Opiskelu

Viimeksi päivitetty 6.2.2014 klo 09:29

Agrologista on moneksi

Teksti ja kuva: Noora Oja

Johanna Moilasen puolen vuoden maaseutuelinkeinojen opintoihin on mahtunut jo vaikka mitä. Tuleva agrologi ei malta odottaa ammattiopintojensa alkamista.

Maaseutuelinkeinojen opintoihin kuuluu muun muassa kasvien ja siementen tunnistamista.

– On kyllä ollut ihan oma ala. Heti alusta asti on tuntunut, että valitsin oikein, kertoo maaseutuelinkeinojen opiskelija Johanna Moilanen.

Opintoja Johannalla on takana vasta puolen vuoden verran, mutta niihin on mahtunut paljon koettavaa. Opintojaksoja on ollut joka lähtöön ja käytännön töitäkin on jo saanut kokeilla. Johanna on muun muassa päässyt ajamaan traktorilla, kaivamaan maata kaivurilla ja kokeilemaan peltotöitä. Opiskelijat ovat tehneet myös vierailuja lihankasvattamoihin ja lypsytiloille.

Heti toisena opiskelupäivänä Johannan vuosikurssi pääsi vierailulle Oulun seudun ammattiopiston opetusnavettaan Muhokselle. Paikan päällä ryhmä jakaantui puoliksi: toiset menivät ensin tutustumaan peltotöihin ja toiset navettaan. Opiskelijat eivät vielä edellisenä päivänä tienneet, millainen retki on edessä.

– Meille sanottiin, että laittakaa sellaiset vaatteet, ettei haittaa, vaikka ne likaantuisivat tai alkaisivat vähän haista. Se oli kyllä mukava retki heti opintojen alkuun. Jotenkin semmoinen tunnelmaa avaava reissu.

Mutkien kautta agrologiksi

Johannalle opiskelupaikan valinta ei ollut itsestään selvää, vaan hän päätyi maaseutuelinkeinoihin muutaman mutkan kautta. Aluksi hän opiskeli toimintaterapiaa, mutta keskeytti opinnot, kun ala ei tuntunutkaan omalta. Sen jälkeen Johanna oli töissä ja äitiyslomalla ennen kuin alkoi uudelleen miettiä opiskelemista.

– Aloin etsiä sitä omaa alaa ja mietin myös ammattikouluopintoja. Minulla oli vähän vääränlainen kuva agrologin työstä. Ajattelin, että se on pelkkää navettatyötä, vaikka todellisuudessa se on paljon muutakin.

Lopulta Johanna päätyi Oamkin nettisivuille lukemaan maaseutuelinkeinojen opintojaksokuvauksia. Ne vaikuttivat niin kiinnostavilta, että hän päätti hakea opiskelemaan alaa.

Minulla oli vähän vääränlainen kuva agrologin työstä. Ajattelin, että se on pelkkää navettatyötä, vaikka todellisuudessa se on paljon muutakin.

Opintomoduuleista voi valita mieleisensä

Maaseutuelinkeinojen koulutusohjelmassa opiskelija kokoaa oman opintopakettinsa moduuleista, jotka keskittyvät eri aihealueisiin. Niitä ovat muun muassa ympäristö-, metsä-, kotieläin-, maatalous- ja bioenergiaopinnot. Johanna on ottanut ainakin kotieläin-, bioenergia- ja metsäopintoja.

– Aika laajasti olen valinnut kaikkea, mutta ympäristön jätin pois, koska se ei tuntunut niin omalta.

Johanna pohtii, että on hyvä hallita asioita eri opintokokonaisuuksista, koska silloin on helpompi työllistyä erilaisiin työpaikkoihin. Hän on valinnut opintojaksoja myös siksi, että ne ovat vaikuttaneet mielenkiintoisilta.

Työllistymisen suhteen Johanna on luottavainen. Hän uskoo, että työpaikkoja kyllä löytyy, sillä agrologin työnkuva on todella laaja.

– Voi tehdä toimistohommia, toimia ProAgria-neuvojana, jatkaa perintötilaa tai miksei vaikka perustaa ihan oman tilan. Minun unelmatyöpaikkani olisi varmaankin Metsähallituksen neuvoja tai kehittäjä tai sitten jotakin bioenergiaan liittyvää.

Kenelle opinnot sopivat?

Johannan mukaan maaseutuelinkeinojen opinnot sopivat sellaiselle ihmiselle, joka on kiinnostunut luonnosta, eläimistä tai maa- ja metsätaloudesta. Hän katsoo myös eduksi eläinrakkauden sekä sen, ettei pelkää liata käsiään. Se ei haittaa, jos aluksi vähän jännittää isoja eläimiä, sillä niiden kanssa oppii kyllä olemaan.

– Esimerkiksi minulle lehmät olivat ihan outoja eläimiä, mutta olen ollut hevosten kanssa paljon tekemisissä. Yhtenä harjoitteluviikonloppuna navetassa yritin komentaa lehmää niin kuin hevosta, mutta eihän se toiminut ollenkaan. Ne ovat niin erilaisia eläimiä, Johanna nauraa.

Johanna myös painottaa, ettei maaseutuelinkeinoja opiskellakseen tarvitse olla seppä syntyessään.

– Ei tänne tarvitse mitään pohjatietoja. Aivan hyvin voi tulla opiskelemaan, vaikkei tietäisi alasta mitään.Kommentit

10.2.2014 klo 16:00
Pieni tarkennus artikkeliin, Metsähallituksen tilalla pitäisi lukea Metsäkeskus =)
Johanna

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook