Opiskelu

Viimeksi päivitetty 4.4.2012 klo 14:12

Motivoiva liikuttaja

Teksti: Riikka Vuorijärvi Kuva: Petteri Löppönen

Fysioterapia on laaja ala, jonka asiakaskunta ulottuu kaikkiin ihmisryhmiin. Terapeutin rooli on nähdä asiakkaan potentiaali ja motivoida hänet liikkeelle oikealla tavalla.

Fysioterapeutiksi opiskelevat Sindi Oksman ja Teemu Härkönen kiinnostuivat alasta urheiluharrastustensa kautta. Opiskeluiden aikana he oppivat muun muassa urheiluteippausta.

Lapset, työikäiset, vanhukset, erityisryhmät, urheilijat ja sairauksista kuntoutujat. Jumpparin työkenttä on valtava, ja hoitomenetelmissä riittää valinnan varaa.

– Täällä koulussa saamme vain perustiedot, vaikka käytäntö on mukana luennoillakin. Harvoin painetaan pelkkää teoriaa, kertoo toista vuotta fysioterapiaa opiskeleva Teemu Härkönen.
Fysioterapeutin pitää ymmärtää myös mielen toimintaa. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus.
– Opintoihin kuuluu yhteensä kahdeksan kuukautta harjoittelua, mutta vasta työelämässä ehtii syventyä kunnolla, lisää kolmannen vuoden opiskelija Sindi Oksman.

Molemmat kiinnostuivat fysioterapiasta samaa kautta kuin moni muukin: oman urheiluharrastuksen kautta. Teemu pyrki sisään ensin lukiopapereilla, mutta päätyi parantelemaan arvosanojaan kouluttautumalla liikuntaneuvojaksi. Sindin innosti alalle oman tanssivalmentajan esimerkki. Nuori nainen halusi tietää kehonhuollosta lisää.

– Fysioterapeutin pitää ymmärtää myös mielen toimintaa. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, Sindi huomauttaa.

Ihmisläheinen ammatti

Teemu arvostaa fysioterapeutin työssä sosiaalista kanssakäymistä asiakkaiden kanssa. Liikuntaneuvojana hänellä ei ollut tarpeeksi aikaa yksilölle. Fysioterapeutin työ on palveluammatti, jossa keskitytään asiakaspalveluun.

– Fysioterapeutti suunnittelee ja asettaa tavoitteet yhdessä asiakkaan kanssa. Meidän tehtävämme on tunnistaa asiakkaan voimavarat ja antaa sellaista tukea, jota hän tarvitsee sillä hetkellä, Sindi sanoo.

Teemun mielestä fysioterapeutti voi herättää asiakkaan motivaation liikkumiseen.

– Aikaisemmin ajattelin, että motivaation on tultava ihmisestä itsestään. Nyt uskon, että sisäisen motivaation voi myös luoda. Joillekin auttaa realiteettien ymmärtäminen: mitä tapahtuu, jos ei ala huoltaa itseään.

Sindin ja Teemun mukaan asiakastyö voi olla raskastakin.

– Kannattaa muistaa, että tällä alalla on myös töitä, joissa ei olla suorassa asiakaskontaktissa. Fysioterapeutit toimivat myös muun muassa apuvälineiden ja hyvinvointituotteiden esittelijöinä ja suunnittelijoina.

Pitää kysyä miksi

Ihmisten erilaisuus ja menetelmien moninaisuus johtavat fysioterapeutin helposti vaihtoehtojen viidakkoon. Teemu ja Sindi kehottavat pitämään aina mielessä kysymyksen miksi.

– Aina pitää kysyä, miksi tehdään näin, mihin tähdätään ja pystyä perustelemaan valintansa asiakkaalle.

ja Teemun mukaan fysioterapeutin kannattaa erikoistua ja jatkokouluttautua tiettyihin menetelmiin, jotta ymmärtäisi paremmin, mitä tekee. Sindille uusi oivallus on ollut yrittäjyyden mahdollisuus.

– Aikaisemmin ajattelin, ettei minusta tule ikinä yrittäjää. Nyt se ei tunnut pöllömmältä idealta. Yrittäjänä voi käyttää niitä terapiamenetelmiä, joita itse pitää mielekkäinä. Toisen palkollisena se ei välttämättä ole mahdollista.
avain Avainsanat: opiskelu, fysioterapiaViimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook