Opiskelu

Viimeksi päivitetty 6.2.2014 klo 08:49

Suuntautumisvaihtoehtoa voi vaihtaa opintojenkin aikana

Teksti: Riikka Vuorijärvi Kuvat: Jussi Tuokkola, Teija Soini

Mitä jos valittu koulutus ei kiinnostakaan tai herää halu laajentaa osaamista useammalle erikoisalalle? Koulutusta on mahdollista vaihtaa opintojen jo alettua ja useammankin opiskelu onnistuu.

Kesätyö auttoi Topias Ristiojaa huomaamaan, että konepuolen opinnot kiinnostavat häntä oikeasti.

Harvalla hakijalla on tarkkaa käsitystä eri koulutusten ja ammattien sisällöstä. Koulutukseen haetaan osittain mielikuvien varassa. Topias Ristioja alkoi pohtia valintaansa uusiksi, kun hän oli opiskellut sähkö- ja automaatiotekniikan opintoja vuoden.

– Minulla ei ollut alasta tarkkaa kuvaa, ja se alkoi selvitä vasta opintojen kuluessa. Ensimmäisen lukuvuoden jälkeen pääsin kesätöihin Rautaruukille. Siellä tajusin, että konepuolen hommat kiinnostavat minua oikeasti. Olin aiemmin käynyt ammattikoulussa kone- ja metallipuolen, ja se tuntui enemmän omalta alalta.

Heti lukukauden alettua Topias alkoi selvittää mahdollisuutta vaihtaa kone- ja tuotantotekniikan koulutukseen. Vaihto onnistui, mutta ei ihan noin vain.

– Siirtoa olisi pitänyt hakea jo toukokuussa, jolloin on virallinen siirtohaku. Onneksi opiskelupaikka jousti niin, että sain luvan käydä epävirallisesti konepuolen opintojaksoilla. Vuoden ajan suoritin sekä kone- että automaatiopuolen opintoja. Valitsin automaatiopuolelta sellaisia opintojaksoja, joita voisin hyväksilukea konepuolella.

Topias haki siirtoa toisen opintovuotensa keväällä ja aloitti virallisesti kone- ja tuotantotekniikan koulutuksessa syksyllä 2012. Koulutuksen vaihto merkitsi opintojen pitkittymistä, mutta se ei harmittanut.

– Näinä aikoina on hyvä opiskella pidempäänkin, kun vakipaikat ovat kiven alla. Toimeentulo ei ole ollut ongelma, koska olen saanut töitä joka kesä, Topias sanoo.

Johanna Fiskaali halusi syventyä intensiivisemmin musiikin tekemiseen ja alkoi opiskella kahta tutkintoa rinnakkain.

Musiikkiopintoja laajassa skaalassa

Johanna Fiskaali lähti kouluttautumaan musiikinohjaajaksi syksyllä 2011. Hän oli jo opiskellut muutaman vuoden Oulun yliopiston musiikkikasvatuksen laitoksella, josta hän valmistui 2013. Monet musiikkikasvattajat hankkivat myös alan ammattikorkeakoulututkinnon.

– MuKon eli musiikkikasvatuksen koulutuksen painopiste on erilainen. Siellä saa vankan opettajaidentiteetin, mutta instrumenttiopinnot ovat vähäisiä. Motivaationi ammattikorkeakoulun opintojen aloittamisessa oli se, että halusin lisää viulutunteja. Halusin syventyä enemmän ja intensiivisemmin musiikin tekemiseen, Johanna kertoo.

Johanna oli jo MuKolla opiskellut laulua sivuaineena. Ensimmäisenä ammattikorkeakouluvuotena tapahtui ahaa-elämys: Johanna alkoi löytää upean lauluäänensä. Opettajat kannustivat syventymään laulamiseen tosissaan.

– Pohdin asiaa ja kesällä toisen vuoden jälkeen hain täydennyshaussa musiikkipedagogin opintoihin pääaineena laulu. Pääsin sisään ja nyt opiskelen rinnakkain kahdessa suuntautumisvaihtoehdossa.

Kahden tutkinnon opiskelu rinnakkain teettää todella pitkää päivää, ja opintoaika pitenee. Onneksi perusopinnot ovat musiikin alalla yhteisiä. Johanna on kuitenkin valmis näkemään vaivaa kehittyäkseen muusikkona.

– En koe, että olisin vaihtanut viulusta lauluun. Viulu on edelleen pääinstrumenttini ohjaajapuolella, ja sen kautta saan mahdollisuuksia soittaa orkesterissa. Mutta laulaessani koen, että olen enemmän oma itseni!

Kaikki opiskelu voi olla hyödyksi

Koulutusalan vaihtaminen on yllättävän harvinaista. Viime vuosina vain parisen kymmentä opiskelijaa on hakenut siirtoa toiseen koulutukseen Tekniikan yksikössä. Topias Ristioja kannustaa ihmisiä seuraamaan todellista kiinnostustaan, jos opinnoista tulee pakkopullaa. Askel on aamuisin huomattavasti keveämpi, kun mieleiset opinnot odottavat.

Eiköhän se yleensä kannata lukea semmoisia asioita, joista on kiinnostunut.
– Eiköhän se yleensä kannata lukea semmoisia asioita, joista on kiinnostunut, Topias toteaa.

Sekä Topias että Johanna ovat sitä mieltä, ettei useamman alan tietotaito mene hukkaan. Kaikki opiskelu voi olla hyödyksi työelämässä.

– Monipuolisuus ratkaisee, mutta myös syventyminen on suuri mahdollisuus, Johanna kiteyttää.Kommentit

15.7.2016 klo 16:50
Suuntautumista voi vaihtaa, mutta ilmeisesti koulutusalan vaihto ei kuitenkaan onnistu ihan noin helposti?Eli jos opiskelee vaikka sosionomiksi ja huomaakin että sairaanhoito kiinnostaakin enemmän niin ei liene onnistua siirto noin?
Jeksu

15.8.2016 klo 09:56
Hei,opiskelupaikan siirtoa voi hakea saman alan sisällä. Sekä sosionomi- että sairaanhoitajakoulutukset ovat sosiaali- ja terveysalan koulutuksia, joten opiskelija voi hakea tällöin siirtoa tutkinto-ohjelmasta toiseen. Lisätietoja Oamkin siirto-opiskelijavalinnasta: www.oamk.fi/fi/koulutus/siirto-opiskelijavalinta/.
Hakijapalvelut

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook