Opiskelu

Viimeksi päivitetty 26.2.2014 klo 11:03

Koulunpenkiltä parrasvaloihin

Teksti: Daniel Wallenius Kuva: Jussi Tuokkola

Oamkin opiskelijat ovat viime vuosina olleet tuttu näky television kykykisoissa.

Saara-Elina ei vielä tiedä, hakeeko mukaan myös Dancen seuraavalle tuotantokaudelle.

Kun kolmannen vuoden showtanssinopettajaopiskelija Saara-Elina Partanen lokakuussa palasi pitkän tauon jälkeen Kulttuurialan yksikön käytäville, hän oli omien sanojensa mukaan aivan pihalla kaikesta. Takana oli pääsy finaaleihin asti suositussa Dance-ohjelmassa, johon Saara-Elina haki jo alkukesästä.

– Näin jälkikäteen ajateltuna minut vei sinne uteliaisuus omasta osaamisesta. Halusin tietää, että riitänkö ja kestääkö pääni, hän kertoo.

Oman alansa osaamista ovat parin viime vuoden aikana esitelleet myös muun muassa ensimmäisen Dance-tuotantokauden finalisti Taru Miettinen ja Idolsissa sekä Voice of Finlandissa nähty Niina Kähönen. Kuorosodassa puolestaan nähtiin, että menestystä kameroiden edessä voi niittää myös harrastuksen kautta. Vuonna 2010 voittaneessa Oulun kuorossa lauloi yksi Kulttuurialan ja yksi Tekniikan yksikön opiskelija sekä yksi henkilökunnan jäsen.

– Kun pyydettiin mukaan, mietin hetken, miten aika riittää ja kehtaanko mennä, 18 vuotta kuorossa laulanut kone- ja tuotantotekniikan opiskelija Samuli Ylijoki kertoo.
Näin jälkikäteen ajateltuna minut vei sinne uteliaisuus omasta osaamisesta.

Opintoja ja valmennusta

Saara-Elina omisti koko kesän harjoittelulle ja teki siinä sivussa kesäopintoja. Hän sai hyväksiluettua harjoituksiin käytetyn ajan opintoihinsa, eikä yli kuukauden poissaolo koulun penkiltä jättänyt pahemmin rästejä suoritettavaksi.

Opiskelukaverit tukivat ja auttoivat Saara-Elinaa parhaansa mukaan. Yksi luokkakaveri antoi lattaritunteja, ja muut kannustivat parhaansa mukaan.

– Ihan mielissään kaikki olivat. Olin periaatteessa koululle kävelevä mainos, Saara-Elina nauraa.

Samulille kuorosotaesiintymisestä ei herunut opintopisteitä. Kilpailussa mukana olemista kuitenkin helpotti musiikkipedagogiopiskelijoiden oppilaana oleminen.

– Sain varmuutta ja neuvoja laulamiseen. Erityisesti varmuus on tärkeä tekijä. Ei saa näyttää, jos vähänkin menee joku pieleen, hän pohtii.

Raskasta mutta antoisaa

Samuli kertoo Kuorosotaan osallistumisen vieneen paljon voimia. Kuoro harjoitteli kolmena päivänä viikossa ja viikonloput menivät Helsingissä. Rumba kesti parisen kuukautta.

– Kaikkein parasta oli ryhmähenki. Melkein kaikkien kanssa olemme pitäneet yhteyttä vielä kisan jälkeenkin, Samuli sanoo.

Samuli kuoroineen poistui voittajana, Saara-Elinan tie katkesi toiseen finaalilähetykseen. Hän kokee ohjelmassa mukana olemisen kehittäneen häntä joka suhteessa.

– Ennen en oikein tiennyt, haluanko vielä tanssia, mutta silloin kesällä näytin itselleni, että haluan. Minulla on nyt tieto siitä, että jos haluan kehittyä, kaikki on mahdollista. Jos pelkää, eikä ole valmis toimimaan, ei saa mitään.

Vaikka kummallakin on pelkästään hyvää sanottavaa kokemuksistaan kameroiden edessä, miettisi kumpikin kahdesti, lähtisikö yrittämään samaa uudestaan.

– Kun sen kerran on kokenut, niin pitää kyllä miettiä tarkkaan, jaksaako samaa vetää enää toista kertaa läpi, Samuli toteaa.
avain Avainsanat: showtanssi, televisio, kuoroViimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook