Opiskelu

Viimeksi päivitetty 1.3.2013 klo 15:06

Sähkötekniikka – ala, joka kehittyy

Teksti: Noora Oja Kuvat: Pekka Kallasaari

Sähkötekniikan ala kehittyy koko ajan esimerkiksi energiatehokkuusvaatimusten tiukentuessa. Uusi koulutusohjelma täydentää opetusohjelmia energia- ja automaatioalalla.

Opintoihin kuuluu myös käytännön harjoittelua. Pekka Hirvonen (vas.) ja Sauli Karvonen tekevät mittauksia sähkötekniikan laboratoriossa.

Oamkin kevään 2013 opiskelijahaussa on ensimmäistä kertaa valittavana sähkötekniikan koulutusohjelma. Koulutusohjelma kuuluu nuorten suomenkieliseen koulutukseen ja siihen voi hakea ammattikoulu- tai lukiopohjalta. Opinnot kestävät neljä vuotta ja aloituspaikkoja on 35.

Sähkötekniikan koulutusohjelmasta valmistuu sähköinsinööriksi ja koulutusohjelma täyttää sähköpätevyyden koulutusvaatimuksen. Sähköinsinööreillä on valmiudet toimia suunnittelu-, kehitys-, kunnossapito- ja markkinointitehtävissä teollisuudessa, suunnittelutoimistoissa, palvelualan yrityksissä, teknisen kaupan piirissä ja erilaisissa energialaitoksissa.

Vastinetta kysynnälle

Olivatpa teollisuuden suhdanteet mitkä tahansa, niin sähköä ja sähkölaitteita tarvitaan aina ja niitä pitää huoltaa.

Koulutusohjelma jakautuu kahteen suuntautumisvaihtoehtoon: sähköiseen talotekniikkaan ja sähkövoimatekniikkaan. Sähköinen talotekniikka on alkanut jo syksyllä 2012 talotekniikan koulutusohjelmassa, mutta se siirtyy nyt luontevana osana täydentämään sähkötekniikan koulutusohjelmaa.

Sähkötekniikan yliopettaja Heikki Kurki suhtautuu positiivisesti uuden koulutusohjelman kiinnostavuuteen, sillä kysyntää on ollut. Hän uskoo, että hakijoita löytyy, kun Oulussa ei vielä vastaavaa koulutusta ole. Toiveissa olisi, että hakijoita olisi useampia yhtä aloituspaikkaa kohden. Alalla toimivien keski-ikä on varsin korkea ja uusia osaajia tarvitaan.

– Tämähän on erinomainen jatko-opintovaihtoehto niille, jotka ovat suorittaneet sähköalan pohjakoulutuksen ammatillisella puolella. Mutta toki myös lukiopohjalta voi hakea, Heikki toteaa.

Sähkötekniikan yliopettaja Heikki Kurki uskoo, että alalla riittää töitä.

Sähköä tarvitaan aina

Heikki uskoo, että työllistymismahdollisuudet sähköalalla ovat hyvät. Sähköinsinööri pystyy työskentelemään monissa eri tehtävissä, ja koska sähköä tarvitaan lähes kaikkialla, missä elämme ja toimimme, tarvitaan myös sähköinsinöörejä. Vaikka teollisuudessa olisi hiljaisempi kausi, niin esimerkiksi asuntoja rakennetaan ja saneerataan joka tapauksessa.

– Olipa teollisuuden suhdanteet mitkä tahansa, niin sähköä ja sähkölaitteita tarvitaan aina ja niitä pitää huoltaa.

Heikki haluaa painottaa, että vaikka sähköalaa saatetaankin pitää perinteisenä alana, se ei silti ole kaavoihin kangistunut – eikä voikaan olla. Koko ajan tulee uusia ratkaisuja esimerkiksi sähkön pientuotantoon, sähköajoneuvoihin ja valaistukseen. Energiatehokkuutta halutaan parantaa ja tulee uusia säädöksiä, jotka pakottavat kehittämään uusia ratkaisuja.

– Tämä on haastava ja monipuolinen ala, jolla tapahtuu kehitystä niin yksittäisissä laitteissa kuin laajemmissa sovelluksissa. Eihän sitä tiedä, mitä maailmassa tapahtuu neljän vuoden päästä, kun ensimmäiset sähköinsinöörit valmistuvat.Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook