Kannettavat kassiin ja opiskelemaan

Teksti: Outi Juvani Kuvat: Milan Kolarovic

Oulun seudun ammattikorkeakoulun Raahen Tekniikan ja talouden yksikössä jaetaan tietotekniikan opiskelijoille kannettavat tietokoneet opiskeluajaksi käyttöön. Tietokoneen saa käyttöönsä viidenkymmenen euron panttia vastaan.

Anne on hyödyntänyt opetuksessa ahkerasti kannettavia.

Anne on hyödyntänyt opetuksessa ahkerasti kannettavia.

Syksyllä 2007 ja tammikuussa 2008 aloittaneet insinööriopiskelijat ovat saaneet tietokoneet käyttöön. Kannettavat on tarkoitus jakaa myös syksyllä 2008 opintonsa aloittaville tietotekniikan opiskelijoille. Valmistuttuaan opiskelijalla on mahdollisuus lunastaa kannettava itselleen koneen jäännösarvon hinnalla.

Iso apu opetuksessa

Englannin ja ruotsin lehtori Anne Siltala kokee olevansa aloittelija tietokoneen hyödyntämisessä.

– Uskon, että ammatillisten aineiden opettajilla tietotekniikan haltuunotto opetuksessa on ollut helpompaa.

Viime kesänä Anne työsti oman opetusmateriaalinsa sähköiseksi.

– Tietojenkäsittelytieteen opiskelijoille on ollut vaikea löytää valmista materiaalia, kun kirjatieto kulkee auttamattomasti jäljessä. Tästä syystä olen tehnyt materiaalin itse, sanoo Anne ja kertoo, että tietokoneiden myötä kirjojen käyttö on vähentynyt entisestään.

Anne on digitoinut äänitiedostoja, jotta opiskelijoilla kulkisi kielistudio mukana opetustilasta toiseen. Kannettavilla pääsee helposti hyödyntämään netissä olevia sanakirjoja, joten niitäkään ei tarvitse kuljettaa mukana tunneilla.

Siltala on huomannut monia muitakin asioita opetuksessa, joita voisi siirtää verkkoon. Yksi tällainen voisi olla esimerkiksi poissaolojenseuranta siten, että opiskelija itse näkee oman poissaolotilanteensa. Annen mielestä tietokone on kaiken kaikkiaan hyvä apuväline opetuksessa.

– Rengistä isännäksi sitä ei silti saa päästää.

Tulevaisuus näyttää hyödyn

Tietotekniikan yliopettaja Leo Ilkko on opettanut syksyllä aloittaneelle ryhmälle virtuaali-instrumentointia kolme tuntia viikossa. Hän myöntää, että koneista on ollut opetuksessa iso apu.

– Tosin satsaus on vaatinut opettajilta ja ylläpidolta ketteryyttä, mutta toisaalta tietokoneluokkien koneiden päivittämistarve on vähentynyt, tuumaa Leo.

Syksyllä opiskelunsa aloittaneelle Vesa-Matti Hyypälle kannettavasta on ollut paljon hyötyä, sillä siinä on kaikki opiskelussa tarvittavat tietokoneohjelmat.

– Minulla on paljon helpompi tehdä tehtäviä kotona ja tunneillakin netistä voi etsiä tietoa käsiteltävistä asioista, sanoo Vesa-Matti.

avain Avainsanat:Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook