Alumnit

Viimeksi päivitetty 19.3.2012 klo 16:58

Töihin Kalifornian lämpöön

Teksti: Anssi Juntto Kuva: Shutterstock

Oamkista kone- ja tuotantotekniikan insinööriksi valmistuneen Toni Kyrönlammen työura Nokialla sai viime vuonna jännittävän käänteen. Toni oli muutaman työkaverinsa kanssa San Diegon tuotekehittely-yksikössä esittelemässä uutta projektia, kun hän tuli kysyneeksi sieltä töitä. Pian yksiköstä oltiinkin yhteyksissä ja tarjottiin paikkaa.

Insinööri Toni Kyrönlampi kertoo viihtyvänsä työssään Nokian tuotekehittely-yksikössä San Diegossa. – On mielenkiintoisia olla mukana kehittämässä jotain, jota miljoonat ihmiset toivottavasti käyttävät.

– Muuttaminen tuntui hyvältä ajatukselta, sillä pääsin technical lead designeriksi eli se oli minulle nostetta uralla. Onhan se muutenkin mukava käydä katselemassa, millaista täällä on asua, Toni Kyrönlampi toteaa.

Maiseman vaihtaminen Kaliforniaan ei käynyt ihan sormea napsauttamalla. Etenkin viisumin hankkiminen teetti paljon töitä.

– Totta kai sopeutuminen vei aikansa. Täällä esimerkiksi pankkien tietojärjestelmät eivät ole niin edistyneitä kuin Suomessa, että kaiken voisi tehdä netissä. Täällä käytetään vieläkin kauheasti shekkejä.

Toni kertoo olleensa aina kiinnostunut tekniikasta. Kirjoitettuaan ylioppilaaksi Kiimingin lukiosta hän tiesi haluavansa insinööriksi, mutta vielä Oamkiin päästyäänkään hän ei ollut täysin varma koulutusohjelmasta.

Kone- ja tuotantotekniikan koulutusohjelma vaikutti hyvältä vaihtoehdolta jo siksi, että siitä oli tarvittaessa helppo vaihtaa toisaalle alan sisällä. Tonin ei kuitenkaan tarvinnut edes ajatella vaihtamista, sillä opintoharjoittelu ja harjoittelujaksot vahvistivat ratkaisun oikeaksi.

– Harjoittelut olivat tosi hyviä. Itselläni ainakin oli pieni jännitys siitä, osaanko tehdä sitä hommaa. Harjoittelun kautta sain käsityksen siitä, millaista työnteko on. Samalla ymmärsin, että kukaan ei odotakaan minun osaavan kaikkea välittömästi.

Perusasiat haltuun

Opiskelu ylipäätään osoittautui haastavammaksi kuin Toni osasi odottaa. Varsinkin lujuusopin kaavojen laskeminen otti koville, mutta ajan kanssa perehtymällä sekin hoitui. Kaikkiaan opintoihin vierähti neljä ja puoli vuotta.

Lopputyötä tehdessään Toni oli harjoittelijana Oulun Katutuotannolla ja haki samalla töitä. Valmistuttuaan hän tehosti työnhakua ja laittoi hakemuksen myös rekrytointi- ja henkilöstöalan yritykselle Manpowerille, jonka kautta järjestyi työhaastattelu Nokialle. Haastattelu meni lopulta niin hyvin, että Nokialta tarjottiin saman tien vaikuista paikkaa mekaniikkasuunnittelijana.

Osien suunnittelijoilla on usein vähän aikaa tutkia puhelimen toisessa päässä tapahtuvia asioita.

Nykyisessä työssään technical lead designerina Toni katselee puhelimen kokonaiskuvaa ja sitä, miten eri osa-alueet linkittyvät toisiinsa.

– Osien suunnittelijoilla on usein vähän aikaa tutkia puhelimen toisessa päässä tapahtuvia asioita. Autan myös suunnittelijoita ongelmien selvittämisessä ja suunnittelutyössä, jos seinä tulee vastaan. Usein pelkästään uusi näkökulma ongelmaan auttaa, hän selvittää.

Toni korostaa, että opiskeluaikana on tärkeää ottaa haltuun alan perusasiat.

- Koulussa oppii niin sanotun insinöörimäisen ajattelutavan ja sellaisen asenteen, että ongelmia lähestytään tietyllä tavalla ja dokumentoidaan, miksi jotain tehdään jollain tavalla. Raporttien teko voi tuntua joskus turhalta, mutta niitä tehdään työelämässäkin. Käsitys materiaalien ominaisuuksista sekä perusymmärrys fysiikasta auttaa paljon.

Puhelinten suunnittelua ei suoranaisesti opeteta koulussa, mutta senkin oppii pikkuhiljaa tekemällä. Myös vanhemmat suunnittelijat ovat suureksi avuksi.
Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook