Opiskelu

Viimeksi päivitetty 28.3.2013 klo 09:52

Näyteputken salaisuuksia tutkimassa

Teksti: Riikka Vuorijärvi Kuvat: Jussi Tuokkola

Kiinnostaako lääketieteen tutkimus, asiakastyö vai lääketeollisuus? Bioanalyytikolle riittää kysyntää. Yksi työsarka on tutkia neste-, kudos- ja luuydinnäytteitä ja selvittää tekijöitä, jotka vaikuttavat ihmisen terveydentilaan.

Laura Juska ja Elise Nivakoski opiskelevat bioanalyytikoiksi Oamkin Sosiaali- ja terveysalan yksikössä.

Oamkin bioanalyytikko-opiskelijat pääsevät oikeisiin töihin jo ensimmäisenä opiskeluvuonnaan. Palvelulaboratoriossa käy oikeita asiakkaita, joiden verestä opiskelijat analysoivat, mitä tarvitaan. Vastuu on suuri, mutta onneksi apuna on monta työntekijää ja kokeneempaa opiskelijaa.

Toisen vuoden opiskelija Kirsi Putila on jo konkari verenkuvaa analysoivan tietokoneen ääressä. Hän tarkkailee ruutua samalla, kun näyteputket pyörivät verkkaisesti vieressä olevassa laitteessa. Muissa työpisteissä on koneita, jotka tutkivat näytteitä hajottamalla, laimentamalla ja sähkövirran avulla – erilaisin fysiikan ja kemian keinoin. Viereinen huone on täynnä mikroskooppeja. Sieltä täältä kuuluu näppäimistön näpytystä.

Terveydenhuollossa ja muualla

Bioanalyytikoita koulutettiin ennen nimellä laboratoriohoitaja. Onko ammatti muuttunut pelkäksi koneen äärellä istumiseksi?

Laadukkaiden näytteiden ottaminen on paljon vaativampaa kuin luulisi.
– Ei ollenkaan, Kirsi hymyilee.
– Tämä on paljon myös asiakastyötä. Laadukkaiden näytteiden ottaminen on paljon vaativampaa kuin luulisi. Koneet ovat vähentäneet käsityön määrää, mutta kone ei korvaa ihmistä tälläkään alalla. Kun kone syöttää tuloksen, bioanalyytikko arvioi, onko tulos järkevä.

Koulutusalan muutos bioanalytiikaksi on paikallaan, sillä työkenttä ei rajoitu terveydenhuoltoon. Bioanalyytikkoja tarvitaan lääketeollisuudessa, sairaaloissa ja tutkimusryhmissä.

– Pystymme tekemään töitä 10 000 ammattinimikkeellä, Kirsi väittää.

Monipuolisuuden lisäksi ammatin etuna on hyvä työllisyystilanne.

– Bioanalyytikoista on huutava pula, ja oman alan kesätöitä saa jo ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen. Toista oli silloin, kun opiskelin yliopistolla, Kirsi sanoo.

Tarkkuutta vaativa työ

Kirsi Putila ja Elisa Hagberg harjoittelevat näytteenottoa.

Käytännön ammattiin kuuluvat yllätykset, ja vahinkojen välttämiseksi bioanalyytikon pitää olla valppaana joka hetki. Moni asia voi pilata näytteen: potilas ei ole valmistautunut näytteenottoon ohjeiden mukaan, näyte otetaan väärää kemikaalia sisältävään putkeen tai säilytys ja käsittely epäonnistuu. Jos näin käy, saatu näyte ei ole luotettava.

Työturvallisuus on muistettava joka käänteessä. Jokapäiväisessä työssä riskitekijöitä ovat neulanpistotapaturmat ja veriroiskeet, ärsyttävät kemikaalit ja reagenssit.

– Kaikkeen pitää suhtautua, kuin ne olisivat tartuntavaarallisia, Kirsi toteaa rauhallisesti.

Veren näkemiseen tottuu

Entä jos bioanalytiikan opiskelijalla on neula- tai verikammo? Kirsin mukaan tällaisiakin tapauksia on ollut.

– Mutta kyllä veren näkemiseen tottuu. Nykyään jopa tykkäämme pistää toisiamme, Kirsi nauraa.

Tässä kohtaa mieleen voi hiipiä mielikuva ilkeästä tädistä, joka kulkee ympäriinsä pistämässä ihmisiä. Kirsi huokaa ja painottaa, että näytteitä ei oteta turhaan.

– Pyrimme aina selittämään asiakkaalle, mitä kyseisillä kokeilla määritetään ja mitä merkitystä niillä on ihmiskeholle. Näytteet otetaan lääkärin pyynnöstä.

Lääkäri tekee usein diagnoosinsa bioanalyytikon työn perusteella. Kirsin mukaan bioanalytiikan opinnoista saisi hyvät pohjat vaikka lääkäriksi opiskeluun.

Onpa opinnoista hyötyä jo tässä ja nyt.

