Opiskelu

Viimeksi päivitetty 2.4.2012 klo 13:40

Yritys opiskelun ohessa

Teksti ja kuva: Jaana Skyttä

Matti Porkola opiskelee auto- ja kuljetustekniikan insinööriksi ja pyörittää samalla yritystä Kälviällä.

Auto- ja kuljetustekniikan insinööriksi opiskeleva Matti Porkola pyörittää opintojen ohessa omaa yritystä. Hänestä yrittäjän työ on monipuolista ja haasteellista.

Matti Porkolan tie yrittäjäksi alkoi, kun hän neljä vuotta sitten osti itselleen japanilaisen urheiluauton. Lisätehojen saamiseksi autoon oli tehtävä muutoksia, mutta kun edessä oli moottoriohjauksen säätö, konstit loppuivat kesken.

– Lähin paikka, jossa olisin saanut auton optimoiduksi, sijaitsi 450 kilometrin päässä. Ajattelin, että ihminen tätäkin hommaa tekee ja niin aloitin satoja tunteja kestäneen tutkimustyön, Matti kertoo.

Urakka kannatti, ja mies sai autonsa huippukuntoon. Niinpä hän kirjoitti keskustelufoorumille, että voisi optimoida auton jollekin toisellekin. Se oli lähtölaukaus, jonka tuloksena syntyi yritys MP Autotech Oy.

Samaan aikaan Matti opiskeli Kokkolassa ajoneuvoasentajaksi. Oamkiin hän oli yhteydessä tehdessään opinnäytetyötä.

– Kyselin neuvoja ja valmistuttuani hain Oamkiin kone- ja tuotantotekniikan koulutusohjelmaan.

Nyt hän opiskelee toista vuotta auto- ja kuljetustekniikan suuntautumisvaihtoehtoa.

Toiminimestä osakeyhtiöksi

Yritystoiminnan pyörittäminen opiskelun ohessa ei ole tuntunut Matille ylivoimaiselta.

– Käyn tunneilla ja teen harjoitustyöt ja raportit ajallaan. Yrityskuviot hoidan vapaa-ajalla. Sitä paitsi urheiluautopuolella vilkkainta on kesällä, vaikka aika paljon tulee touhuttua talvisaikaankin, hän kertoo.
Käyn tunneilla ja teen harjoitustyöt ja raportit ajallaan. Yrityskuviot hoidan vapaa-ajalla.

Yritystoimintansa alkuvaiheessa Matti työskenteli toiminimellä, mutta vastuukysymysten ja yritystoiminnan laajenemisen takia yritysmuoto muuttui osakeyhtiöksi. Viime kesänä MP Autotech optimoi jo kolmisenkymmentä autoa, mikä on paljon, kun sektori on suhteellisen kapea.

Asiakaskunta koostuu pääsääntöisesti japanilaisvalmisteisten urheiluautojen omistajista, jotka hamuavat autoihinsa lisätehoa ja luotettavuutta. Yleensä autot ovat katurekisterissä, mutta säädössä on käynyt myös kilpa-autoja.

Matin asiakkaiden autot ovat olleet esillä mediassa silloin tällöin. Juuri nyt on tulossa MTV3:n Virittäjät-sarjan jakso, jossa Mika Salo testaa Matin optimoimaa kilpuria.

Syksyllä vaihtoon Englantiin

Matin mielestä yrittäjyys on vakavasti otettava vaihtoehto työllistymisessä, ja hän kannustaa siihen muitakin.

– Yrittäjän työ on monipuolista ja haasteellista. Joka päivä oppii uutta eikä työpäivä pääty kello 16, hän toteaa.

Matilla yrittäjyys on verissä, sillä hän on perheessään yrittäjä jo neljännessä sukupolvessa.

– Luulin tosin hommaa helpommaksi, kun olen seurannut isän touhuja vuosia, mutta ei se niin ollutkaan. Esimerkiksi kirjanpitoasiat ovat sellaisia, joihin kannattaa paneutua kunnolla. Itse ulkoistin kirjanpidon tilitoimistolle osakeyhtiön perustamisen myötä. Vahinkojen varallekin kannattaa hankkia vakuutukset.

Matilla on edessään jännittävät ajat, sillä syksyllä hän lähtee vaihtoon Englannin Coventryyn Motorsport Engineering -linjalle, josta hän myös ottaa insinööritutkinnon ulos.

avain Avainsanat: opiskelu, yrittäjäKommentit

28.3.2013 klo 15:46
Loistavaa Matti! Parempaa esimerkkiä on vaikea löytää nuorille hemmoille. Koska olet Londoniumin maille lähdössä?
ktk

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook