Opiskelu

Viimeksi päivitetty 6.2.2014 klo 10:43

Vihertilassa puuhailu innostaa ikäihmiset liikkeelle

Teksti: Noora Oja Kuva: Noora Oja

Opinnäytetyön voi tehdä myös yhdessä toisen alan opiskelijan kanssa. Ikääntyneille suunniteltu osallistava vihertila yhdistää toiminta- ja fysioterapiaa.

Hilkka Palosaari (vas.) ja Nana Laamanen suunnittelivat opinnäytetyönään vihertilan ikäihmisille.

Opinnäytetyö oli toimintaterapiaa opiskelevalle Nana Laamaselle vielä kaukainen ajatus, kun hän törmäsi aiemmasta työpaikasta tuttuun työkaveriinsa, Hilkka Palosaareen. Fysioterapiaa opiskelevalla Hilkalla oli kuitenkin opinnäytetyöstä idea, jonka toteuttamiseen hän tarvitsi ainakin yhden toimintaterapeutin.

– En ollut vielä ajatellutkaan koko opinnäytetyötä, mutta Hilkan ajatus oli niin hyvä, että siihen oli pakko tarttua. Mietin myös, että tulen luultavasti joka tapauksessa tekemään opinnäytetyöni jonkin toisen alan opiskelijan kanssa, joten miksei nyt sitten Hilkan. Eikä ole kaduttanut yhtään, Nana kertoo.

Opinnäytetyönään naiset toteuttivat suunnitelman osallistavasta vihertilasta Tuirankartanon Kielokotiin, joka on vanhusten lyhytaikaishoidon osasto. Vihertilan tarkoituksena on saada asukkaat omatoimisesti ja vapaaehtoisesti liikkeelle muun muassa puutarhanhoidon keinoin. Tila rakennetaan 34 neliön katettuun parveketilaan.

– Parvekkeen ikkunoista aukeaa ihana puistonäkymä, ja asukkaat voivat tarkkailla sieltä luontoa ja ulkona liikkuvia ihmisiä. Tilaa ei lämmitetä, joten talvella se mahdollistaa raittiin ilman ja ulkoilun niillekin, jotka eivät muuten pääsisi ulos, Nana kertoo.

Toiveiden taulu

– Halusimme, että Kielokodin asukkaat ja henkilökunta olisivat alusta asti mukana vihertilan suunnittelussa, sillä tarkoituksena on, että tila on osallistava ja kaikille yhteinen. Haasteena oli kuitenkin saada muistisairaat ihmiset kertomaan mielipiteensä, Nana sanoo.

Ratkaisuna haasteeseen Nana ja Hilkka järjestivät Kielokodin väelle Toiveiden taulu -tapahtuman. Naiset kattoivat pitkän pöydän, johon oli kerätty vanhuksille tuttuja elementtejä. Pöydällä oli muun muassa jäkälää, kukkia, käpyjä, yrttejä sekä kalastajien lasipalloja – kaikkea sellaista, mitä voi haistella ja tunnustella ja mikä voisi herättää muistoja. Asukkaat pääsivät kiertelemään pöytää, tutkimaan tavaroita ja heittelemään ilmaan ideoita, jotka Nana ja Hilkka kirjasivat ylös.

– Emme meinanneet aluksi keksiä pöytään materiaaleja, jotka herättäisivät muistoja miehissä. Mutta lopulta erityisesti timpurin kynä ja tervasten tuoksu laukaisivat voimakkaita tunteita, Nana kertoo.

Suunnitelman mukaan vihertilaan on tulossa ainakin suuri maisemataulu, seinälle nostettu heteka, johon tulee istutuksia, kaksi istutuslaatikkoa, tukikaiteita, levähdyspaikkoja ja kahden istuttava punainen keinutuoli. Myös Kielokodin henkilökunta on ollut projektista innoissaan ja suurena apuna sen etenemisessä. Vaikka naiset tekivätkin opinnäytetyönään pelkästään suunnitelman, työ ei jää siihen, vaan molemmat osallistuvat vapaaehtoisina myös tilan rakentamiseen.

Ympäristö aktivoi omatoimisuuteen

Nana ja Hilkka ovat molemmat päässeet toteuttamaan opinnäytetyössään osaamista omalta opiskelualaltaan. Nanan tavoite toimintaterapeuttina on kannustaa asiakkaan omaehtoista osallistumista liikkumiseen ja muuhun päivittäiseen toimintaan tilan avulla sekä muuttaa ympäristö sellaiseksi, että se tuottaa mielihyvää ja luo sosiaalisia tilanteita. Samalla ympäristö on suunniteltu fysioterapiaa silmällä pitäen siten, että siellä puuhastellessa tekee tasapaino- ja liikerataharjoituksia aivan huomaamattaan.

Hyvä esimerkki siitä, miten kaksi eri alaa yhdistyvät vihertilassa, on kahden istuttava keinutuoli. Toimintaterapian näkökulmasta vierekkäin keinuttelu mahdollistaa sosiaalisen kanssakäymisen, ajatustenvaihdon ja muistelun, kun taas fysioterapiaa on jo pelkkä keinuva liike. Tuolia keinuttaessa tarvitsee muun muassa polvenojennusvoimaa ja keskivartalonhallintaa, ja pelkkä kiikkerään tuoliin istahtaminen kehittää tasapainoa.

Nana ja Hilkka ovat yhtä mieltä siitä, että toiminta- ja fysioterapeuttien olisi hyvä tutustua toistensa työhön ja tehdä myös yhteistyötä.

– Työt tukevat toisiaan. Molempien alojen ihmiset ovat parhaimmillaan juuri silloin, kun työskentelevät yhdessä, Hilkka sanoo.Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook