Opiskelu

Viimeksi päivitetty 6.2.2014 klo 09:13

Kirjastoala sähköistyy

Teksti ja kuva: Noora Oja

Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin -hanke kouluttaa kirjastoalan henkilökuntaa tablettitietokoneiden käyttöön. Kirjasto- ja tietopalveluiden opiskelija Mari Haataja oli mukana hankkeessa viiden opiskelukaverinsa kanssa.

Kirjasto- ja tietopalveluiden opiskelija Mari Haataja uskoo, että perinteiselläkin kirjalla on vielä kannattajansa.

Lukulaitteiden, älypuhelinten ja tablettitietokoneiden yleistyessä myös kirjastojen on pysyttävä kehityksessä mukana. Perinteisten niteiden rinnalle on noussut e-kirjoja, joita pystyy tulevaisuudessa lainaamaan yhä useammasta kirjastosta. Oamkissa kirjasto- ja tietopalveluita toista vuotta opiskeleva Mari Haataja oli mukana opetus- ja kulttuuriministeriön hankkeessa, joka keskittyy yleisten kirjastojen sähköisiin aineistoihin.

– Hanke jatkuu edelleen, mutta meidän osuutemme on jo loppunut. Järjestimme kirjastoalan ihmisille työpajoja, joissa opetimme heitä käyttämään tablettitietokoneita. Näytimme, miten laitteet toimivat ja miten niihin saa ladattua kirjoja, Mari kertoo.

Mari oli mukana kouluttamassa kirjastojen henkilökuntaa yhdessä viiden opiskelukaverinsa kanssa. He kävivät koulutusreissulla Oulun lisäksi myös Rovaniemellä ja Kajaanissa, jonne oli kokoontunut alan ihmisiä koko maakunnan alueelta. Marin mukaan kirjastojen henkilökunta on yleensä vähän vanhempaa eivätkä tablettitietokoneet ole heille siksi kovin tuttuja. Tavoitteena olikin, että uuteen tekniikkaan tottuneet nuoret kirjastoalan ihmiset opastavat muita laitteiden käytössä.

Verkostointia koulutustilaisuuksissa

– Halusimme, että henkilökunta löytää varmuuden käyttää tabletteja, jotta sitten asiakkaatkin uskaltaisivat. Minä sanoinkin aina koulutettaville, että kokeilkaa ja testatkaa, ei niissä ole mitään itsetuhonappia, Mari nauraa.

Mari kertoo, että koulutukseen on oltu tyytyväisiä. Ryhmä sai paljon positiivista palautetta jo koulutustilaisuuksissa. Moni tuli kertomaan, että työpajan jälkeen he uskaltavat ja osaavat käyttää tablettitietokoneita. Myös Marille itselleen jäi hyvä mieli.

– Tykkäsin tästä kovasti. Oli kivaa, kun kaikki mukana olijat olivat kirjastoalan ihmisiä, ja kaikilla oli yhteinen kiinnostuksen kohde. Oli myös mukavaa huomata, että minäkin osaan opettaa ja olla avuksi.

Koulutustilaisuudet olivat myös hyvä tapa verkostoitua kirjastoalan työntekijöiden kanssa. Mari uskoo, ettei syksyllä alkava ammattiharjoittelu enää jännitä niin paljon kuin aiemmin, kun on päässyt tutustumaan alan ihmisiin.

Onko perinteisellä kirjalla tulevaisuutta?

Sähköistyvä maailma ja kirjastojen sähköiset aineistot ovat olleet puheenaiheena jo useamman vuoden ajan. Myös Marin opintojaksoilla niistä keskustellaan usein.

– Kyllä siitä on puhetta varsinkin silloin, kun aiheesta on ollut jotain uutta mediassa. Meillä on hyvä, noin 30 hengen opiskeluryhmä, jossa aina jollain on mielipide aiheeseen ja keskustelua syntyy.

Marin mukaan kirjastot haluavat olla edelläkävijöitä ja ovat siksi ottaneet käyttöön muun muassa lukulaitteita ja tablettitietokoneita. Monilla asiakkailla ei ole varaa omaan laitteeseen, mutta kirjastosta sellaisen voi lainata ja kokeilla, millaista e-kirjan lukeminen on. E-kirjojen yleistymisestä huolimatta Marilla on kuitenkin vahva usko myös perinteisen kirjan tulevaisuuteen.

– E-kirja ja perinteinen kirja tulevat varmasti toimimaan kirjastoissa rinnakkain. Monet kuitenkin pitävät nimenomaan perinteisistä kirjoista ja siitä, että niitä voi koskea ja lehteillä. Mutta tietysti kirjastojen ja niiden henkilökunnan täytyy pysyä kehityksessä mukana, Mari pohtii.Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook