Opiskelu

Viimeksi päivitetty 6.2.2014 klo 12:55

Poliorokotuksia ja kyläkierroksia Intiassa

Teksti: Riikka Vuorijärvi Kuvat: Kati Kuorikoski

Kati Kuorikoski halusi IT-alalta terveydenhoitajan ammattiin, jossa hän saa aidosti kohdata ihmisiä iloineen ja suruineen. Harjoittelu Intian Bangaloressa avasi silmät perusasioiden merkitykselle.

Intialainen potilas tutkitaan sormituntumalla, haastattelemalla ja yksinkertaisin välinein.

Harjoittelu ulkomailla voi olla käänteentekevä kokemus. Osalle terveydenhoidon opiskelijoista avautuu mahdollisuus suorittaa osa harjoitteluistaan Kenian, Kiinan ja Intian kaltaisissa kaukokohteissa. Oamk tukee lähtijöitä merkittävästi, joten raha ei ole lähtemisen este.

Kolmannen vuoden terveydenhoitajaopiskelija Kati Kuorikoski pääsi Hämeenlinnan ammattikorkeakoulun organisoiman ohjelman kautta Bangaloreen suorittamaan perheen hoitotyön harjoittelua.

– Ehdin saada hyvän yleiskäsityksen paikallisesta terveydenhuollosta. Kolmen kuukauden aikana vierailin kahdeksalla eri osastolla neljässä eri sairaalassa. Lisäksi teimme kenttätyötä. Kiersimme kylissä antamassa rokotuksia ja tapaamassa esimerkiksi diabeetikkoja, jotka eivät itse päässeet klinikalle, Kati kertoo.
– Opiskelijat kulkivat lähinnä seuraamassa paikallisen ammattilaisen työskentelyä. Toisin kuin Suomessa, emme Intiassa päässeet itse harjoittelemaan kädentaitoja.

Kati pääsi todistamaan Intiassa historiallista hetkeä: viimeistä massarokotuspäivää poliota vastaan.

– Intiassa poliota on esiintynyt viime vuosiin saakka, mutta nyt se alkaa olla voitettu tauti, hän sanoo liikuttuneena.

Kati Kuorikoski sai Intiassa ikimuistoisia ystäviä.

Realiteetit erilaiset

Intiassa ongelmat suhteellistuivat.

– Siinä, missä Suomessa kiinnitetään paljon huomiota eettisiin näkökohtiin ja hoitotyön periaatteisiin, Intiassa ei voi toivoa edes minkäänlaista yksityisyyden suojaa. Synnytyssaleissa saattaa olla kymmenen naista peltilavoilla synnyttämässä. Yksi rankimmista kokemuksista oli tilanne, jossa äiti ei halunnut tyttövauvaa mukaansa, Kati kertoo.
– Pääasia on kuitenkin, että naiset saapuvat sairaaloihin synnyttämään. Äitien ja vauvojen synnytyskuolleisuus on selvästi vähentynyt.

Merkittävin ero terveydenhoidossa Suomen ja Intian välillä on välineistön määrä ja laatu kenttätyössä.

– Täällä on totuttu kaikenlaisiin elektronisiin mittareihin ja laboratoriokokeisiin. Intiassa käytettävissä on usein vain sormituntuma ja potilaan haastattelu. Tavallaan siellä mennään hoitotyön juurille: tärkeää on kosketus, havainnointi ja potilaan kohtaaminen. Sitä ihmiset usein kaipaavat. Suomessa mennään joskus toimenpiteet edellä, Kati pohtii.

Terkkari on avainasemassa

Terveydenhoitajan työssä on ainutlaatuinen mahdollisuus käydä pitkiäkin keskusteluja asiakkaan kanssa. Tarvitaan taitoa kuunnella, neuvotella ja motivoida. On myös oltava valmis tekemään itsenäisesti vastuullisia päätöksiä. Terveydenhoitaja on avainhenkilö, joka kohtaa ihmisiä neuvoloissa, kouluissa, työterveyshuollossa ja ikääntyneiden palveluissa.

– Liian ehdoton terveysasioissa ei saa olla, vaan asiakkaan ehdoilla mennään, Kati muistuttaa.

Eläköitymisen myötä terveydenhoitajien työtilanne on erittäin hyvä.
Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook