Opiskelu

Viimeksi päivitetty 14.2.2014 klo 09:36

Oikeat asiakastilanteet opettavat

Teksti: Daniel Wallenius Kuva: Jussi Tuokkola

Optometristeja koulutetaan Oamkin lisäksi vain Helsingissä.

Optometristiksi opiskeleva Titta Välkky kokee, että opinnoista saa hyvät valmiudet työhön, mutta oman aktiivisuuden merkitystä rutiinin hankinnassa ei pidä unohtaa.

Aiemmin yo-merkonomin tutkinnon suorittanut Titta Välkky päätyi aikanaan sattuman kautta optikkoliikkeeseen myyjäksi.

– Mietin pari vuotta, että haenko opiskelemaan alaa vai en. Alasta minulla oli jo jonkinmoinen käsitys hakuvaiheessa, hän kertoo.

Optometristiksi voi opiskella Oamkin lisäksi vain Helsingissä. Valintakokeisiin Oulussa täytyi ennakkoon tehdä portfolio. Itse valintakoe oli portfolioon pohjautuva haastattelu.

Optometristiopiskelijat opiskelevat opintojen alkuvaiheessa matematiikkaa, fysiikkaa, yleistä anatomiaa ja fysiologiaa.

– Alkupää painottuu perusopintoihin. Lisäksi meillä oli jonkin verran linssin hiontaan pohjustavia opintoja.

Toisena vuonna keskitytään linssin hiontaan, näöntarkastusopintoihin, lääketieteen perusteisiin ja silmätautioppiin. Titan vuosikurssi on myös ensimmäinen, jonka opintoihin sisältyivät diagnostisten lääkeaineiden käyttökoulutus ja koulutus piilolinssien sovittamiseen.

Harjoittelussa oppii paljon, kun siellä tulee ihan oikeita asiakastilanteita.
– Me kävimme ne viimeisenä vuonna, mutta tulevilla vuosikursseilla ne sijoittuvat uskoakseni opinnoissa eri tavalla.

Oma aktiivisuus tärkeää

Optometristien toisen ja kolmannen vuoden opintoihin kuuluu myös runsaasti käytännön harjoittelua. Optikkoliikkeissä tehtäviä harjoittelujaksoja opintoihin sisältyy viisi, joista Titta on suorittanut kolme. Harjoittelupaikkoina ovat toimineet kaksi Valkealinnan optiikan toimipistettä sekä OmaOptikko.

– Harjoittelussa oppii paljon, kun siellä tulee ihan oikeita asiakastilanteita. Siellä on myös aina mukana ohjaava optikko, jolta voi kysyä neuvoa, Titta sanoo.

Titta sai aiemmalla alan koulutuksella sekä kokemuksellaan optikkoliikkeissä työskentelystä hyväksiluettua viikon verran harjoittelua. Muita hyväksilukumahdollisuuksia hän ei ole edes etsinyt.

– Opiskeltavat aineet ovat aika tärkeitä, joten ne on hyödyllistä oikeasti käydä tunneilla istuen, hän pohtii.

Titan mielestä tärkeintä näöntarkastuksen tekemisessä ovat taito ja rutiini. Hän kokee saaneensa opinnoista hyvät valmiudet työhönsä, mutta korostaa oman aktiivisuuden merkitystä rutiinin hankinnassa.

– Harjoitustuntien aikana ei kuitenkaan ehdi ihan niin paljon tutkia. Vapaa-ajalla on hyvä harjoitella näöntarkastusten tekemistä kavereille, hän sanoo.

Titta on jatkanut osa-aikaisia myyjän töitä optikkoliikkeissä myös opintojen aikana. Hänen toiveissaan on valmistumisen jälkeen työllistyä optikoksi.

– Kukaan ei ole valmis suoraan koulunpenkiltä, mutta opinnoista on saanut hyvät valmiudet työhön. Töiden saaminen Oulusta voi olla haastavaa, kun täältä meitä kuitenkin joka vuosi valmistuu. Muilta paikkakunnilla töitä kyllä löytyy, hän pohtii.
avain Avainsanat: optometria, optometristiViimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook