Opiskelu

Viimeksi päivitetty 4.4.2012 klo 14:19

Taskulaskin on rakennusmestarin työkalu

Taskulaskin on rakennusmestarin työkalu

Rakennusmestarin valkoisen kypärän alla on oltava myös laskupäätä. Lisäksi tarvitaan paineensietokykyä ja sosiaalista pelisilmää.

Rakennusmestariksi opiskeleva Timo Ilola tietää, että ammatti vaatii paineensietokykyä, lujaa luonnetta ja sosiaalista silmää.

Rakennusmestarien ammatissa on meneillään sukupolvenvaihdos. Edellinen sukupolvi kasvoi työnjohtotehtäviin käytännön töissä. Välillä rakennusmestareita ei koulutettu kymmeneen vuoteen, ja työmailta loppuivat mestarit. Nyt alan työtilanne on todella hyvä. Rakennustekniikan opettaja Jussi Puumalaisen mukaan nykyinen, monipuolisempi työnkuva vaatii monenlaista teoreettistakin osaamista.

– Taskulaskin on vastaavan mestarin tärkein työkalu. Pitää olla ymmärrystä suuruusluokista ja siitä, miten erilaiset rakenteet ja materiaalit toimivat. Yleissivistys on tarpeen, kun ollaan tekemisissä eri alan toimijoiden kanssa.

Jussin mukaan koulutusta kehitetään jatkuvasti yhteistyössä yritysmaailman kanssa.

– Meneillään on valtakunnallinen selvitys rakennusmestarin ammattikuvasta ja koulutustarpeesta.

Oamkista valmistuneet rakennusmestarit ovat sijoittuneet monenlaisiin töihin. Perinteisten työmaiden lisäksi heitä on yrittäjinä ja työnjohtotehtävissä rautateillä ja kunnossapitopuolella.

Käytännön kokemus valuuttaa

Rakennusmestarin ammattiin aikovalle työkokemus on kovaa valuuttaa. Jussin mukaan lukiopohjaltakin voi ponnistaa, mutta siinä on kovempi työsarka. Toisaalta nuorilla ovat yleiset aineet paremmin muistissa.

Viimeisen vuoden opiskelija Timo Ilola paiski vuosien ajan töitä rakennusmiehenä ennen ammattikorkeakouluun pyrkimistään.

– Pitää tietää, mitä tämä työ käytännössä on, koska sitä ei koulunpenkillä opi, hän sanoo.
Ammatissa täytyykin olla uskomaton paineensietokyky, luja luonne ja sosiaalista silmää

Timo kokee erityisen hyödyllisiksi oppimansa neuvottelu- ja kokoustaidot.

– Kustannuslaskenta ja piirustusten lukeminen ja tekeminen ovat asioita, joita pitäisi harjoitella vielä lisää.

Jussi Puumalainen nostaa ajankohtaisista koulutuksen sisällöistä esiin laatukoulutuksen.

Aina vastuussa

Paljon työmaita kolunnut konkari Timo haluaisi korostaa rakennusmestarin henkilökohtaisia ominaisuuksia. Hän on nähnyt työmaista sen puolen, joka on aivan muuta kuin leppoisaa saapastelua valkoinen kypärä päässä.

– Rakennusmestari on puun ja kuoren välissä. Toisaalla ovat urakoitsijat ja toisaalla aliurakoitsijat, ja kaiken pitää sujua aikataulussa. Ammatissa täytyykin olla uskomaton paineensietokyky, luja luonne ja sosiaalista silmää, Timo tietää.

Perinteisellä työmaalla rakennusmestarin tehtäviin kuuluvat muun muassa viikkoaikataulun suunnittelu, seuranta ja valvonta sekä tavaroiden tilaus.

– Työpäivät ovat pitkiä – ei puhettakaan että hommat hoituisivat seitsemän ja neljän välillä. Puhelin voi pärähtää vaikka keskellä yötä. Raksamestari on aina vastuussa.Kommentit

22.12.2012 klo 02:46
Nyt puhuu oikee " mestari" :)
työtön

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook