Opiskelu

Viimeksi päivitetty 14.2.2014 klo 09:33

Media-alan valttina monipuolisuus

Teksti: Daniel Wallenius Kuva: Jussi Tuokkola

Hyvä toimittaja kiinnostuu kaikesta ja haluaa oppia uutta.

Journalismia opiskeleva Eve Väyrynen sai harjoittelunsa aikana YleX:llä kullanarvoista oppia ja ohjausta.

Eve Väyrynen haaveili toimittajan ammatista jo lapsena. Hän haki lukion jälkeen ensisijaisesti opiskelemaan viestintää ja tiedotusoppia yliopistoihin. Välivuoden jälkeen keväällä 2009 hän haki myös Oamkin media-alan koulutukseen kuultuaan, että journalismia voi opiskella myös Oulussa.

– Minulla ei ollut paljoa eikä ainakaan kovin hyviä mielikuvia koulutuksesta ennen aloittamista. Opiskelu on ollut positiivinen yllätys. Opinnot on järjestetty hyvin, ja opettajat ovat päteviä, Eve kertoo.

Opintojen alkupää käsittää enemmän teoriaa kuin käytäntöä, mutta haalarihommiinkin päästään käsiksi jo ensimmäisen syksyn aikana. Ensimmäisen vuoden käytännön opinnot painottuvat pitkälti uutisten kirjoittamiseen. Toisesta vuodesta eteenpäin tv, radio ja verkkoviestintä tulevat tutuiksi.

– Opinnoissa ovat kaikki viestintävälineet sulassa sovussa, sillä meistähän tulee monimediaosaajia. Siitä on työelämässä ollut paljon iloa.

Harjoittelu vei työelämään

Eve aloitti neljännen opiskeluvuotensa syksyllä harjoittelun YleX:n Etusivu-ohjelmassa. Hän lähti harjoittelun perässä Helsinkiin, koska koki paikan olevan juuri se, mitä hän halusi. Hänellä ei ollut harjoittelun alussa päivääkään aiempaa työkokemusta.

Opinnoissa ovat kaikki viestintävälineet sulassa sovussa, sillä meistähän tulee monimediaosaajia.
– Maanantaina aloitin ja tiistaina tein ensimmäisen puhelinhaastattelun. Se oli hirveää. Saman viikon perjantaina lähdin työkeikalle Prometheus-leirille. En ollut koskaan ennen ajanut autoa Helsingissä, mutta niin minulle vain lyötiin pakettiauton avaimet käteen, Eve muistelee.

Harjoittelu oli palkatonta, mutta Eve kokee sen aikana saamansa ohjauksen ja opin kullanarvoiseksi.

– Meillä oli aivan mahtava tuottaja, ja ohjaus oli todella hyvää. Se oli oikea nappipaikka.

Eve teki ensimmäiset palkalliset työvuoronsa ohjelmassa freelancerina joulukuussa 2012. Harjoittelun jälkeen hän tuli jatkamaan opintoja Ouluun, mutta palasi Helsinkiin maaliskuussa saadessaan äitiyslomansijaisuuden samassa ohjelmassa kuin missä oli harjoittelussa.

– Menin ainoastaan opiskeluista saaduilla tiedoilla harjoitteluun, ja jatkopesti osoittaa, että pärjäsin. Mielestäni se on hyvä merkki koulutuksen laadusta, Eve toteaa.

Media-alan vaikeat työllistymisnäkymät ovat usein esillä mediassa. Even vuosikurssilta valmistuneista lähes kaikki ovat kuitenkin töissä omalla alalla. Työt ovat pitkälti olleet pätkätöitä ja freelancer-pohjaisia, mutta niitä on kuitenkin riittänyt. Even lisäksi kaksi muuta luokkalaista vaikuttaa Helsingissä, yksi Kotkassa, kaksi Oulussa, yksi Sotkamossa, yksi Lahdessa ja yksi jatko-opiskelee yliopistossa.

– Se ei toimi niin, että mennään valmistumisen jälkeen johonkin lehteen ja ollaan siellä töissä 40 vuotta. Nuo esimerkit osoittavat, että töiden perässä on liikuttava. Uskon, että hyvälle toimittajalle riittää hommia, ja journalismin siirtyminen verkkoon on nuorten toimittajien etu, Eve pohtii.

Hyvä toimittaja on Even mukaan sopeutuvainen ja kiinnostunut ympäröivästä yhteiskunnasta.

– Työnkuva ja työpaikka voivat vaihdella ja valmius tehdä asioita useisiin eri medioihin on tärkeää. Pitää myös aidosti olla kiinnostunut niistä aiheista, joista tekee juttuja, hän summaa.Kommentit

15.5.2014 klo 16:09
Hyvin on ura alkanut kehittymään journalistina, pultzar palkintoa odotellessa voi tutustua uran kohokotiin osoitteissa:http://yle.fi/uutiset/eve_vayrynen_lounaani_rasistin_kanssa/7241722http://hommaforum.org/index.php/topic,93645.0.html
Ylen antavaa journalismia tinkimättä laadusta

Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook