Opiskelu

Viimeksi päivitetty 6.2.2014 klo 09:20

Astetta kovempi tutkinto

Teksti: Daniel Wallenius Kuva: Jussi Tuokkola

Rami Laine päätti jatkokouluttautua datanomista tradenomiksi.

Tietojenkäsittelyä opiskeleva Rami Laine pitää käytännön ja teorian suhdetta opinnoissa hyvänä.

Kun datanomiksi Oulun seudun ammattiopistosta valmistunut Rami Laine pohdiskeli tulevaisuuttaan, hänellä pyöri päällimmäisenä mielessä kaksi asiaa. Hän osasi tehdä sitä, mihin oli opiskellut ja piti alasta. Hän päätti hakea Oamkiin opiskelemaan tietojenkäsittelyä.

– Datanomiopinnot antoivat hyvän pohjan pärjätä valintakokeissa ja hyvät perustiedot opiskeluun, mutta tämä on siitä astetta kovempi tutkinto. Aiempaa taustaa ei kuitenkaan välttämättä tarvitse, koska tällä alalla pärjää lähtökohtaisesti, jos on siitä kiinnostunut ja ehkä vähän tehnytkin vapaa-ajalla, Rami pohtii.

Rami valitsi suuntautumisvaihtoehdokseen järjestelmäasiantuntemuksen. Muita vaihtoehtoja olisivat olleet Internet-palvelut ja digitaalinen media sekä web-sovelluskehitys. Ne eivät kuitenkaan tuntuneet mielekkäiltä.

– En oikein välitä koodaamisesta ja graafisen osaamisen suhteen peukalo on keskellä kämmentä ja poikki. Tässä suuntautumisvaihtoehdossa värkätään raudan kanssa; tehdään palvelimia ja verkkoja, Rami naurahtaa.

Rami pitää käytännön ja teorian suhdetta opinnoissa hyvänä ja opetusmenetelmiä hänelle sopivina.

– Jos uutta asiaa opetetaan neljä tuntia, siitä on ensimmäiset kaksi tuntia teoriaa ja toiset kaksi käytäntöä, hän tiivistää.

Opinnoissa on myös hyvät mahdollisuudet hyväksilukea aiempaa osaamista. Jos sellaista löytyy, voi tutkinnosta Ramin mukaan tenttiä laajojakin kokonaisuuksia. Osaaminen täytyy kuitenkin pystyä osoittamaan.

– Meitä lähti muutama ex-datanomi tenttimään yhtä opintojaksoa. Takki ei ollut pelkästään auki, vaan se oli jäänyt kokonaan kotiin, ja kaikki saivat hylätyn. Menimme sitten kiltisti istumaan takaisin tunnille, hän nauraa.
Jos uutta asiaa opetetaan neljä tuntia, siitä on ensimmäiset kaksi tuntia teoriaa ja toiset kaksi käytäntöä.

Harjoittelu poiki työpaikan

Rami on ahkeroinut opinnoissaan ja pystynyt hyödyntämään aiempaa osaamistaan sekä työtaustaansa opinnoissaan sen verran hyvin, että hän valmistuu puolisen vuotta etuajassa. Hän on työskennellyt viitisen vuotta osa-aikaisena konsulttifirmassa Oulun seudulla ja korvasi tällä työkokemuksella yleisharjoittelun. Ammattiharjoittelun Rami puolestaan suoritti viime kesänä autoliikekonserni Wetterin IT-osastolla. Harjoittelun jälkeen hän on jäänyt paikkaan tuntityöläiseksi.

Lisäksi Rami on ollut aktiivinen järjestötoiminnassa opintojensa aikana. Hän on toiminut sekä Oulun tradenomiopiskelijoiden puheenjohtajana että varapuheenjohtajana. Hän kokee järjestötoiminnasta olleen apua töiden saannissa.

– Taustani järjestötoiminnassa näkyy ulospäinsuuntautuneisuutena ja uskon, että sen ansiosta pääsin Wetterille. Vaikka olisi maailman paras koodari, se ei enää oikein riitä työelämässä. Pitää olla myös sosiaalinen, Rami pohtii.

Rami pitää omia työllistymismahdollisuuksiaan hyvinä, mutta uskoo suurimman osan työpaikoista olevan Etelä-Suomessa.

– Etelässä on aina töitä tekijälle, mutta Oulussa työllistymismahdollisuudet ovat tällä hetkellä aika minimaaliset kaikilla aloilla. Ei pidä kuitenkaan unohtaa niitä paikkoja, jotka eivät koskaan edes mene avoimiksi. Riittää, kun on hyviä kontakteja eikä se töiden kysyminen mitään maksa, hän toteaa.Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook