Liikkumatta ja hengittämättä, kiitos!

Teksti ja kuvat: Maarit Ikonen

Oulun seudun ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan yksikön käytävällä vastaan kävelee, ei niin perinteinen, "sisar hento valkoinen". Vesa Oksasella on mittaa lähemmäs pari metriä ja kasvoja koristaa muhkea parta. Hymy on kuitenkin herkässä ja kädenpuristus lämmin. Koko miehen olemuksesta huokuu, että hän aikoo tulevaisuudessa valmistua röntgenhoitajaksi.

Vesa Oksanen aloitti syksyllä opiskelun radiografian ja sädehoidon koulutusohjelmassa. Mielenkiinto alalle heräsi vuosien myötä.

- Olin töissä elektroniikka-alalla ja kymmenen vuoden jälkeen alkoi kyllästyttää ja tympiä. Kaveri lähti opiskelemaan hoitoalalle ja ajattelin, että olisiko myös minulle hommia hoitajana.

Röntgenhoitajan ammatti vaikutti Vesasta mielenkiintoisimmalta ja monipuolisimmalta, niinpä hän päätti hakea vuoden 2006 yhteishaussa alalle.

- Pääsin kouluun sisään, mutta en kuitenkaan aloittanut opintoja heti. Päätin pitää välivuoden työn merkeissä, tienata rahaa ja säästää opiskelua varten.

Pitkän työrupeaman jälkeen koulunpenkille palaaminen on sujunut ilman sen suurempia ongelmia.

- Alussa opiskelu oli erilaista ja olin vähän pallo hukassa, että mitä ihmettä. Sitä joutui kotonakin miettimään kouluasioita, mitä taas työelämässä ei ikinä tarvinnut tehdä. Mutta äkkiä sitä taas tottui, ja ihan hyvin on lähtenyt hommat liikkeelle. Kaikki tentitkin ovat mennyt läpi, hän nauraa.
Kuvauspöydällä pötköttävän opetusnukke Sheilan avulla Vesa harjoittelee kuvamaan lantion alueen luita.

Kuvauspöydällä pötköttävän opetusnukke Sheilan avulla Vesa harjoittelee kuvamaan lantion alueen luita.

Tekemisen kautta asiat loksahtavat paikoilleen

Ammattikorkeakoulussa opiskelijat pääsevät heti tekemään käytännössä teoriatunneilla opittuja asioita.

- Monesti juuri käytännön tunneilla, tekemisen kautta, teoriaopetukset loksahtavat parhaiten tajuntaan. Sitä hoksaa, että juuri tämähän tässä oli tarkoitus. Minusta ei olisikaan pelkästään luennoilla istumaan niin kuin esimerkiksi yliopistossa, Vesa kertoo.

Perus- ja ammattiopintojen jälkeen alkavat syventävät opintojaksot, joita valitsemalla voi paneutua ja suuntautua erikoisaloihin. Vaikka opiskelut ovat vasta alkuvaiheessa, on Vesalla jo mielikuva tulevaisuudesta.

- Tällä hetkellä minua kiinnostaa erikoistua sädehoitoon, sillä siinä voi luoda potilaaseen normaalia pidemmän hoitosuhteen. Sädehoitajana työ ei ole pelkästään, että potilas nähdään vain yhden kerran, tyyliin: liikkumatta, hengittämättä - kiitos ja näkemiin.

Ovet aukeavat ja mieli kirkastuu

Röntgenhoitajan tutkinnon suorittamiseen menee normiajan mukaan kolme ja puoli vuotta.

- Minulla olisi tarkoitus valmistua aikaisemmin, mutta voisin myös lähteä opiskelijavaihtoon ulkomaille. Kiina on yksi mahdollinen paikka, mutta myös Intia ja Thaimaa ovat nähtävästi tulossa tulevaisuuden vaihto-oppilaspaikoiksi. On hienoa, että tällä hetkellä ovet ovat auki ja kokemukset odottavat, naurahtaa Vesa ja jatkaa:
- Mutta viimeistään normiaikaan pitää valmistua ja päästä röntgenosastolle töihin johonkin Oulun lähialueen työpaikkaan.

Tuleville yhteishakuun osallistuville Vesa heittää seuraavat terveiset:

- Voin suositella koulua lämpimästi. Jos tuntuu, että sängystä nouseminen ja töihin lähteminen on vaikeampaa joka aamu, niin kannattaa lähteä opiskelemaan itselleen uutta ja mielekästä ammattia. Opiskelu kyllä maksaa aina itsensä takaisin, sillä tässähän jopa mieli kirkastuu!

avain Avainsanat: radiografia, sädehoitoViimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook