Opiskelu

Viimeksi päivitetty 22.3.2013 klo 13:55

Linssejä viilaamassa optometristi-opinnoissa

Teksti: Riikka Vuorijärvi Kuvat: Teija Soini

Optikon pitää tietää, mistä näköongelmat johtuvat ja miten linsseillä autetaan asiaa. Hänellä on hyppysissään myös linssien hionnan taito.

Optometristit kehyksissä. Heli (vas) ja Krista kurkkaavat lasien läpi.

Optometristiopiskelija Krista Kukkamaa rakastaa silmälaseja. Hän omistaa viidet lasit. Tällä kertaa katsetta kehystävät näyttävät, kookkaat kehykset.

– Harjoittelussa ollessa alkaa tehdä mieli itsellekin uusia laseja, Krista nauraa.

– Silmälasit ovat muutakin kuin näön korjaamista; ne ovat trendiasuste, hän toteaa.

Optikon pitää kuitenkin ymmärtää näkemistä ulkonäköä syvemmältä. Krista ja hänen opiskelutoverinsa Heli Holappa hakivat optometristikoulutukseen osittain siksi, että luonnontieteet kiinnostivat.

Optiikkahan on fysiikkaa.
– Optiikkahan on fysiikkaa. Pitää ymmärtää, miten valo taittuu silmässä ja miten taittovirheitä korjataan linsseillä, Heli toteaa.
– Optikon ammattiin kuuluu asiakaspalvelu, mutta luonnontieteet tekevät alasta haastavamman, Krista sanoo.

Suurin yllätys oli, että opintoihin sisältyy paljon pajatöitä. Optikon on osattava hioa raakalinsseistä tarvittavanvahvuinen ja -muotoinen linssi. Työkaluina ovat viila, pora sekä vaikuttavan kokoinen hiomakone.

– Nykyään tosin linssien hionta on Suomessa keskitetty. Harva optikko pääsee työkseen hiomaan linssejä, Heli kertoo.

Krista poraamassa reikää hengettömiin.

Ikkuna verenkiertoon

Kristan ja Helin mielestä on siistiä, että opintoihin kuuluu myös lääketieteen perusopintoja. Perehtymisen kohteena ovat silmän anatomia, silmätautioppi ja yleisimmät silmäsairaudet. Silmän kiehtovuutta lisää se, että se on ikkuna verenkiertoon.

– Silmänpohja on ainut, missä näkyvät verisuonet. Optikko ei voi tehdä diagnoosia, mutta hän voi tehdä lähetteen silmälääkärille, jos silmänpohjassa näkyy jotain poikkeavaa. Syynä voi olla esimerkiksi diabetes, silmänpainetauti tai näköhermon nystyn turvotus. Aika paljon optikot ja silmälääkärit toimivat yhteistyössä, Heli kertoo.

Tekniikkaa ja terveydenhoitoa

Opiskelijat harjoittelevat tekemällä toisilleen näöntarkastuksia. ”Asiakas” istuu kookkaan laitteen ääreen, johon ”optikko” vaihtaa manuaalisesti erivahvuisia linssejä. Laite on vanhempaa mallia, mutta se konkretisoi opittavan asian paremmin kuin uusimmat, tietokoneella operoitavat laitteet.

Tekniikka on iso osa optikon työtä. Eipä ihme, että monissa maissa se lasketaan tekniikan alaan.

– Saksassa optikkokoulutus kuuluu yliopiston tekniseen tiedekuntaan, mutta Suomessa se on osa terveydenhoitoalaa. Oululaiset optometristi-opiskelijat voivatkin käydä vaihdossa esimerkiksi saksalaisessa yliopistossa, Krista kertoo.

Halutessaan vaihtokohteita löytyy kauempaakin.

– Täältä on tehty opintomatka Afrikkaan, Krista mainitsee.
avain Avainsanat: optometria, optikkoViimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook