Opiskelu

Viimeksi päivitetty 6.9.2012 klo 11:09

Hammaspeikot saavat kyytiä!

Teksti ja kuvat: Maarit Itkonen

Oamkin Sosiaali- ja terveysalan yksikössä voi opiskella ihmisen anatomiaa kiireestä kantapäähän. Suun terveydenhuollon koulutusohjelmassa voi erikoistua hoitamaan ja huoltamaan ihmiselle niin tärkeää kommunikaation välinettä, leipäläpeä. Tulevat suuhygienistit metsästävät kauniin hymyn salaisuutta.

Pinnoitteen tekoon tarvitaan monenlaisia työvaiheita.

Pinnoitteen tekoon tarvitaan monenlaisia työvaiheita.

Ennaltaehkäisevän suun terveydenhoidon tunnilla tapaan toisen vuoden opiskelijan, Krista Erkkilän. Hän näpräilee keskittyneesti kipsiin istutettujen hampaiden kanssa. Lienevätkö hampaat oikeita?

– Joo, oikeita premolaari- ja molaarihampaita ovat, nauraa Krista Erkkilä.
– Me harjoittelemme pinnoitteen tekemistä ja se täytyy tehdä oikeisiin hampaisiin. Monia asioita voi harjoitella Kallen kanssa muovihampailla, mutta pinnoitteen tekoa ei.

Selviää, että Kalle on harjoituspää, johon voi kiinnitellä erilaisia purukalustoja harjoitustunnista riippuen. Mutta mitä molaarit ovat?

– Premolaari on välihammas ja molaari on poskihammas. Tässä kipsialustalla on molempia kaksi ja niihin harjoitellaan erilaisilla pinnoitemateriaaleilla. On hyvä käydä monia vaihtoehtoja läpi, että sitten työelämässä osaa käyttää monenlaisia aineita.
Muovisia harjoitushampaita kutsutaan tuttavallisesti Kalleksi.

Muovisia harjoitushampaita kutsutaan tuttavallisesti Kalleksi.

Krista ottaa käteensä hammasporan näköisen harjan ja laittaa siihen harmaata hohkakivimassaa. Itse olen kyllä tottunut raspaamaan hohkakivellä kantapäitäni.

– Hohkakiviputsi ei ole hampaille vaarallinen, sillä vain puhdistetaan hampaan pinta pinnoitetta varten. Putsi huuhdellaan pois vedellä ja hammas kuivataan. Putsin jälkeen hampaan pintaa karhennetaan etsaamalla, jolloin pinnoite pysyy paremmin.

Ja minä luulin, että etsaus kuuluu taidegrafiikan puolelle.

– Sitten hampaan syvimpiin kohtiin, uriin, laitetaan pinnoitusainetta. Bakteerit jäävät helposti vakoihin ja aiheuttavat reikiä. Pinnoittamalla bakteerien pääsy ehkäistään hyvin ja hampaan pinnasta tulee kestävä. Lopuksi pinnoitus kovetetaan UV-valolla.

UV-valo hohkaa sinisenä eikä sitä saisi katsoa suoraan. Kristalla on toisessa kädessä oranssi muovisuoja, joka estää silmiä vahingoittumasta.

– Nyt puhkeavan tai vasta puhjenneen hampaan pinta on turvassa bakteereilta. Pinnoittamalla ehkäistään hyvin lasten hampaiden reikiintymistä, Krista summaa.

Jos pinnoitus tehdään vain lasten hampaille, niin miten suuhygienistit hoitavat aikuisten hampaita?

Krista Erkkilän säihkyvä hymy kertoo alalle omistautumisesta.

Krista Erkkilän säihkyvä hymy kertoo alalle omistautumisesta.

– Työelämässä suuhygienistit voivat tehdä monenlaista työtä. Työnkuvaan voi kuulua muun muassa hammaskiven poistot, fluoraukset, pinnoitukset ja kotihoidon ohjaus. Lisäksi suuhygienistit voivat tehdä tarkastuksia hammaslääkärien vuositarkastusten välillä ja osallistua oikomishoidon toteutukseen.

Myös röntgenkuvien ottaminen lähetteellä onnistuu. Yksityisellä sektorilla työnkuvaan tulevat lisäksi hampaiden valkaisut sekä hammaskorut.

Koska kaupungin hampaiden hoitajilta on vaikea saada aikoja, tekisi mieleni tämän jälkeen käydä ylimääräisessä hammashuollossa. Mutta ei opiskelijan budjetti yksinkertaisesti riitä yksityisiin hammashoitoloihin.

– Täällä Sotella voi suun terveydenhoitopalveluissa käydä hoidattamassa hampaitaan edullisin hinnoin, vinkkaa Krista lopuksi.
Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook