Opiskelu

Viimeksi päivitetty 19.2.2014 klo 13:09

Tuotantotekniikan insinööri on moniosaaja

Teksti: Riikka Vuorijärvi Kuva: Jussi Tuokkola

Kone- ja tuotantotekniikan koulutus antaa työkalut hallita koko tuotantoprosessin valmistuksesta markkinointiin.

Joni Koponen opiskelee kone- ja tuotantotekniikkaa, jonka opinnoista esimerkiksi energiatekniikka ja yrittäjyysvalmennus ovat olleet mielenkiintoisia.

Joni Koponen kehuu Oamkin opintojaksotarjontaa, sillä hän on opiskellut alaa muuallakin. Hauskinta on osallistuminen kansainvälisiin opetusryhmiin. Koulutus antaa myös laajan näkemyksen siitä, mitä yritystoiminta pitää sisällään.

– Opettajat sanovat meille opiskelijoille, että me voisimme hakea töihin mihin vaan. Saamme valmiudet sekä tekniselle että talouspuolelle. Tämä koulutus on kuin liiketalouden koulutus, mutta insinööriyden kanssa, Joni kiteyttää.

Oamkin kone- ja tuotantotekniikan koulutus painottuu metalliteollisuuteen. Kuitenkin samat perusasiat pätevät kaikilla teollisuuden aloilla.

– Vähitellen on selkiytynyt näkemys siitä, miten kaikki toimii tuotannosta markkinointiin ja myyntiin, olipa tuotteena sitten metalliharppi tai sanomalehti.

Joni on opiskelijana seurannut kiinnostustaan ja etsinyt aina isompia haasteita. Peruskoulun jälkeen hän aloitti levyseppä-hitsaajalinjan Varkaudessa.

Kaikki ei ole pilvissä liitelevää liiketaloutta, vaan käytännön realiteetit tulevat tutuiksi.
– Harjoittelujen ja kesätöiden jälkeen alkoi tuntua, ettei käytännön työ ole sitä, mitä haluan tehdä. Ammattiopiston jälkeen aloitin ammattikorkeakoulussa ensin englanninkielisessä liiketalouden koulutuksessa. Se ei ollutkaan minun juttuni, joten vaihdoin tuotantotalouteen.

Insinöörimäiset opintojaksot kiinnostavat

Ouluun Joni päätyi tyttöystävänsä perässä, ja siirto toiseen ammattikorkeakouluun sujui helposti. Joni opiskelee Oamkin suomenkielisessä koulutuksessa, mutta pyörii mielellään kansainvälisten opiskelijoiden opintoryhmissä.

– Ryhmätyö heidän kanssaan sujuu, sillä heillä on motivaatio kohdallaan. Iso työtaakkakaan ei heitä hidasta, Joni kehuu ulkomaalaisia ystäviään.

Jonin mukaan saman alan opinnoissa on eroa eri ammattikorkeakoulujen välillä. Opintojaksotarjonta ja painotukset saattavat poiketa toisistaan. Oamkissa Joni arvostaa ”insinöörimäisiä” opintoja, joissa korostuu suunnittelu ja toteutus.

– Kaikki ei ole pilvissä liitelevää liiketaloutta, vaan käytännön realiteetit tulevat tutuiksi. Laboratorio-opintojaksot ovat mielenkiintoisia samoin kuin energiatekniikka, yrittäjyysvalmennus, tarjouslaskenta ja laadunohjaus, Joni luettelee.

Mahdollisuus suunnitella oma opiskelujärjestys on Jonille tärkeää. Hän aikoo suorittaa opinnot nopeammassa tahdissa ja napsii mielellään opintojaksoja eri vuosikurssien ja opiskeluaineiden tarjonnasta. Hän kaipaisi lisää kansainvälisiä opiskelijoita tuomaan väriä ja uutta näkemystä.

– Englanninkielisiä opintojaksoja saisi olla reilusti enemmän.

Mahdollisuudet rajattomat

Nopeutettu opiskelu teettää pitkää päivää ja yöunistakin täytyy tinkiä. Mutta Joni on päättänyt ottaa opinnoistaan kaiken irti. Tiedonjanoinen mies suunnittelee opiskelevansa Oamkista valmistuttuaan vielä lisää.

– Pänttään fysiikkaa vapaa-aikanakin, koska tähtään lukemaan sitä yliopistoon, hän paljastaa.

Joni ei vielä tiedä, mitä aikoo tehdä isona. Kuten sanottu, hän voisi pyrkiä töihin mihin vaan – vaikka makkaratehtaan tuotantosuunnittelijaksi. Oma yritys olisi kuitenkin todennäköisempi vaihtoehto.

– Kone- ja tuotantotalous antaa työkalut ja mielikuvat siitä, miten koko tuotantoprosessi toimii alusta loppuun. Tuotannossa tarvittavia koneita en osaa valmistaa, mutta kaiken siitä eteenpäin pitäisi olla hanskassa, Joni uskoo.Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook