Opiskelu

Viimeksi päivitetty 6.2.2014 klo 12:56

Rummut päristen yrittäjäksi

Teksti: Riikka Vuorijärvi Kuva: Teija Soini

Oma rumpukoulu on Suvi Yliluoman unelmien työpaikka. Rohkeutta yrittäjyyteen antoi monipuolinen musiikkikoulutus ja yrityshautomo. Rumpujensoiton oppikirja syntyi opinnäytetyönä.

Opettamisen ja soittamisen lisäksi Suvi rakentaa rumpusetit itse.

Oamkista vuonna 2013 valmistunut rumpupedagogi Suvi Yliluoma on takonut rumpuja lukuisissa bändeissä kouluajoista lähtien. Ensin hän opiskeli muusikoksi Pop&Jazz Konservatorio Lappiassa. Valmistuttuaan Oamkin pop/jazzin musiikkipedagogin suuntautumisvaihtoehdosta 2013 hän toteutti unelmansa ja perusti oman rumpukoulun nimeltä Groovehouse. Samaan aikaan Suvi jatkoi keikkailemista coverbändi Iiriksessä. Onhan yhteismusisointi koko ammatin suola. Mutta mikä innosti yrittäjäksi?

– Olen varmaan tietynlainen yrittäjäluonne. Tykkään, että saan suunnitella kaiken itse, Suvi sanoo.

Tavoitteellinen opiskelu vaatii kunnon oppimateriaalin. Suvi huomasi jo opiskeluaikanaan, ettei nykyaikaista, suomalaista rumpujensoiton oppikirjaa ollut olemassa. Hän kyllästyi loputtomaan plaraamiseen ja monistamiseen. Toiminnan naisena hän päätti tehdä rumpukirjan itse.

– Rumpukirja syntyi opinnäytetyönä. Tavoitteena oli monipuolisuus ja selkeä rakenne. Kirja koostuu pääasiassa harjoituksista, joita olin käyttänyt opetuksessa jo aiemmin ja todennut hyviksi. Tein myös joitakin uusia harjoituksia. Ohjaajan neuvosta jouduin rajaamaan materiaalia aika lailla. Se oli vaikeaa, koska halusin että kirjassa mennään vähän alkeita pidemmälle, Suvi kertoo.

Hyviä eväitä ja hienoja kokemuksia

Suvin mukaan Oamkin koulutus kartutti monipuolista tyylilajien tuntemusta, mikä on opettajalle välttämätön. Opetustaito karttui harjoitusoppilaiden kanssa, joiden opettamisesta ohjaajat antoivat palautetta. Opettaminen on Suvin mielestä aivan oma taiteenlajinsa.

– Oma mielipiteeni on, että opettajan on tärkeämpää olla hyvä pedagogi kuin loistava muusikko. Pitää osata opettaa erilaisia ihmisiä eri tavoin ja vaihtaa opetustyyliä tarvittaessa. On totta, että monet huippusoittajat eivät ole käyneet päivääkään koulua, mutta he ovat usein vain yhden genren huippuja. Monipuolisuus on opettajalle välttämätöntä. Siksi opiskelu kannattaa popparille ja rokkarillekin, Suvi vakuuttaa.

Oamkin valtteina ovat hienot opetus- ja studiotilat sekä mahdollisuus yhteistyöhön media- ja tanssinopiskelijoiden kanssa. Jos on itse aktiivinen, Oamkin välineillä syntyvät äänitteet ja musiikkivideot.

– Musikaaliproduktiot tanssijoiden kanssa jäivät mieleen upeina kokemuksina.

Suvin kohdalla käänteentekeviä olivat opinnot yrityshautomossa, johon voivat hakea kaikkien koulutusohjelmien opiskelijat.

– Sieltä sai todella hyvää opastusta.

Laatua joka suhteessa

Musiikkikouluyrittäjänä Suvi kilpailee tahojen kanssa, jotka voivat tarjota opetusta selvästi edullisemmin. Suvi uskoo kuitenkin, että ihmiset osaavat arvostaa laatua. Hyvän meiningin, pätevyyden ja opetustaidon lisäksi ympäristön on oltava viihtyisä ja soittimien kunnossa.

– Haluan, että opetustilassa on kaksi laadukasta rumpusettiä, sillä monet oppilaat oppivat paremmin, kun soittaa heidän kanssaan.

Rummut ovat tietenkin yhtyesoitin, ja Suvi haaveilee bänditoiminnan perustamisesta koulunsa yhteyteen.

– Haaveilen, että Groovehousessa annettaisiin myös muiden bändisoitinten opetusta. Kesäisin voisi pitää bändileirejä, Suvi suunnittelee.Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook