Opiskelu

Viimeksi päivitetty 22.10.2012 klo 07:45

Mobiiliohjelmoijaksi etäopiskellen

Teksti ja kuva: Jaana Skyttä

Työllistymismahdollisuudet mobiiliohjelmoinnin alalla kasvavat vauhdilla. Oamkin mobiiliohjelmoinnin erikoistumisopinnot tarjoaa kattavat perustiedot alasta kiinnostuneille.

Tapani Alakiuttu, Juhani Vanhala ja Esa Rahja tapaavat toisiaan aina silloin tällöin Business Kitchenissa, joka on korkeakouluopiskelijoiden avoin innovaatioympäristö. Business Kitchenissä neuvotaan muun muassa aloittavia ja kasvavia yrityksiä.

Oamkissa alkaa tammikuussa järjestyksessään kolmas mobiiliohjelmoinnin erikoistumisopintokoulutus ja haku koulutukseen on menossa. Pohjavaatimuksena on korkeakoulututkinto tietotekniikasta tai tietojenkäsittelystä sekä kolmen vuoden työkokemus alalta.

Koulutus on vetänyt puoleensa hyvin väkeä.

- Korkeakoulusta tietotekniikan alalta valmistuneet eivät useinkaan ole saaneet tuiki tärkeää mobiiliohjelmoinnin opetusta. Myös Nokian irtisanomiset ovat tuoneet koulutukseen opiskelijoita”, kertoo erikoistumisopinnoista vastaava tuntiopettaja Tapani Alakiuttu.

Kahdessa aiemmassa koulutuksessa keskityttiin Windows Phone- ja C#-ohjelmointeihin, mutta nyt sisältöä laajennetaan siten, että opiskelijat oppivat ohjelmoimaan kaikille tärkeimmille mobiilialustoille eli Windows Phonen lisäksi iPhoneen, Androidiin sekä kaikille edellä mainituille yhteisille Cross-Platform -alustoille.

Toinen muutos on se, että opiskelijoiden toiveesta koulutus viedään läpi ensimmäisestä illasta alkaen etäopiskeluna.

- Lähiopetusta on yksi infopäivä, joka sekin on vapaaehtoinen, Tapani kertoo.

Opinnot videoidaan ja opiskelija voi seurata luennon hänelle sopivaan aikaan. Luentoja pidetään kaksi kertaa viikossa. Tapani muistuttaa, että opiskelu vaatii itsekuria eikä luentoja kannata kasata ”hyllylle odottamaan”.

Oli jo aikakin lähteä haistelemaan uusia tuulia.

Opinnot innoittivat hyödyllisen sovelluksen kehittämiseen

Esa Rahja sai mobiiliohjelmoinnin erikoistumisopinnot suoritetuksi keväällä. Kokemukset opintojen sisällöstä ja toteuttamistavasta ovat hyvät.

- Meillä oli paljon etäopiskelua ja opiskeluun tarvitsi käyttää aikaa vain muutama ilta viikossa, mikä tuki työssä käyntiä hyvin, hän sanoo.

Rahja teki opintojen aikana kaksi haastavaa verkkopohjaista WindowsPhone -sovellusta, jotka ovat nyt myynnissä Windowsin Marketplacessa.

Ensimmäinen sovellus on harjoitustyön tulosta.

- Kiinnostuin maanjäristyksistä Japanin vuoden 2011 maanjäristysten myötä. Sovellus kertoo, montako järistystä kuluvana vuonna on tapahtunut, kuluneen kuukauden järistykset, suurimmat järistykset ja mahdollisuuden hakea vanhempiakin tietoja palvelusta, Esa kertoo.

Sovellus perustuu amerikkalaisen USGS:n tarjoamaan rajapintaan ja dataan.

Toinen Oulun parkkitalojen ja -paikkojen tilasta kertova sovellus syntyi lopputyönä. Käytännöllinen ja hyödyllinen sovellus ilmoittaa, paljonko ja missä vapaita parkkipaikkoja kullakin hetkellä on. Rajapinnan tarjoaa Oulun kaupunki. Samasta rajapinnasta löytyvät myös tieliikennekamerakuvat, sää, teiden kunnosta ja liikenteen sujuvuudesta kertovat tiedot.

- Esan sovellukseen liittyy ajansäästön lisäksi ympäristönäkökulma, kun käyttäjä välttyy turhalta kaupungilla kiertelyltä. Esan työt ovat hyviä esimerkkejä siitä, mitä hyötyä ohjelmointikurssi parhaimmillaan antaa, Tapani sanoo.

Tällä hetkellä Esa hakee uusia haasteita työmarkkinoilta.

Monipuolinen opintokokonaisuus antaa tukea aloittavalle yrittäjälle

Juhani Vanhala aloitti Mobiiliohjelmoinnin erikoistumisopinnot tammikuussa. Miehen yhdeksäntoista vuoden pesti Nokialla päättyi toukokuussa, jolloin Vanhala perusti oman yrityksen. Opinnot ovat loppuvaiheessa.

- Työskentelin Nokialla ohjelmistopuolella. Nyt halusin päivittää ja täydentää tietojani. Opinnot ovat antaneet hyvän lisän itseopiskeluun, Juhani sanoo.

Juhani kiittää opintojen sisältöä erityisesti siitä, että koulutuksessa käydään läpi myös pilvi- ja serveripuolen asioita.

- Ne on hyvä pitää yhdessä, sillä aina kun on toiminnallisuutta on serveripuolellakin, saa aikaan parempia sovelluksia.

Juhani sai opinnoista tukea yrityksensä perustamisvaiheessa, sillä yritys käyttää kaikkia niitä osa-alueita, joita opinnoissa on käsitelty.

Juhani tekee yrityksessään omaa tuotetta, jota hän yrittää saada markkinoille. Työ on aikaa vievää ja haasteellista. Juhani on tyytyväinen, vaikka työt Nokialla päättyivät.

- Oli jo aikakin lähteä haistelemaan uusia tuulia, hän sanoo.

Quake

Ohjelma näyttää kaikki rekisteröidyt maanjäristykset. Näytettävä data perustuu USGS:n rekisteröimiin tietoihin.

Lisätietoa sovelluksesta Windows Phone Storesta.

Park Info

Sovellus pysäköintitalojen varaustilanteen seuraamiseen. Jos olet tulossa Ouluun ja haluat löytää pysäköintipaikan autollesi nopeasti niin tällöin tämä on juuri sinua varten tehty. Ohjelma näyttää myös Oulun säätiedon kyseisellä hetkellä, joten pystyt varautumaan etukäteen myös vaatetuksen suhteen.

Lisätietoa sovelluksesta Windows Phone Storesta.

Kommentit

17.10.2012 klo 12:43
Hei, mitkä ovat näiden sovellusten nimet ja linkit? Oleellinen tieto puuttuu. Mukava olisi käydä katsomassa tuotokset.
Uudet tuulet kiinostaa

19.10.2012 klo 10:06
Kiitos kommentista.

Artikkeliin on nyt päivitetty tietoja sovelluksista.
Heikki Ylipaavalniemi

2.11.2012 klo 10:25
Park Infosta löytyy nyt ilmainen kokeilu versio. Kaikki innokkaat kokeilemaan.
Esa R

6.1.2013 klo 18:51
Kaikille Huuto.Net:n käyttäjille uusi mahdollisuus matkapuhelimella käyttöä ajatellen. (WP7 puhelimille tehty sovellus.)
www.windowsphone.com/fi-fi/store/app/huuto-mobile/77...
Esa R

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook