Opiskelu

Viimeksi päivitetty 12.3.2012 klo 09:49

Projektityö tutuksi kisaillen

Teksti: Daniel Wallenius Kuva: Marjo T. Väisänen

Kone- ja tuotantotekniikan opiskelijoiden projektitoiminnan perusteet -opintojakson loppuhuipennuksena oli tänä vuonna rallikilpailu.

Pettymys. Antti Paukkeri (vas.), Ville Kuusjärvi ja Jussi Ronkala harmittelevat ajokkinsa hyytymistä lähtöviivalle.

Opiskelijoille annettiin tehtäväksi rakentaa 30 euron budjetilla auto, joka kulkee eteenpäin kolmea kynttilää voimanlähteenä käyttäen. Haasteeseen tarttui kolme ryhmää. Kynttiläautokisa järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa, ja sen säännöt olivat varsin yksinkertaiset. Autolle annettiin ajoaikaa viisitoista minuuttia, ja siinä ajassa pisimmälle päässyt kulkupeli selvisi voittajaksi. Jos auto törmäsi matkalla seinään, laskettiin auton matka päättyneeksi.

Autoja lähti rakentamaan kolme ryhmää, jotka kaikki hakivat inspiraatiota YouTubesta ja muualta verkosta. Kaikki ryhmät lähtivät etsimään ratkaisua hieman erilaisin keinoin, mutta tehtävä osoittautui yllättävän haastavaksi. Ensimmäinen ryhmä yritti tuottaa kynttilöillä sähkövirtaa, joka olisi liikuttanut autoa eteenpäin. Auton akku kuitenkin räjähti viimeistelyharjoituksissa päivää ennen kisaa.

Sen kyllä oppi kantapään kautta, että vaikka miten huolellisesti valmistautuisi, voi tosipaikan tullen tapahtua ihan mitä tahansa.
- Pari viikkoa sitten aloimme rakentaa tätä. Akku kuumeni testauksessa yli, autoa rakentamassa ollut Matias Imponen kertoo.

Toisella ryhmällä oli yhtä huono onni. Auton runko hajosi viimeisissä testeissä.

- Käytimme älyttömän määrän tunteja auton rakentamiseen, mutta suunnitteluun sitten vähän vähemmän, Kristian Pietiläinen naurahtaa.

Kolmas ryhmä sai autonsa lähtöviivalle saakka, mutta siihen se sitten jäikin. Perunalastupurkeista rakennetun auton mäntää liikuttanut naru katkesi, kun männän olisi pitänyt lähteä liikkeelle. Lopuksi auton runko alkoi kärytä ja näin kisassa ei lopulta nähty yhtään suoritusta.

- Tympäisee älyttömästi, kun autoa rakentaa kaksi kuukautta, ja naru kestää kaiken testauksen, mutta hyytyy sitten heti tosipaikassa, Ville Kuusjärvi harmittelee.

Koska voittajaa ei löytynyt, palkittiin kaikki kisaan osallistuneet autot.

Ei pelkkää leikkiä

Projektityön perusteet -opintojakson puitteissa tehtiin myös toimeksiantoja oikeille tilaajille. Osa niiden tuotoksista oli näytillä kynttiläautokisan yhteydessä. Yksi ryhmä oli esimerkiksi toteuttanut retkiluistimet. Opintojakson tavoitteena on opettaa ensimmäisen vuoden opiskelijoille ryhmässä työskentelyä ja projekteissa toimimista.

- Sen kyllä oppi kantapään kautta, että vaikka miten huolellisesti valmistautuisi, voi tosipaikan tullen tapahtua ihan mitä tahansa, Ville sanoo.

Kynttiläautokisan yhteydessä kilpailtiin myös kananmunanpudotuksella. Lue juttu viimevuotisesta kilpailusta.
Kommentit

29.3.2012 klo 13:27
Positiivinen juttu pettymykseen päättynestä kisasta.
Junailija

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook