Opiskelu

Viimeksi päivitetty 3.2.2014 klo 16:44

Katri haluaa opiskella ensihoitajaksi Oulussa

Teksti ja kuva: Jaana Skyttä

Halu oppia lisää ja muutokset terveydenhuoltolaissa saivat lähihoitajaksi opiskelleen seinäjokisen Katri Silvosen hakeutumaan ensihoidon koulutusohjelmaan Oamkiin.

Ensihoitajaksi opiskeleva Katri Silvonen pitää kaikista eniten simulaatiotunneista, joilla luetut asiat pääsee harjoittelemaan käytännössä.

Katri Silvonen on ensihoitoon suuntautunut lähihoitaja. Nyt hän opiskelee toista vuotta ensihoidon koulutusohjelmassa. Yksi syy korkeakoulututkinnon suorittamiseen on uusi terveydenhuoltolaki, jonka mukaan hoitotason ensihoidon yksikössä ainakin toisen ensihoitajan on oltava ensihoitaja (AMK) tai sairaanhoitaja, joka on suorittanut hoitotason ensihoitoon suuntaavan opintokokonaisuuden.

- Uskon, että korkeakoulututkinto laajentaa mahdollisuuksiani työllistyä erilaisiin tehtäviin, Katri sanoo.
Ensihoidossa yhdistyvät mitä erilaisimpien potilasryhmien ja eri-ikäisten potilaiden hoito ja auttaminen.

Toinen syy opiskelulle on halu kehittyä eteenpäin. Opiskelupaikakseen Katri valitsi Oulun, koska kaupunki vaikutti kiinnostavimmalta paikkakunnalta, jossa tutkinnon voi suorittaa. Eikä hänen tarvinnut pettyä, sillä hän on viihtynyt Oulussa hyvin.

Sykettä nostattavia tilanteita

Katri tiesi jo pienenä haluavansa hoitoalalle. Sittemmin ensihoito alkoi kiinnostaa työn vaihtelevuuden ja monipuolisuuden takia.

- Kun aamulla menee töihin, ei ole hajuakaan, mitä päivän aikana tulee tapahtumaan. Ensihoidossa yhdistyvät mitä erilaisimpien potilasryhmien ja eri-ikäisten potilaiden hoito ja auttaminen.

Työkokemusta Katri on jo hankkinut työskentelemällä ambulanssissa Seinäjoella pääosin kiireettömissä sairaankuljetuksissa, mutta pari kertaa hän on ollut tosipaikan edessä.

- Olihan se jännittävää. Sydän hakkasi hurjasti, mutta kun tiesi, mitä tehdä ja vieressä oli kokenut työpari, tilanteista selvisi hyvin.

Opiskeluun Katri on tyytyväinen, ja hän kannustaa kaikkia ensihoidosta kiinnostuneita tulemaan Oamkiin rohkeasti opiskelemaan. Koulutus kestää neljä vuotta.

- Kaikki ensihoidon opettajamme ovat myös ensihoitotyössä mukana, mikä on todella hyvä asia.

Opintoryhmissä yhteydenpito on tiivistä.

- Jotain hyvästä yhteishengestä kertoo sekin, että jos joku on myöhässä, niin sitä on koko luokka, Katri nauraa.

Unelmana ambulanssityö

Opiskelu ensihoidon koulutusohjelmassa on Katrin mielestä aika itsenäistä. Kotona on luettava paljon, mikä asettaa omat haasteensa. Eniten hän pitää ensihoidon simulaatiotunneista.

- Ne ovat kaikkein parhaita. Kun on ensin lukenut asioista ja saa panna ne tunnilla käytäntöön, tulee mahtavia ahaa-elämyksiä ja oppii valtavasti.

Opintoihin sisältyy myös muun muassa sairaanhoitajaopintoja, ensiapukursseja sekä harjoittelua terveyskeskuksissa, vuodeosastoilla, perus- ja hoitotason ambulansseissa, leikkaussalissa, päivystyksessä ja mielenterveyspuolella.

Mieluiten Katri työskentelisi valmistuttuaan hoitotason ambulanssissa. Päivystystyökin voisi olla hyvä vaihtoehto. Ensihoitajia työskentelee myös muun muassa teho-osastoilla, leikkaussaleissa ja mielenterveyspuolella akuuttitehtävissä. Ensihoitaja (AMK) rekisteröidään sairaanhoitajaksi, joten periaatteessa ensihoitaja voi toimia myös sairaanhoitajan tehtävissä.

Katrin ja hänen opiskelukaverinsa yhteinen opinnäytetyö käsittelee mielenterveyspotilaan kohtaamista ensihoidossa. Siihen liittyen he tekevät kaksi simulaatioharjoitusta koulun käyttöön.

- Ensihoitajan pitää olla sosiaalinen ja kyettävä tulemaan työparien ja erilaisten potilaiden kanssa toimeen. Myös rohkeutta tarvitaan, Katri toteaa.

Niinpä, panikointi ei sovi ensihoitajalle.

avain Avainsanat: opiskelu, ensihoitoViimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook