Opiskelu

Viimeksi päivitetty 15.3.2013 klo 14:34

Simulaatio on käytäntöä ilman riskien vaaraa

Teksti: Riikka Vuorijärvi Kuvat: Teija Soini

Potilaan tutkiminen ja hoitaminen sujuvat tottuneemmin, kun hätätilanteita ensin harjoitellaan ohjelmoitavan nuken avulla. Simulaatio on yhä monipuolisempi osa terveydenhoitoalan opintoja.

Soila Lipponen, Anna Louet ja Saija Määttä harjoittelevat hoitotaitojaan simulaation avulla.

Anna Louet, Saija Määttä ja Soila Lipponen ovat viimeisen vuoden sairaanhoitaja-opiskelijoita, mutta nyt jo varmaotteisia osaajia. Jos sisään tuotaisiin vakavasti sairastunut potilas, he tietäisivät mitä tehdä. Potilaan tutkimisjärjestys ja mittarien lukeminen ovat selkäytimessä. Valmiudet käytännön hoitotyöhön ovat kasvaneet sekä harjoittelussa että simulaatio-opetuksessa.

– Etenkin syventäviin opintoihin kuuluu simulaatio-opintoja. Simulaation avulla harjoitellaan myös hoitotiimissä toimimista. Valmiit ammattilaisetkin käyvät kouluttautumassa simulaation avulla, Anna tietää.

Anna, Saija ja Soila kävivät hiljattain simulaatiokurssin, jolla harjoiteltiin akuuttitilanteiden hallintaa lääkäriopiskelijoiden kanssa. Heidän mielestään kurssi oli todella hyödyllinen ja lähensi tulevia ammattilaisia toisiinsa.

Kolariauto ja leikkaussali

Moni muistanee Anne-nuken, jonka avulla takavuosina harjoiteltiin tekohengityksen antamista. Noista vuosista simulaatio on hieman kehittynyt. Nykyaikaiseen simulaationukkeen voidaan ohjelmoida kaikki tutkittavat elintoiminnot, kuten hengitys, syke ja verenpaine. Nukke voidaan kytkeä hengityskoneeseen ja elintoimintoja seurata mittalaitteiden avulla. Opetus toteutetaan aidon oloisessa sairaalahuoneessa, jossa kaikki on realistista sairaalavaatteita myöten.

Simulaatiossa oppii paljon ryhmässä toimimisesta. Oikeassa elämässä on vaikea hypätä rooliin, jos sitä ei ole harjoitellut.
– Jopa hengitysäänet ja sydämen rytmi voidaan ohjelmoida. Nukelta voidaan tyrehdyttää verenvuotoa, kanyloida ja tehdä intubaatio, Soila luettelee.

Eivätkä simuloitavat tilanteet tähän lopu. Viereisessä huoneessa kärvistelee synnyttävä äitinukke vauvoineen, joilla kätilöopiskelijat harjoittelevat ahkerasti. Sosiaali- ja terveysalan yksikön uusista, upeista simulaatiotiloista löytyvät myös teho-osasto ja leikkaussali. Hätätilanteiden simulointi kehittyy entisestään, kun käyttöön saadaan kolariauto matkustajineen. Kaikissa näissä voidaan simuloida monenlaisia tilanteita.

– Simulaatio-opetuksessa ovat mukana kaikki yleisimmät tapaukset, jotka saattavat tulla vastaan, ja uusia simulaatiotapauksia kehitetään koko ajan lisää, Anna kertoo.

Nukke puhkeaa puhumaan

Yleensä opitaan virheistä, tietävät Anna, Saija ja Soila. Oikean potilaan kanssa virheitä ei parane tehdä. Simulaatiossa saa erehtyä ilman riskien vaaraa. Hauska yksityiskohta on, että nukke saattaa puhjeta puhumaan ja kertoa voinnistaan, aivan kuin oikea potilas! Nuken äänenä on opettaja, joka tarkkailee tilannetta lasin takaa.

Normaalisti opiskelijat saavat pärjätä omillaan. Opettaja säätelee nuken ”vointia” tietokoneella ja antaa pyydettäessä lisätietoja potilaasta, kuten laboratoriotuloksia ja sairauskertomuksen. Samalla kun yksi opiskelijaryhmä hoitaa nukkepotilasta, toiset tarkkailevat videoneuvottelun välityksellä ja täyttävät arviointilomaketta. Hoitotilanne saatetaan myös nauhoittaa.

– Simulaatiossa oppii paljon ryhmässä toimimisesta. Oikeassa elämässä on vaikea hypätä rooliin, jos sitä ei ole harjoitellut, Saija sanoo.

Simulaatio-opinnoista oli hyötyä jo harjoittelujaksolla, kun Anna ja Saija pääsivät ambulanssin matkaan.

– Tositilanteessa auttoi kun muisti, miten simulaatiossa oli harjoiteltu potilaan tutkimisjärjestystä: A, B, C, D, Saija vakuuttaa.

Työelämään hyppääminen ei näitä nuoria naisia hirvitä. Vastavalmistuneet saavat varmasti töitä. Anna ja Saija tähtäävät ensihoitoon ja Soila anestesiaan ja tehohoitoon. Ihan oikeasti, eikä enää simuloiden.




Kommentit

18.3.2013 klo 13:55
Hyvä Saija! ;)
Jonesi

18.3.2013 klo 16:49
Hyvä Saija.
rasa.

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook