Opiskelu

Viimeksi päivitetty 14.2.2014 klo 10:28

Sairaanhoitajan työ on monipuolista

Teksti: Daniel Wallenius Kuva: Jussi Tuokkola

Kati Moilasen mielestä sairaanhoitajan opintojen aikana saa hyvän käsityksen siitä, mihin haluaa työllistyä.

Jani Karvinen ja Terhi Suomainen opiskelevat sähköinsinööreiksi. Valmistumisen jälkeen heidän työnkuvansa voi ulottua työnjohtotehtävistä aina suunnitteluun, asentamiseen ja kunnossapitoon.

Tradenomiksi opiskellut Kati Moilanen päätti äitiyslomalla ollessaan, että tuleva työpaikka löytyisi liiketalouden sijaan sosiaali- ja terveysalalta. Hän haki ensin opiskelemaan terveydenhoitajaksi. Siltä alalta opiskelupaikkaa ei tullut, joten seuraava vaihtoehto oli sairaanhoitaja.

– Valintaa ei ole tarvinnut katua. En osaa selittää miksi, mutta jokaisessa harjoittelupaikassa tuntui siltä, että siellä olisi kiva olla töissä. Tällä alalla mukavinta on ihmisten kanssa tekemisissä oleminen. En jaksaisi yksin työskentelyä, hän toteaa.

Oamkissa voi opiskella sairaanhoitajaksi sekä Oulussa että Oulaisissa. Oulu oli Katille itsestään selvä valinta.

– Olen täältä kotoisin enkä harkinnut edes muualle lähtöä. Myös aiemmat liiketalouden opintoni tein Oamkissa.
Ala ja koulutus ovat niin monipuolisia, että jos tietynlainen työ alkaa kyllästyttää, niin sitä on helppo vaihtaa.

Sairaanhoitajan koulutus kestää kolme ja puoli vuotta. Katin opinnot kuitenkin etenivät tavoiteaikaa nopeammin, ja hän valmistui helmikuussa 2014. Opintojen sujumista vauhdittivat aiempien liiketalouden opintojen lisäksi avoimen ammattikorkeakoulun opintojen suorittaminen ennen opiskelijaksi hyväksymistä.

Työ on paras opettaja

Sosiaali- ja terveysalan opinnoissa harjoittelun määrä on suurin Oamkissa opetettavista aloista. Hoitotyön koulutuksessa harjoittelua suoritetaan pätkissä ja useissa eri paikoissa. Kati työskenteli muun muassa hoivakodissa, leikkaus-, vuode- ja psykiatrisella osastolla, kotihoidossa sekä kahdella eri poliklinikalla.

– Usein sanotaan, että sitä alkaa oppia vasta, kun pääsee töihin. Opiskelu on kuitenkin antanut hyvän pohjan työelämää varten. Kun harjoittelua tehdään niin monessa paikassa, saa laajan näkemyksen alasta ja pääsee näkemään sen eri puolet, Kati sanoo.

Katin mukaan useissa eri harjoittelupaikoissa työskennellessä oppii huomaamaan, millaiset työt kiehtovat ja millaiset eivät.

– Tiesin töitä hakiessani, että työ leikkaussalissa tai mielenterveyspotilaiden parissa ei ehkä ole minun juttuni. Ala ja koulutus ovat niin monipuolisia, että jos tietynlainen työ alkaa kyllästyttää, niin sitä on helppo vaihtaa.

Kati työllistyi Kaakkurin terveysasemalle, jossa hän myös suoritti viimeisen opintoihinsa liittyneen harjoittelun. Hän uskoo, että valmistunut sairaanhoitaja ei jää töitä vaille.

– Sijaisuuksia löytyy koko ajan, ja joku niistä poikii sitten pidemmän työn. Itse sain valmistuessani valita kahden eri paikan väliltä. Muutama opiskelukaveri valmistui myös samaan aikaan, ja hekin ovat työllistyneet.Viimeisimmät artikkelit

Hae artikkeleista

  • | Osio

Oamk muualla

Facebook Facebook Facebook