– Jos flunssaa pukkaa, otetaan toisiltamme CRP:t, Kirsi kertoo.Kommentit

17.3.2013 klo 12:13
Tulipa näin viikonloppuna lukastua tämä extran uusin artikkeli, parasta juosta karkuun ilkeää piikittävää tätiä, ei ollu lukemisen arvoinen artikkeli.
akvaario

17.3.2013 klo 15:19
Rapu kommentoi, että tässä artikkelissa on asioita suurenneltu (no 10 000 ammattinimikettä kuulostaa itsestäkin liioitellulta), joten haluaisin tietää mikä on asioiden todellinen laita. Saako ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen helposti kesätöitä ja mikä on tilanne valmistumisen jälkeen? Harkitsen tämän alan opintoja, mutta mietin saako helposti vakituisen työn vai onko enimmäkseen sijaisuuksia. Jostain luin, että vaikka ihmisiä jää eläkkeelle, niin tilalle ei välttämättä kuitenkaan palkata uutta, koska käsityötä näissä tehtävissä ei ole enää niin paljon. Osaisiko joku vähän valaista tätä asiaa. Kiitos!
äbinä

17.3.2013 klo 23:00
Melkoista selittelyä on koko artikkeli, olis hyvä kun joku kommentois bioanalyytikon työnkuvaa liioittelematta ja toden peräisesti. Tästä artikkelista ei alalle aikoville ole ,kuin ripaus hyötyä.
biologi

18.3.2013 klo 14:15
Mäkin haluaisin kuulla enemmän tästä ammatista ja eri työmahdollisuuksista?
opiskelija

19.3.2013 klo 13:36
Kiitos palautteesta.

Artikkeliin on haastateltu alan opiskelijoita, joten esitetyt mielipiteet ovat tietysti henkilökohtaisia.

Alasta kerrotaan lisää Oamkin www-sivuilla:
www.oamk.fi/koulutus_ja_hakeminen/nuoret_suomenkieli...

Sivun lopussa on myös yhteystiedot koulutusohjelmavastaavalle, joka osaa kertoa lisätietoja koulutuksesta.
Heikki Ylipaavalniemi

19.3.2013 klo 22:02
Artikkelissa on yhden alan opiskelian mielipiteet ,monelta osin, kuin olis 16 vuotiaan peruskoulun päättäneen mielipiteitä ( kuvitelmia alasta) vaikka on toden näköisesti useamman vuoden vanhemmasta opiskeliasta kyse. Nyt sain alasta asiallista tietoa, kun luin Omakin sivulta
perushoitaja

23.3.2013 klo 23:06
Lauantai illan ajan kuluksi luin nämä viimeisimmät artikkelit. On todella poikkeava artikikeli muihin nähden, yksin n on antanu mielipiteet, muille ei ole antanut puheenvuoroa. Minäkin luin Omakin sivuilta todellista tietoa alan opiskelusta.
Uutta ammattia mietiskelevä

24.3.2013 klo 11:49
Valitettavaa, että artikkeli on antanut lukijoille negatiivisen kuvan.

Artikkelissa on toimittaja haastatellut alan opiskelijaa. Valokuvaaja on käynyt erikseen ottamassa valokuvia opiskelijoista opintojakson yhteydessä.

Tämä ton voinut vaikuttaa siihen, että artikkeli näyttäisi olevan yhden opiskelijan mielipide ja muut eivät olisi saaneet mahdollisuutta sanoa mielipidettään. Tämä ei kuitenkaan ole ollut alkuperäinen tarkoitus.

Kiitämme palautteesta ja pyrimme kehittämään Extran artikkeleita niin, että ne palvelisivat paremmin hakijoita. Tavoitteena on kuitenkin tuoda esille sitä aitoa opiskelua lisänä Oamkin www-sivujen viralliselle tiedolle.
Heikki Ylipaavalniemi, päätoimittaja

28.3.2013 klo 12:44
Bioanalyytikko voi työskennellä terveysasemien ja sairaaloiden laboratorioiden lisäksi muun muassa teollisuudessa, eläinlääkäriasemilla, biolääketieteellisissä tutkimusryhmissä ja ympäristöterveydenhuollon laboratorioissa sekä mm. terveydenhuolto- ja laboratorioalan kaupallisissa yrityksissä. 10 000 nimikettä ei pidä ottaa kirjaimellisesti, sillä opiskelija on tässä jutussa ehkä halunnut korostaa ammatin monipuolisuutta.

Ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen voi päästä laboratorioon töihin hyvin rajattuihin tehtäviin esim. lajitteluun. Koulutusohjelmavastaavan kokemuksen mukaan meidän opiskelijat ovat sijoittuneet hyvin kesätöihin jo ensimmäisen vuoden jälkeen ja hyödyntävät kokemustaan opiskelussa. Bioanalyytikon sijaisuuksiin vaaditaan yleensä 140 op.

Toistaiseksi bioanalyytikoista on pulaa ja lähivuosina bioanalyytikoita on jäämässä eläkkeelle paljon muun muassa Pohjois-Suomessa.
Heikki Ylipaavalniemi, päätoimittaja

2.4.2013 klo 10:28
Näin haastattelua seuranneena ja bioanalyytikko-opiskelijana harmittaa, miten huonon jutun näin hyvästä aiheesta saakin :( Saa kyllä semmoisen kuvan, että ollaa ihan tyhmiä ja juostaan vaan piikit ojossa... Bioanalytiikka on todella mielenkiintoinen ja monipuolinen ala, ja töitä riittää.
Ikävä kyllä jutusta huomaa, ettei haastattelija ole ollut oikein ajan tasalla. Kaiken lisäksi, Laura Juska ei todellakaan ole opiskelija.
Future Bioanalyytikko

28.6.2013 klo 14:37
Olen kesäloman aikana lukenu verkkolehden haastatteluja. On tämä aika tökerö väite ja lapsellinen juttu suurimmalta osalta. Tunnen bioanalyytiikan opiskelioita ja olen keskustellu kyseisestä opiskelusta ja tulevaisuuden työ mahdollisuuksista. Samassa kämpässä asuvan kannattaa harkita ajoissa, juosta pakoon piikittävää tätiä.
Oulainen opiskelia

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook