Opiskelu

Viimeksi päivitetty 11.3.2011 klo 14:08

Näppituntuma tekniikan mullistuksiin

Teksti: Anne Aho Kuva: Milan Kolarovic

Tekniikan yksikössä alan kehittymisen seuraaminen on elinehto. Yksikön on kyettävä tarjoamaan yrityksille sellaisia työntekijöitä, joilla on sekä taitoa että oikeaa asennetta, mutta myös tämänhetkinen tuntuma uusimpiin asioihin.

Tietotekniikan koulutusohjelmassa opiskelija saa hyvän näppituntuman alaan.

Tietotekniikan koulutusohjelmassa opiskelija saa hyvän näppituntuman alaan.

Erityisesti tietotekniikan koulutusohjelmassa kehitys kulkee jatkuvasti menojaan, mutta perustiedot ja -taidot on silti hallittava.

- Opetussuunnitelman perusrunko pysyy pidempään samana, mutta päivitämme sitä muuttamalla opintojaksojen sisältöjä sopiviksi. Opettajat kehittävät itseään erilaisissa koulutuksissa, työelämäjaksoilla ja omatoimisesti esimerkiksi jatko-opinnoilla, Tekniikan yksikön tietotekniikan osastonjohtaja Jyrki Laitinen selventää.

Äs, oo, pee, see, häh?

Uusimpana asiana Tekniikan yksikössä perehdytään tänä keväänä SoPC-järjestelmäpiirin hyödyntämiseen. Sana tulee englannin kielestä system on a programmable chip eli järjestelmä ohjelmoitavalla sirulla. Pelottavan kuuloinen sanahirviö on kuitenkin aika tuiki tavallinen asia.

- Tällaisiin järjestelmäpiireihin törmää esimerkiksi auton ohjaus- ja paikannusjärjestelmissä. Sen etuna on useamman toiminnon laittaminen samaan piirin, mutta muita vastaavia järjestelmiä kevyemmin.

SoPC on myös edullisempi ratkaisu. Sillä voidaan kehitellä prototyyppejä ja selvittää, toimisiko jokin tietty ratkaisu suunnitellulla tavalla. Tekniikan yksikkö pääsi perehtymään aiheeseen harvinaisemmalla tavalla.

- Huomasimme, että meiltä puuttuu tämän puolen koulutus, joten päätimme järjestää sen. Haimme lääninhallitukselta rahoitusta ja se hyväksyttiin. Sillä saimme vuoden mittaisen koulutuksen osalle yksikkömme opettajista.

Opintomenestys on merkki hyvästä asenteesta

SoPC:n ja muiden tietotekniikan aiheiden käsittely kokonaisuudessaan kestäisi enemmän kuin korkeakoulussa on mahdollista opettaa. Oppiminen jatkuukin työelämässä.

- Pyrimme siihen, että opiskelijoille muodostuu käsitys opiskeltavasta aiheesta. Tärkeintä on luoda heille mielikuva asiasta eli mitä sillä voidaan tehdä ja mitkä ovat edut.

Jyrki on tyytyväinen siihen, että vuosittain noin sadasta tietotekniikan opiskelijasta suunnilleen 80 saa tehdä opinnäytetyönsä yrityksen toimeksiantona.

- Teollisuusalan kasvaessa saan viikoittain yhteydenottoja yrityksistä, jotka toivoisivat opiskelijan apua. Vapaita paikkoja on enemmän kuin opiskelijoita.

Jyrki muistuttaakin, että yritykset ottavat mieluiten opinnoissa kohtuullisesti pärjänneen, sillä se kertoo opiskelijan asenteen olevan kohdillaan.

Tekniikan yksikössä opiskelu tarjoaa niin nykyaikaiset tiedot kuin puitteet. Koulutukseen käytettävät laboratoriot ovat Suomen ammattikorkeakoulujen mittakaavassa parhaimmistoa, joten ainakaan välineistä ei tässä yksikössä oppiminen jää kiinni.

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook