Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2013 klo 10:23

Työnantajan kanssa kasvotusten

Teksti: Riikka Vuorijärvi Kuvat: Jussi Tuokkola

Tuuni13-tapahtuma tarjosi tuleville tradenomeille harjoittelu- ja työpaikkoja, mutta myös koulutusta työnhakutaitojen tuunaamiseen.

Tuuni13-tapahtumassa kävi vilske, kun 400–500 tradenomiopiskelijaa tutustui harjoittelu- ja työpaikkoihin.

Iloinen kuhina täytti Liiketalouden yksikön helmikuussa, kun tradenomiopiskelijoille suunnattu rekrytointitapahtuma Tuuni järjestettiin jo kuudetta kertaa. Työnantajia oli edustettuna 36, ja mukana olivat niin julkiset laitokset kuin pien- ja suuryritykset. Apajia kävi kokemassa 400–500 opiskelijaa.

– Lähes kaikki opiskelijat käyvät töissä koko opiskeluajan, kertoi Suvi Ylilehto. Hän edusti opiskelijayhdistys Ultraa, joka oli mukana järjestämässä tapahtumaa. Suvin mukaan useimpien toiveena on, että harjoittelupaikka poikisi vakituisempaa työtä myös opintojen jälkeen.
– Opiskelijoita kiinnostavat yrityksen koko, palkka, työn jatkuvuus ja urakehitysmahdollisuudet saman työnantajan palveluksessa.
Olen tavannut paljon potentiaalisia työntekijöitä.

Nordean tarjoamia mahdollisuuksia kärkkyi moni opiskelija. Jenna Antinmaa Nordeasta kertoi olevansa sataprosenttisen tyytyväinen.

– Olen tavannut paljon potentiaalisia työntekijöitä. Meillä on tarjota monipuolisia tehtäviä – onhan meillä sekä konttori että asiakaspalvelu. Ja jos työ pankissa ei kiinnosta, voin aina kysyä, miten olet hoitanut pankkiasiasi. Tradenomeistakin löytyy porukkaa tyyliin "suutarin lapsilla ei ole kenkiä"!

Mediatoimisto Rapid Riverin toimitusjohtaja Tauno Kohonen tarjosi todellista vaihtoehtoa suuryrityksessä työskentelylle. Uusmedia-alalla pärjäävät hänen mukaansa ketterät mikroyritykset, joiden on keksittävä koko ajan uutta. Isot mainostoimistot ja julkiset toimijat jäävät helposti kehityksessä jälkeen.

– Kaikkialle on tulossa uudenlainen, projektimuotoinen tapa toimia, jossa muodostetaan huippuosaajien tiimejä. Verkostoituminen on kaikki kaikessa. Tauno kehuu Liiketalouden yksikön opiskelijoita, joiden koulutus sopii mainiosti Rapid Riverin tarpeisiin.
– Meillä on ollut 12 vuoden aikana 90 harjoittelijaa, joista suurin osa täältä, Tauno myhäili.

Nordean Jenni Antinmaan oli erittäin tyytyväinen opiskelijoiden kiinnostukseen työantajaa kohtaan.

Ydinosaaminen esiin

Kun tunkua on paljon, miten erottua joukosta? Kaarina Ronkainen-Siikaluoma Uranoste-projektista haluaa auttaa työnhakijoita löytämään vahvuutensa. EU-rahoitusta saava Uranoste järjestää kaupallisen ja IT-alan opiskelijoille työnhakukoulutusta.

– Kyse ei ole siitä, että kaikkien pitäisi mahtua tiettyyn muottiin tai olla tietynlaisia persoonia. Monenlaisia osaajia tarvitaan. Tärkeintä on tiedostaa, mikä on juuri se oma vahvuusalue.

Kaarinan mukaan CV saa olla omannäköinen, mutta ei ole suinkaan samantekevää, mitä siinä on.

– CV on ensimmäinen käyntikortti työnantajalle, hän painotti.

Kun CV:ssä on vierasmaalainen nimi, työnsaanti Suomessa ei ole niin yksinkertaista. Equadorista kotoisin oleva Carlos Andres Navas kertoo, että suomen kielitaitoa vaaditaan, vaikka ala olisi ulkomaankauppa. Niinpä hän onkin liittynyt eteläamerikkalaiseen bisnesverkostoon, jonka alaisuudessa hän tekee konsulttitöitä ja maahantuo koruja. Värikkäät puu- ja luukorut olivat näyttävästi esillä Tuuni13-tapahtumassa.

– Korujen myynnissä ja markkinoinnissa saa olla todella aktiivinen, mutta yksin korubisneksellä ei elä, Marimekon myymälässäkin korujaan myynyt Carlos virnisti.

Maailma on tälle nuorelle miehelle avoin, ja englanninkielisestä tradenomikoulutuksesta saa sen valloittamiseen hyvät eväät. Carlos on ollut työharjoittelussa Puolassa ja tehnyt bisnestä kaikissa Latinalaisen Amerikan maissa.

Toisen vuosikurssin tradenomiopiskelija Fanny Vainionpää kierteli Tuuni-tapahtumassa tutkailemassa työ- ja harjoittelupaikkoja. Haaveissa oli pitempiaikainen, kesästä syksyyn jatkuva harjoittelupaikka.

– Minulle oli positiivinen yllätys, mitä kaikkea Oulusta löytyy. On paljon sellaisia yrityksiä ja työmahdollisuuksia, joista ei ole mitään tietoa, vaikka onkin kotoisin Oulusta, Fanny sanoi.

Hänen mukaansa Tuuni-tapahtumassa oli helppo lähestyä työnantajia ja jutella heidän kanssaan. Ehkei työnhaku niin mahdoton kynnys olekaan.
Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook