Opiskelu

Viimeksi päivitetty 2.4.2012 klo 11:21

Ulkomailta pontta Suomen lain moniosaajaksi

Teksti: Heini Strand Kuva: Teija Soini

Oikeustradenomiopiskelija Inka Auranen suoritti opintoihin kuuluvat harjoittelujaksonsa Tukholmassa ja huomasi pärjäävänsä ulkomailla hyvin.

Oikeustradenomiopiskelija Inka Auranen huomasi pärjäävänsä ulkomailla hyvin. Hän teki ammattiharjoittelunsa Tukholmassa ja harkitsee nyt lähtemistä vielä vaihtoon.

Kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Näin tuumaili Inka Auranen lähtiessään Tukholmaan tekemään opintoihin kuuluvaa ammattiharjoittelua.

– Ajattelin, ettei minun tarvitse sitten lähteä vaihtoon, kun voin tehdä jo harjoittelun ulkomailla.

Oikeustradenomiksi opiskeleva Inka innostui harjoittelusta ulkomailla, kun kuuli kanssaopiskelijan suorittaneen oman harjoittelunsa Hampurin suurlähetystössä.

– Tukholma vaikutti kivalta kaupungilta. Katsoin netistä Tukholman Suomen-suurlähetystön yhteystiedot ja laitoin hakemuksen menemään.

Inka työskenteli suurlähetystössä viime vuonna kesäkuun alusta lokakuun loppuun.

Lakipuoli kiinnosti, mutta en ollut varma, onko oikis minun paikkani.
– Pääasiassa me harjoittelijat hoidimme passiasioita, mutta teimme myös tiedusteluita ja sukuselvityksiä sekä hoidimme muita kansalaisuusasioita. Konsulaatin tehtävänä on huolehtia Suomen kansalaisten asioista ja palveluista, jotka täytyy turvata ulkomailla asuville suomalaisille.

Inka viihtyi harjoittelutyössä ja uudessa kaupungissa niin hyvin, että häntä pyydettiin jäämään kolmen kuukauden ammattiharjoittelun päättyessä lähetystöön vielä pidemmäksi aikaa. Hän suorittikin Tukholmassa myös yleisharjoittelun, jonka myötä jakso venyi kaikkiaan viiden kuukauden mittaiseksi.

Vaihtoehto oikikselle

Oikeustradenomin tutkintoon johtava oikeuden ja hallinnon suuntautumisvaihtoehto on melko uusi. Inka aloitti opinnot ensimmäisten joukossa, ja nyt hänellä on jo viimeinen vuosi menossa.

– Lakipuoli kiinnosti, mutta en ollut varma, onko oikis minun paikkani. Oikeustradenomin opinnoista kiinnostuin heti niistä kuultuani. Vaikka opinnot ovat liiketalouden alla, minua ei niinkään kiinnostanut se liiketaloudellinen puoli. Mutta liiketalouden opinnoista on kuitenkin saanut hyvän yleissivistävän pohjan.

Opinnoissa hankitut taidot pääsivät Tukholmassa kunnolla koetukselle. Inka kertoo etenkin tietoteknisten taitojen ja kieliopintojen päässeen käyttöön harjoittelussa. Työssä pääsi käyttämään lähinnä ruotsia ja suomea, jonkin verran englantiakin. Omien sanojensa mukaan Inkalla oli Tukholmaan lähtiessä normaali ruotsin kielen taito, mutta nyt hän ymmärtää ruotsia hyvin.

– Aluksi asiakaspalvelun antaminen ruotsiksi oli haastavaa, mutta oli ihana huomata, että siinäkin kehittyi koko ajan.

Takaisin ulkomaille

Oikeustradenomien ammattikirjo on laaja. He voivat työskennellä lakipuolella avustavissa tehtävissä samoin kuin sijoittua moniin tehtäviin julkisen hallinnon puolelle.

– Me voimme työskennellä esimerkiksi oikeuslaitoksessa, poliisilla, ulosotossa, syyttäjällä tai maanmittauslaitoksella, Inka luettelee.

Tulevaisuudessa Inka haluaisi mahdollisesti työskennellä ulkomailla. Vaikka hän ajattelikin kuittaavansa opiskeluvaihdon harjoittelulla, on mieli muuttunut vuoden aikana.

– Huomasin, että ulkomaillakin pärjää hyvin, joten olen nyt kuitenkin harkinnut vaihtoon lähtemistä, Inka naurahtaa.

Inka on miettinyt asian niin, että jos hän tekisi opinnäytetyön valmiiksi kesällä, voisi hän lähteä syksyksi vaihtoon.

– Olen miettinyt vaihtomaaksi Balia, sillä siellä voisin tehdä myös hyväntekeväisyystyötä.Kommentit

17.9.2012 klo 19:38
Bali on saari Indonesiassa
...

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook