Opiskelu

Viimeksi päivitetty 25.11.2013 klo 14:13

Kiinnostus säteilyyn vei teknisen alan pariin

Teksti: Heidi Hietala Kuva: Mikko Törmänen

– Kun kerron, mitä opiskelen, kysyjän ensireaktio on yleensä ihmettelevä. Auttaa, jos tarkennan työllistyväni röntgenhoitajaksi, kertoo radiografian ja sädehoidon koulutusohjelmassa toista vuotta opiskeleva Niina Koistinaho.

Sosiaali- ja terveysalan yksikössä radiografiaa ja sädehoitoa opiskeleva Niina Koistinaho kiittelee koulutusohjelmaa monipuolisuudesta.

Niina Koistinaho valmistui peruskoulun jälkeen matkailuvirkailijaksi vuonna 2005. Hän ehti olla asiakaspalvelutehtävissä muutaman vuoden, kunnes opiskelu alkoi taas kiehtoa.

– Luen paljon. Toisen maailmansodan historian kautta tuli ensikosketus asiaan, ja kiinnostus säteilyä ja sen vaikutuksia kohtaan heräsi, Niina pohjustaa uutta ammatinvalintaansa.

Täysin uuden alan opiskeleminen jännitti aluksi jo senkin takia, ettei taustalla ollut teoriapohjaista lukio-opiskelua.

– Uusi tekniikka on aina aluksi vähän haastavaa. Opettajilta sai onneksi hyvin tukea, Niina kiittelee.

Koulutusohjelman sisältö on avautunut kuukausi kuukaudelta, ja termistö alkaa olla jo hyvin hallussa. Parin vuoden aikana tutuiksi ovat tulleet niin mammografia, ultraääni ja läpivalaisu, sädehoito, röntgenkuvaus, tietokonetomografia kuin magneettikuvauskin.

Angiografiatutkimukset eli verisuonten varjoainekuvantaminen ja isotoopit eli radioaktiivisten lääkkeiden käyttö ovat vielä edessä. Tähän mennessä kiehtovimmalta on tuntunut magneettikuvaus.

– Se tuntuu tulevaisuuden tutkimusmenetelmältä, Niina perustelee.

Teoria käytäntöön

Niinalle on tärkeää saada yhdistää opittu teoria käytäntöön. Siksi hän kiitteleekin käytännönläheistä opiskelutapaa ja modernia harjoitusluokkaa, jossa teknisten laitteiden saloihin on saanut perehtyä rauhassa.

Tällä hetkellä näyttää lupaavalta, nyt on jo tullut työtarjouksia kesäksi.
– Käytämme yleensä potilaana harjoitusnukke Sheilaa, jonka sisällä on ihmisen luurankoa vastaava ranka.

Käytännön toimiin opiskelijat pääsivät jo ensimmäisen vuoden terveyskeskusharjoittelussa. Niina oli harjoitusjakson Kuusamon terveyskeskuksessa, jossa hän pääsi tutustumaan perusröntgenkuvausten lisäksi myös lasketteluonnettomuuksissa murtuneiden raajojen kuvaamiseen. Nyt takana on kolmatta kuukautta harjoittelua niin magneettikuvauksista, tietokonetomografiasta kuin sädehoidoistakin.

Niina valmistuu 3,5 vuoden opintojen jälkeen ensi vuoden syksyllä ja haaveilee työllistyvänsä oman alan töihin.

– Tällä hetkellä näyttää lupaavalta, nyt on jo tullut työtarjouksia kesäksi. Etelä-Suomessa näyttää olevan jopa vapaita virkoja, Niina kertoo.

Ennen tutkinnon suorittamista edessä on kuitenkin kolmen kuukauden harjoittelu ulkomailla – todennäköisesti Portugalissa lähellä Lissabonia. Toisena vaihtoehtomaana on Thaimaa.

– Tämän alan opiskelijalle on eduksi, jos on kiinnostunut kansainvälisyydestä ja kielitaidosta ylipäätään, sillä suuri osa ammattikirjallisuudesta on englanniksi. Ja ilman muuta vaihtomahdollisuus kannattaa hyödyntää! Niina kannustaa.Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook