Opiskelu

Viimeksi päivitetty 19.3.2012 klo 16:57

Vammojen kautta ammattilaiseksi

Teksti: Heini Strand Kuva: Teija Soini

Santtu Salomäen sekä opintosuunta että urheilulaji valikoituivat osittain polvivammojen myötä. Urheilutaustasta on hyötyä fysioterapeutin kuntouttavassa työssä.

Jääkiekkoa 6-vuotiaasta saakka pelannut Santtu Salomäki haluaa työskennellä tulevaisuudessa esimerkiksi urheilijoiden vammojen kuntouttajana.

Santtu Salomäen elämä on monessa paikassa. Hän opiskelee arkipäivät Oulussa, käy kolme kertaa viikossa lätkätreeneissä Raahessa ja matkaa joka toinen viikonloppu muualle Suomeen pelaamaan jääkiekkoa. Santtu opiskelee Oamkissa ensimmäistä vuotta fysioterapiaa ja harrastaa jääkiekkoa sarjatasolla.

– Opiskelulle jää lätkän ohella oma aikansa. Se toimii hyvänä vastapainona jääkiekolle, Santtu vakuuttaa.

Raahesta kotoisin oleva Santtu on pelannut jääkiekkoa joukkueessa 6-vuotiaasta lähtien. Tällä hetkellä hän edustaa RJK:ta eli Raahen Jääkiekkoklubia, joka pelaa maamme kolmanneksi korkeimmassa jääkiekkosarjassa, Suomi-sarjassa.

– Kausi on sujunut ihan hyvin. Olemme jo varmistaneet paikan ensi vuoden sarjaan, Santtu kertoo.

Varsinaisten treenien lisäksi jääkiekko vie aikaa myös opiskelukaupungissa. Oulussa ollessaan Santtu tekee kuivatreeniä eli käy kuntosalilla ja tekee erilaisia lihashuoltoharjoitteita. Jääkiekko valikoitui urheilullisen nuoren miehen pääasialliseksi lajiksi vammojen kautta.

– Nuorempana harrastin myös jalkapalloa, hiihtoa ja yleisurheilua. Vielä pari vuotta sitten pelasin jalkapalloakin aktiivisesti, mutta polvivamman vuoksi jätin sen ja keskityin jääkiekkoon.

Santulla on mennyt eturistiside polvesta poikki kaksi kertaa. Toinen vamma tuli jalkapallosta, toinen jääkiekosta. Polvi on leikattu kaksi kertaa ja nyt kuntoutettu terveeksi. Lisäksi olkapää on leikattu kerran, kun se lähti pois paikoiltaan. Jääkiekko on Santulle nykyään jalkapalloa turvallisempi laji.

Olen nähnyt fysioterapeutin työtä, kun minun vammojani on kuntoutettu.
– Pelaan edelleen kesäisin kavereiden kanssa jalkapalloa, mutten enää kilpaile. Jalkapallossa polvelle tulee vääntöä, joka ei ole hyväksi näiden vammojen jälkeen.

Opinnoista vinkkejä harrastukseen

Vammat edesauttoivat paitsi Santun urheilulajin myös hänen opintosuuntansa valikoitumista. Santtu kiinnostui fysioterapian opinnoista omien kuntoutumisjaksojensa kautta.

– Olen nähnyt fysioterapeutin työtä, kun minun vammojani on kuntoutettu. Työ on vaikuttanut mielenkiintoiselta.

Santun äiti ja isä ovat molemmat fysioterapeutteja, mutta vanhemmat eivät ole patistaneet poikaansa samalle alalle. Vaikka opinnot ovat vasta alkuvaiheessa, on Santtu löytänyt niistä hyödyllisiä vinkkejä urheiluharrastukseensa.

– Nyt alkupuolella opiskelu on ollut aika teoriapainotteista, mutta olen oppinut muun muassa uusia harjoittelumuotoja, joita voin hyödyntää omassa treenissäni.

Tulevaa työtään ajatellen Santtu uskoo hänen omasta urheilutaustastaan vammoineen kaikkineen olevan paljonkin hyötyä.

– Pystyn samaistumaan helpommin kuntoutettaviin asiakkaisiin, kun olen itsekin kokenut kovia. Jääkiekossa oppii myös ryhmässä toimimista, joten tulen hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Siitäkin on varmasti hyötyä fysioterapeutin työssä.

Santtu toivoo työskentelevänsä tulevaisuudessa urheilijoiden parissa vammojen kuntouttajana tai vaikkapa leikkausten jälkeisessä kuntoutustyössä. Jääkiekkoa Santtu ei kuitenkaan aio jättää.

– Ainahan tuolla sattuu, mutta eivät vammat ole saaneet minua jättämään lajia. Haluan kehittyä jääkiekossa mahdollisimman hyväksi pelaajaksi. Katsotaan, mihin se riittää.
Kommentit

9.10.2012 klo 14:37
hyvä santtu
jorma

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook