Opiskelu

Viimeksi päivitetty 5.3.2012 klo 10:28

Hevidokkari Tuska ja Ahistus nähdään viimein valkokankaalla

Teksti ja kuva: Johanna Rytkönen

Oamkin medianomiopiskelijoiden kunnianhimoinen hevidokumentti Tuska ja Ahistus on viimein valmis. Useita kuukausia kestänyt prosessi on opettanut tekijöilleen paljon niin dokumentin teosta, aikataulutuksesta kuin ongelmien ratkaisustakin.

Tuska ja Ahistus -hevidokumentin tekijät Reetta Järvenpää (vas.), Anna-Tuulia Hautala ja Camilla Perttula ovat sekä helpottuneita että haikeita siitä, että produktio on viimein valmis.

Ryhmän ydinjäsenille eli Reetta Järvenpäälle, Camilla Perttulalle ja Anna-Tuulia Hautalalle Tuskan ja Ahistuksen valmistuminen on ollut samaan aikaan sekä helpottavaa että haikeaa.

– Aika tyhjältä tuntuu nyt. Tuska ja Ahistus oli käytännössä elämän ainoa sisältö koko syksyn ja nyt tuntuu tosi kummalliselta. Toisaalta olen helpottunut, että työ on vihdoin valmis, Reetta kuvailee.
Harvemmin sitä saa mitään näin konkreettista tehtyä mistään, varsinkaan sellaisesta, josta tykkää paljon.

Anna-Tuulia on Reettan kanssa samoilla linjoilla.

– Ei tunnu oikein miltään. Olen ihan tyytyväinen ja iloinen siitä, että saatiin dokkari valmiiksi. Vähän vaiheessa ovat nämä tuntemukset kuitenkin vielä.

Camilla taas kuvailee omia tuntemuksiaan mahtaviksi. Hänelle ja Anna-Tuulialle hevidokumentti oli kaikkiaan viimeinen koulutyö Oamkissa, jonka jälkeen he saivat kouraansa valmistuneen medianomin paperit.

– Tuntuu mahtavalta. Harvemmin sitä saa mitään näin konkreettista tehtyä mistään, varsinkaan sellaisesta, josta tykkää paljon. Stressi purkautui ja loppui kuin seinään, Camilla hehkuttaa.

Vaikeuksia ja onnistumisia

Produktio oli työryhmälle alusta asti haaste, sillä dokumentin teko oli heille kaikille uusi juttu. Hankaluuksista ja haasteellisuudesta huolimatta työ saatiin kunnialla valmiiksi ajoissa, ja ryhmä on lopputulokseen varsin tyytyväinen.

– Tekniikka ja aikataulut tuottivat toisinaan ongelmia, ja välillä pää meinasi hajota ihan tosissaan, ryhmä kertoo.

Onneksi työstä löytyy kuitenkin enemmän positiivisia kuin negatiivisia puolia.

– Päähenkilöt ja muutama muu haastateltava olivat erityisen hyviä. Lisäksi dokkarin äänimaailma ja kuvitus onnistuivat hyvin.

Vaikka työryhmällä olikin dokumenttia tehdessään pääosin hauskaa, jatko-osat eivät ole suunnitelmissa ainakaan lähitulevaisuudessa.

– Jatko olisi kyllä siistiä, mutta tuskin ihan heti kuitenkaan. Ehkä joskus, jos on rahaa ja kalustoa, saattaisin tehdä jotakin saman tyylistä, Reetta pohtii.

Anna-Tuulialle Tuska ja Ahistus saa jäädä ainutkertaiseksi kokemukseksi.

– Tietääkseni jatkoa ei ole luvassa enkä kyllä jaksaisi lähteä mukaan, vaikka olisikin. Tämä oli sellainen kertaluonteinen juttu minulle.

Camilla sitä vastoin olisi valmis lämmittämään Tuskan ja Ahistuksen formaatin uudelleen.

– Jatkoa voisi tehdä jossakin toisessa kaupungissa, koska tämä on selkeästi kaupunkikohtainen dokkari. Kaupunkikohtaisia musadokkareita on täällä hyvin vähän, vaikka Suomessa on kuitenkin joka kylässä ja pitäjässä ihan omanlainen hevikulttuurinsa.

Ensi-ilta Hevimestassa

Vaikka Tuska ja Ahistus esitettiinkin ensimmäistä kertaa viestinnän osaston järjestämässä Showtimessä joulukuussa, sen virallinen ensi-ilta on vielä pitämättä. H-hetki koittaakin maaliskuun 9. päivä Hevimestassa, jonne saapuu esiintymään dokumentissakin näkyvä Dark Flood.

Ensi-illan jälkeen dokumentti laitetaan levitykseen todennäköisesti YouTuben ja Vimeon kautta.

Reettan mielestä dokumentin nettilevitys on äärimmäisen tärkeää, koska työryhmä on nähnyt sen eteen niin paljon vaivaa.

– Ajatus siitä, että lähes vuoden työ jäisi vain muutamien kavereiden ja perheen nähtäväksi, on todella turhauttava.Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook