Opiskelu

Viimeksi päivitetty 24.5.2013 klo 09:20

Verkkoluentoja ja pianonsoittoa

Teksti: Riikka Vuorijärvi Kuva: Teija Soini

Aina opiskelu ei ole ajasta ja paikasta kiinni. Avoin ammattikorkeakoulu järjestää esimerkiksi tietotekniikan opintojaksoja etänä. Musiikkialan ammattiin tähtäävät voivat kysellä opintomahdollisuuksia suoraan yksiköstä.

Hannu Härönoja on suorittanut avoimessa ammattikorkeakoulussa tietotekniikan opintojaksoja.

Raahelainen Hannu Härönoja, 28, opiskelee huvikseen ja hyödykseen työn ohessa. Osekkin IT-palveluissa työskentelevä Hannu tutkaili muutama vuosi sitten Oulun avoimen ammattikorkeakoulun tarjontaa ja löysikin mielenkiintoisia tietotekniikan opintojaksoja. Sittemmin opintopisteitä on kertynyt kuusitoista.

- Tärkeintä on, että kurssit voi suorittaa melkein kokonaan etänä. Verkkoluentoja on kahtena iltana viikossa. Luennot myös nauhoitetaan ja ne voi katsoa sitten kun ehtii. Rahallisesti tämä ei ole suuri investointi.

Hannu vakuuttaa, että vuorovaikutteisuus toimii myös verkkoluennoilla.

– Opettajalle voi esittää chatissa kysymyksiä ja keskustella koko luokankin kanssa. Tämän vuoksi kannattaa kuunnella kurssit reaaliajassa.

Aivan täysin etänä kursseja ei ole voinut suorittaa. Labratöitä on ollut Oulussa muutamana viikonloppuna, ja samoin tenttiminen pitää suorittaa tenttipäivänä Oulussa.

Hannu ei tällä hetkellä suunnittele uutta tutkintoa, mutta hänestä on hyvä, että avoimen opinnot saa tarvittaessa hyväksiluettua.

Aiempia musiikkiopintoja ei aina tarvita

Musiikin ammattilaiseksi tähtäävä Maria Mäkinen, 19, pyrki kesällä 2012 pop-jazz-pedagogilinjalle Oulun seudun ammattikorkeakouluun. Ovet eivät ensikertalaiselle auenneet, mutta lahjakkaalle nuorelle naiselle suositeltiin valmistavia piano-opintoja avoimessa ammattikorkeakoulussa. Lisäksi Maria päätti suorittaa musiikin teoriaa.

- Pääinstrumenttini on pop-jazz-laulu. Pianoa olen soittanut omin päin, mutta minua suositeltiin aloittamaan klassisen puolen piano-opinnot, jotta oppisin lukemaan f-avainta, Maria kertoo.
Opettajalle voi esittää chatissa kysymyksiä ja keskustella koko luokankin kanssa.

Osa musiikkialan avoimista ammattikorkeakouluopinnoista ilmoitetaan avoimen nettisivuilla. Netistä löytyvän tarjonnan lisäksi voi kysellä opintotoimistosta suoritusoikeutta muillekin opintojaksoille. Avoimen opiskelijakiintiöt vaihtelevat opintojaksokohtaisesti. Joihinkin musiikkialan avoimiin pyrkiessä täytyy olla hyvät perustaidot. Tällainen on esimerkiksi kamarikuoro, johon pyritään koelaulun kautta. Toisaalta esimerkiksi musiikinhistoriaa voi opiskella ilman aiempia musiikkiopintoja.

Maria ei ole tullut opintoihin pystymetsästä.

- Olen soittanut viulua 7-vuotiaasta vuotta ja käynyt laulutunneilla viisi vuotta. Tietenkin olen suorittanut myös musiikin teoriat ja historiat, jotka kuuluvat musiikkikoulun päättötutkintoon.

Maria Mäkinen valmistautuu avoimen opinnoillaan ammattilinjalle pyrkimiseen, mutta toisaalta hän saa suoritettua ennalta pari pakollista teoriakurssia. -Suosittelen avoimen amkin musiikkiopintoja välivuottaan pitäville ja ehkä niille, jotka harkitsevat alaa ammatikseen.

avain Avainsanat: Avoin amk, etäopiskeluViimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook