Opiskelu

Viimeksi päivitetty 6.2.2014 klo 08:53

Ensihoitaja on muutakin kuin supersankari

Teksti: Riikka Vuorijärvi Kuva: Jussi Tuokkola

Tv-sarjat ovat luoneet ensihoitajista kuvan supersankareina, jotka sinkoilevat pelastamassa ihmishenkiä kellon ympäri. Tosiasiassa ainakin 90 prosenttia ensihoitotehtävistä on jotain aivan muuta, painottaa ensihoitopäällikkö Ari Ehrola.

Ari Ehrola oivalsi jo nuorena, että pystyy toimimaan kriisitilanteissa järkevällä tavalla. Nyt hän työskentelee Oulu–Koillismaan pelastuslaitoksella ensihoitopäällikkönä.

Ari Ehrola oivalsi jo nuorena, että pystyy toimimaan kriisitilanteissa järkevällä tavalla. Hän oli mukana innokkaasti puolivakinaisessa palokunnassa sekä SPR:n toiminnassa. Puolivakinaisen palokunnan kautta Ari pääsi mukaan ensivastetoimintaan. Ensivasteessa toimiessa alkoi ensihoito kiinnostaa. Ensivaste on lähin mahdollinen yksikkö, joka kykenee ensiapua tehokkaampaan hoitoon ja saavuttaa hätätilapotilaan todennäköisesti ensimmäisenä.

Opiskeltuaan jonkin aikaa sairaanhoitajaksi Oamkin Terveysalan Oulaisten alueyksikössä Ari pääsi ensihoidon koulutukseen. Valmistumisen jälkeen 2004 työ kutsui ympäri Pohjois-Pohjanmaata Kuusamoa myöten. Kymmenen vuotta kului päätoimisesti ambulanssihommissa. Työn haasteet tulivat tutuksi, ja Ari alkoi vähitellen miettiä, miten ensihoidon toimintaa voisi kehittää.

– Lähdin opiskelemaan lisää. Ensin suoritin sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon ja sitten Arcada-ammattikorkeakoulussa ensihoitotyön johtamisen erikoistumisopinnot.

Nyt Ari toimii Oulu–Koillismaan pelastuslaitoksella ensihoitopäällikkönä alaisenaan noin sata ensihoitajaa. Hän suunnittelee ja koordinoi, mutta myös rekrytoi uudet ensihoitajat. Ari tietää hyvin, miten paljon ensihoitajalta vaaditaan.

Ei aina pillit soiden

Ari on toiminut Oamkissa sivutoimisena ensihoidon tuntiopettajana ja opettaa ajoittain vieläkin.

– Käyn vielä ajoittain opettamassa, mutta vähäisemmin kuin aiemmin. Ensihoitajaopinnoissa korostuu hoidollinen osaaminen yhdistettynä käytännönläheiseen simulaatio-oppimiseen.

Kriisitilanteissa toimiminen on ratkaiseva osa ammattitaitoa, mutta pelkän actionin perässä ammattiin on turha lähteä. Pillit soiden ei porhalleta jokaiselle tehtävälle. Kohteessa potilaan tila arvioidaan, tarvittaessa hoidetaan ja lopuksi pohditaan tarkoituksenmukaisin hoitoonohjaus. Potilasta ei ole läheskään aina tarve kuljettaa sairaalaan, vaan noin 30–40 prosenttia tehtävistä päätyy kuljettamatta jättämiseen.

Skarppina on oltava

Ensihoitaja ei pääse tuudittautumaan rutiineihin. On oltava skarppina koko ajan, sillä tilanteet vaihtuvat nopeasti. Ensihoitaja on ratkaiseva lenkki ketjussa, joka voi johtaa potilaan toipumiseen tai kuolemaan.

– Kokemuksen myötä oppii tunnistamaan hätätilapotilaan sekä tavallisimmat sairaudentilat ja muodostamaan selkeät ja yksinkertaiset toimintamallit. Kiireellisten alkutoimenpiteiden jälkeen voi sitten pohtia tarkemmin jatkotoimenpiteitä. Stressiä pitää pystyä sietämään ja tekemään nopeita päätöksiä. Panikoivalla ensihoitajalla ei tee mitään, Ari toteaa.

Ensihoitajan työssä vaaditaan tervettä itsekriittisyyttä. Koskaan ei ole liian hyvä ensihoitaja ja koko ajan pitää pystyä kehittymään eteenpäin.

– Ensihoitajan työhön kuuluu tietynlainen hirtehishuumori. Se on meidän tapamme käsitellä raskaita tilanteita.

Ruista ranteessa tarvitaan

Ensihoitajan työ vetää psyykkisesti tiukille, mutta myös keho joutuu kovalle rasitukselle. Ammatti vaatii fyysistä voimaa ja taitoa käyttää kroppaansa oikein. Pitää jaksaa kantaa raskaat ensihoitovarusteet kohteeseen ja kyetä kantamaan potilas vaikka viidennestä kerroksesta alas.

– Työtapaturmat ja tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat ensihoitajilla tavallisia, joten omasta fyysisestä toimintakyvystä pitää huolehtia.

Pitääkö olla bodari pärjätäkseen ensihoitajana?

– Ei se ole pelkästään lihasmassasta kiinni. Alalla on myös paljon naisia ja pienikokoisia miehiä, jotka pärjäävät vallan hyvin, Ari vakuuttaa.
avain Avainsanat: ensihoitajaViimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook