuuksina.

- Opiskelijamme oppivat ajattelemaan, millainen ratkaisu tuhlaa vähiten primäärienergiaa seutu- tai kaupunkitasolla.

Pienimuotoinen esimerkki tästä on Kempeleessä sijaitseva ekokortteli. Veli-Matin mukaan se on suunta, johon alalla ollaan menossa.

Avaimet käteen -periaatteella

Veli-Matti on toiminut vuosien ajan energia-alan tutkijana. Alan firmoja kiertäessä työnantajien tarpeet ovat selkeytyneet.

- Kaikki haastattelemani firmat ovat olleet liikuttavan yksimielisiä siitä, että hybridienergian osaajista on pulaa. Firmat ovat kiinnostuneita ottamaan opiskelijoitamme jo harjoittelu- ja yritysprojektivaiheessa.

Hybridienergia on niin uusi ala, ettei varsinaisia työmarkkinoita vielä ole. Mutta markkinarako olisi valtava, jos joku ryhtyisi tarjoamaan edullisia ja toimivia hybridijärjestelmiä pakettiratkaisuina.

- Hybridienergia voisi todella lyötä itsensä läpi, jos järjestelmiä tarjottaisiin avaimet käteen -periaatteella, Veli-Matti innostaa.Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook